1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Kars icraat bekliyor…
Kars icraat bekliyor…

Kars icraat bekliyor…

Kısa adı DAP olan Doğu Anadolu Projesi için tam 10 yıldır toplantı üstüne toplantı gerçekleştiriliyor. Sürekli ‘öneriler’de bulunulan toplantıların dünkü ayağında da değişen bir şey olmadı ve yine toplantı bilgi alış verişiyle kapandı.

A+A-

ÖNERİLERDEN BEZDİK

 

Kars’ın ve bölgenin kalkınması için 2000 yılından bu yana gündemde olan Doğu Anadolu Projesi,  halen daha toplantı aşamasında. Şimdiye kadar yapılan onlarca toplantı ‘öneriler’ ile sonuçlanırken, bunlara bir yenisi de dün eklendi. Uygulamaya bir türlü geçemeyen DAP’ın dünkü toplantısında da DPT Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Nahit Bingöl, “Sizlerden öneri almak için geldim” dedi.

 

EN KÜÇÜK BİR KIPIRDANMA YOK

 

Bölgedeki birçok kuruluşun ortak çalışmaları ile yürütülen DAP’ın uygulanmaya geçilmesi halinde başta Erzurum ve Kars olmak üzere tüm çevre illerde ciddi bir kalkınma hamlesi gerçekleşecek. Buna rağmen projenin uygulama safhasında en küçük bir kıpırdama yok. İşin ilginç yanı, toplantılara katılan şehir yöneticilerinin öneriler ve bilgi alışverişleriyle geçen konuşmalardan tatmin olmaları. Oysa Karslı tatmini, toplantılardaki güzel ve süslü konuşmalarda değil, projenin hayata geçirilmesinde arıyor.

 

İŞTE DAP’IN TOPLANTI HABERİ

 

Doğu Anadolu Projesi (DAP)'ın Güncellenmesi Kapsamında Erzurum'da Toplantı Yapıldı. Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Koordinasyonunda Kars Kafkas, Van Yüzüncü Yıl, Erzurum Atatürk, Malatya İnönü, Elazığ ve Fırat Üniversiteleri Tarafından Hazırlanan DAP, 16 İli Kapsıyor. 

 

Yaklaşık 10 yıl önce hazırlanan projeyle ilgili Erzurum'da DAP Çalışma Toplantısı yapıldı. Göğüs Hastanesi Toplantı Salonu'nda yapılan programa Vali Sebahattin Öztürk, Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, DPT uzmanları, kamu kurum amirleri, sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

 

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Nihat Bingöl, DAP'ın 4 alt bölgesi bulunduğunu belirterek, amaca uygun hazır veya 2010-2013 dönemini kapsayacak yeni projeler hakkında görüşebileceklerini söyledi. Gümüşhane'nin bulunduğu konum ve özellikleri itibariyle DAP kapsamına alındığını kaydeden Bingöl, bölge kalkınma ajanslarının daha aktif rol oynayacağına değindi. Daha sonra DPT uzmanı tarafından DAP'ın güncelleştirilmesine yönelik sunum yapıldı. Ardından Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Genel Sekreteri Rıfat Altan, DAP'ın uygulanabilirliği konusunda sunumda bulundu. 2000 yılında hazırlanan DAP'ta kalkınma ajanslarının benzerlerinin kurulmasının yer aldığını hatırlatan Altan, KUDAKA olarak sorumluluk alanlarında yer alan iller ile ilgili bölgesel gelişme çalışma planı hazırladıklarını söyledi. Altan, bilgi, sosyal ve teknik alt yapının geliştirilmesinin önemine değindi. Toplantıda özetle tarımsal altyapının güçlendirilmesinin, tarımsal üretimde verimliliği artırılmasının, iş gücünün beceri seviyesinin yükseltilmesinin, girişimciliğin desteklenmesinin, madenlerin değerlendirilmesinin, istihdam edilebilirliği artırılmasının amaçlandığı belirtildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.