1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars Dışladı Erzurum Sahip Çıktı
Kars Dışladı Erzurum Sahip Çıktı

Kars Dışladı Erzurum Sahip Çıktı

Kars Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Vedat Akçayöz'den anlamlı bir yazı!... 90 Bin Şehit ve Sarıkamış Dayanışma Grubu : Kars bürokrasisi dışladı, Erzurum sahip çıktı...

A+A-

Nedendir bilinmez;  Bazı, “Resmi Bürokratların, Siyasilerin  ve Tarihçilerin,” sivil toplum kuruluşları ile yıldızları bir türlü barışmaz.

Sarıkamış Dayanışma Grubu’nun yıldızı,  80 ilimiz yıldızı ile barışırda, kendi toprağı olan Kars’ın bazı yöneticileri ile yıldızları bir türlü barışmaz?!...

 

 O bazı yöneticiler; Devletin verdiği değerli makamlarda görev yaparken kaprislerinden bir türlü kurtulamazlar da ondan…

Kars’ın bazı bürokratları, 90 Bin Şehidimize Program yaparlar; ama onun yaratılmasında etkin olan  “Sarıkamış Dayanışma Grubu’nu” hor görürler, dışlarlar, randevu talepleri geri çevrilir ve etkinliklere davet bile etmezler.

 

“Peki onlar ne yaptılar?... Ülkeyi mi sattılar…”

         

Bu çelişki değimlidir sayın okurlar?…

 

90 bin Şehidimiz için ellerinden geldiği kadar maddi ve manevi her türlü çabayı göstermiş olan Sarıkamış Dayanışma Grubunu;

 Kars Valiliği dışladıktan sonra;   Erzurum Valiliği, Üniversitesi ve siyasileri almış bağrına basmış.

Bura da bir suçlu aranacaksa suçlu kim?

( Türkiye’nin her ili onları bağrına basıyor; ama Kars’ı yöneten bazı  siyasiler ve bürokratlar  kapris yapıp dışlıyor….)

 

Önümüzdeki günlerde gazeteler deki yazıları görür gibiyim;

 Erzurum’lu lar elimizden 90 bin Sarıkamış şehidimizi de aldılar…

Acaba Erzurum’lu lar mı aldı?; YoksaKars’ın bazı siyasileri ve bürokratları mı dışladı?...

Peki, kabahat kimde?...

Kabahat, Sarıkamış Dayanışma Grubunu bağrına basan Erzurum’da mı?

Yoksa onları dışlayan, ufuksuz  Kars’ın bazı yöneticileri mi?

Varsın o yetkililer 90 bin şehidi bağırlarına basmasın, Kars halkı onları çoktan baş tacı etmiş ya…

 

Can dostlar, yazın bu sıcak günlerinde,yüzlerce üst düzey insan ve şehit torunları işlerini güçlerini bırakmış,

“SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ ANMA PROGRAMI”  çerçevesinde Kars’a gelmişler;

*Onların Allahuekber dağlarında ne işleri var?...

*Ne yapıyorlar o dağlarda?...

*Neyin peşindeler?…

*Kimleri anmak ve hatırlamak için çıkıyorlar o yüksek dağlara…

*Neyin açılışını yapıyorlar?...

*Neden Kars Valiliği yok?...

Bu, neden ve ne ile başlayan soruları çoğaltabiliriz…; ama onların Ne yaptıklarına neden geldiklerine  bir bakalım isterseniz.

Sarıkamış Dayanışma Grubunun gezi programı kısaca şöyle.

  

09 Temmuz 2010’da;

 

*Köprüküy’deki Sarıkamış Şehitleri Anıtının ziyareti.

*Ani Antik kentinin ziyareti.

*Bingür Sönmez’in Çam Kar otelinde “Sarıkamış Dramı” başlıklı sunumu…

 

10 Temmuz 2010’da;

 

*Narman Kardeş Şehitliğinin açılışı.

*Allahuekber’e yürüyüş anıtının açılışı.

* Bardız Yaylasını ziyaret.

* Kardeş Mezar şehitliğinin ziyareti…

 

11 Temmuz 2010’da;

 

*Allahuekber Dağları zirvesindeki şehitlik ziyaret.

*Erzurum Tabyalarının ziyaret… vs.

 

Sarıkamış Dayanışma Grubunun organizesi ile Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen elit insanların oluşturduğu grupla beraber bu çileli, yorucu ama onurlu gezi programına katılıyorlar.

Kars halkı adına hepsine “HOŞ GELDİNİZ  DİYORUM.”

Manevi onuru yüksek “Sarıkamış Şehitlerini Anma Programı’nı” düzenliyen.

“Sarıkamış Dayanışma Grubunu Başkanı Bingür Sönmez’e, Ahmet Günay’a, Erkan Karagöz’e selam olsun…

  

***

Sarıkamış Dayanışma Grubu’nun başlangıçtaki amacı; tarihin tozlu raflarında unutulmuş ve devletçe tabusu olarak algılanan “Sarıkamış harekâtının karanlık noktalarını ortaya çıkarmaktı.

* Allahuekber dağlarında şehit düştükten sonra yöneticilerin ve tarihçilerin hatırlamadığı 90 bin şehidi tekrar hatırlatıp onlara yaraşır anıtmezarlar yapmaktı.

 

*Yazışmalar yetersiz kalınca İngiliz ve Rus arşivlerindeki belgeleri, fotoğrafları ve filmleri astronomik paralar karşılığında satın alarak; Kars’ın bilge bankasına paha biçilmez katkıda bulundular.

*Sonraları Sarıkamış Dayanışma Grubunun Kars bölgesine bilgilendirme gezileri başladı:

*Kars’a her gelişlerinde arkalarında büyük bir basın ordusu ile geliyorlardı,

*Yanlarında Sarıkamış dağlarında şehit düşmüş vatan evlatlarının torunları vardı,

* Gencecik Üniversite öğrencilerini getirdiler Allahuekber dağlarında donan ve şehit düşen cavan Anadolu evlatlarına dua etsinler diye…

 

Sarıkamış Dayanışma Grubu; Unutulan veya tabu olduğu için tarihicilerin yeterince ilgilenmediği 90 Bin şehidimizi tekrar hatırlatmak için maddi ve manevi desteklerini esirgemeden ilk kez onlar kamuoyuna duyurdular.

Arkalarında birçok aydınımız onlara destek verdiler.

*Boynu bükük şehitliklerin mezarlarını yeri geldi kendi paraları ile yaptırmaya da başladılar.

*Sarıkamış cıbıl tepeye en büyük bayrağı onlar dikti.

*Kara denizde Rus donanmasının Sarıkamış’da 90 bin evladımıza yardım getirirken batırdığı Türk leventlerini ilk defa onlar hatırlayıp Türkiye gündemine getirdi.

*Sarıkamış’ın Allahuekber dağlarında esir edilip Azerbaycan’ın Nargin adasına götürülüp hapsedilen ve orada Allahın rahmetine kavuşan şehitlerimizi yine onlar hatırladılar ve Şehitlerimiz için  de anıt mezar yapma girişiminde bulundular.

*Her sene Kars Sarıkamış projesine katkı ve 90 bin şehidimizin anısına yüzlerce öğrenciyi üst düzey kamu görevlisini, gazetecileri, profesörleri, doçent ve emekli askerleri vs. olmak üzere *Kars’a getirdi tabyaları Sarıkamış şehitlikleri ve tarihi dokusu ile tanıştırmaya devam ediyorlar.

*Sarıkamış şehitlerini gündemde tutabilmek için kitaplar yazıyorlar konferanslar veriyorlar ve film çalışmaları yapıyor ve uluslar arası organizasyonlara imza atıyorlar.

*Peki, bu yapılan işler karşılığında devletten paramı alıyorlar.

*Peki, Kars Valiliği neden onları adam yerine koymuyor?; acaba yanlış bilgilendirme mi var?   

*Bugün Türk kamuoyunda Sarıkamış şehitleri denilince neden bir tarihçinin bir siyasinin veya bir bürokratın adı gelmiyor da Sarıkamış Dayanışma Grubunun ve Bingür Sönmez’in adı konuşuluyor.

*Sarıkamış Dayanışma Grubundaki insanları sevmeye bilirsiniz ama onların Sarıkamış’taki 90 bin şehit için yaptıkları Allahuekber dağlarında yükselmektedir,

*O insanların yaptıklarını donarak ölen şehitlerimizin kalplerinin en müstesna yerindedir ve çıkarmaya da kimsenin gücü yetmez.

Onları en çok kim kıskanıyor, en çok kim çatıyor ve öteliyor.

* Dalında yetkin olamayan birkaç tarihçi,

*Koltuğundan korkan bir iki siyasetçi ve bürokrat.

*Onlar ne bir genel müdür olacak, ne de bir vali.

 Ne bir milletvekili olacak,

*Ne de bir tarih profesörü.

Onlar mesleklerinde başarıya ulaşmış insanlardır.

Sarıkamış Dayanışma Grubu neferlerini, yukarıda sıraladığım birkaç insan dışlayabilirler,

O insanları şehitlerimizin törenlerinde çağırmayabilirler;  ama o güzelim insanları 90 bin şehidimizin kalplerinden kimse söküp atamaz.

Unutmayalım ki sular gider kum kalır, önemli olan giderken iyi anılmaktır.

Gidenlere selam olsun,

Onları destekleyip koşturmak varken, neden engelliyoruz.

 

Korkmayın onlar canlarından çok sevdikleri devletine yük olmazlar, kendi paralarını da verirler.

Sarıkamış Dayanışma Grubu, 90 bin şehidi hatırlayıp maddi ve manevi desteklerle gün yüzüne çıkardığı Sarıkamış şehitlerini; “devletin” ve “hükümetlerin.” Dolayısı ile Valiliğin çok geç te olsa benimsemesi ne kadar güzel bir şey.

 Zaten, Sarıkamış Dayanışma Grubu’nun da amacı da bu idi; ama bir de dışlama olmasa.

 

Onlar kazançlarını Kars’ın uğrunda harcayan insanlardır,

Onların istediği, biraz saygı, biraz sevgi hepsi o kadar.

             

SARIKAMIŞ DAYANIŞMA GRUBU’NUN YAPMIŞ OLDUĞU ETKİNLİKLER:

 

Sarıkamış Dayanışma Grubu gönüllü olarak bir araya gelen Prof. Dr. Bingür Sönmez, Ahmet Günay, Erkan Karagöz, Şinasi Bingeli tarafından bir sivil toplum kuruluşu olarak etkinliklere başlamış ve 2005 yılı sonunda tüzel kişilik kazanmıştır.

 

*2001  Tuğgeneral Muzaffer Erdil’in Sarıkamış Şehitler Diyarı isimli kitabı Prof. Dr. Bingür Sönmez tarafından 3000 adet bastırılarak dağıtımı sağlandı.

 

*2003  6 Temmuz’da Erzurum Kalkınma Vakfı (Er-Vak) nın davetlisi olarak  salon toplantısına katıldıktan sonra Necati Bölükbaşı ve Prof. Dr. Durkaya Ören’in üstün gayretleri ile bir gece Allahuekber zirvesinde kalınarak ertesi gün  şehitlikler ziyaret edilerek  ilk görkemli anma törenine katılım sağlandı.

            23 Aralık’ta AKUT, Er-Vak, Kars-Ardahan-Iğdır Vakfı’nın katılımıyla ile   9. Kolordu’nun izlemiş olduğu tarihi Erzurum-Bardız-Kızılçubuk  güzergahı üzerinden Kış yürüyüşü yapılarak Sarıkamış’a gidildi. Her iki aktiviteye de 9. Kolordu Komutanlığı büyük destek verdi.

 

*2004  yılında “90. Yılda 90 000 Şehit Anma Programı” için Genel Kurmay Başkanı Orgeneral  sayın Hilmi Özkök’ün himayeleri sağlandı. 2004 Kış yürüyüşü sivil toplum kuruluşları ve geniş bir basın, bilim adamı, yazar ve Atatürk Üniversitesi - Kafkas Üniversitesi öğrencilerinin de katılımı ile  4 000 kişiyi aşkın  bir topluluk ile gerçekleştirildi. 9. Kolordu bu aktiviteye büyük destek verdi. 9. Tümen Karargâhında yenilen akşam asker karavanası bu aktivitenin unutulmaz anısı oldu.

 

*2005  Temmuz ayında  Sarıkamış Dayanışma Grubu olarak Sn Necati Bölükbaşı ile birlikte Allahuekber ve Soğanlı dağlarında kaybolmak üzere olan şehitliklerin tespit edilmesi için yürüyüşler organize edildi. Ayrıca Vartanek-Beyköy hattında bulunan kaybolmuş şehitlikler Narman Belediye Başkanı Sn Ahmet İşleyen’in sağladığı yerel rehberler ile taranarak şehitlik tespitleri yapıldı. Bu çalışmalar devam etmektedir. 24 Aralık 1914 te Bardız’da  konaklayan 9. Kolordu (İhsan Paşa) ve 3. Ordu Enver Paşa) Karargâhlarının kurulduğu evler tespit edilerek üzerlerine tanımlayıcı plaketler konuldu.

 

Dayanışma Gurubumuzun girişimleri sonucunda; Diyanet İşleri Başkanlığı’nca, Aralık ayının son Cuma günü, Türkiye genelinde tüm camilerde Sarıkamış Şehitleri hakkında vaaz verilmesi sağlandı, ayrıca yerel camilerde  mevlit okutularak şehitlere dua edildi. Bu törenler her yıl tekrarlanmaktadır. 

 

*2006  yılında 28 Ocak tarihinde, Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi, Atatürk

Salonunda “Donuyorum Ben Ana” isimli konser verildi.

 Dernek adına ilk “Sarıkamış Şehitleri Fotoğraf Sergisi” açıldıktan sonra serginin bir bölümü Askeri müzeye bir Sarıkamış Şehitleri Köşesi yapılmak üzere armağan edildi.

Bardız Yaylası’nda bulanan  kaybolmaya yüz tutmuş şehitliğin yeri saptanarak onarıldı ve bir anıt yapıldı.

CNN ile ortaklaşa “Ateşe Dönen Dünya: Sarıkamış” belgeseli çekildi.

  

*2007 Sarıkamış Cıbıl Tepe (2635 m.) zirvesine,

 Sarıkamış Meydan Muharebesinin cereyan   ettiği sahayı panoramik olarak gören noktaya 54m. Yüksekliğinde bir bayrak direği dikilerek 150 metre kare büyüklüğünde bayrak asılması sağlandı ve bu bayrak her ay değiştirilmektedir.

“Ateşe Dönen Dünya: Sarıkamış” belgeseli Prof Dr Bingür Sönmez ve Reyhan Yıldız’ın ortaklaşa çalışması ile kitap haline getirildi. Bu kitap ile birlikte ilk kez Bülent Ağaoğlu tarafından “Sarıkamış kaynakçası” yayınlandı. Bu kaynakça dernek web sitesinde her yıl güncelleştirilmektedir.

*2008 Yılında Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde Üsküdar Lions Kulübü ile birlikte Yapılan anma töreninde açlığı işlemek için katılımcılara aç gelmeleri söylendi ve 3. Ordu’nun azıklarından olarak bir peksimet ve bir avuç kavurga ikram edildi.

*2009 7 Kasım 1914 tarihinde Sarıkamış’a götürülmek üzere malzeme ve asker taşıyan 3 geminin batırılması anısına, Ereğli Belediyesi tarafından yapılan “Sarıkamış Deniz Şehitleri  Anıtı”  Kuzey Deniz Saha Komutanı ve Karadeniz Bölge Komutanı tarafından açıldı. Bu anıt Sarıkamış dışında bu şehitler adına yaptırılan ilk anıttır. Deniz Kuvvetleri eski komutanı Em. Oramiral Metin Ataç tarafından başlatılan anma törenleri bu anıt ile ölümsüzleştirilmiş oldu. Tarafımızdan bu üç geminin 1/100 ölçekli maketleri yaptırılarak anıtın hemen yanında bulunan Alemdar Müze  Gemisi’nde sergilenmek üzere armağan edildi.

 

Bu süreç içinde Sarıkamış Dayanışma Grubu başkanı Prof. Dr Bingür Sönmez tarafından Türkiye genelinde çeşitli Üniversite, Lise ve sivil toplum kuruluşlarında sayısız  bilgilendirme konferansları verildi. Birçok kitabın (roman, anı, araştırma) tekrar yayınlanıp gün ışığına çıkarılmasına destek verildi. Üniversitelerden talep edilen tez çalışmalarına, belgesel ve sinema çalışmalarına katkı sağlandı.

 

Prof. Dr. Bingür Sönmez konferans verdiği il ve ilçelerin, isimleri bilinen Sarıkamış Şehitlerinin künyelerini Genel Kurmay arşivlerinden çıkarıp konferans sonrasında belediye başkanlarına takdim ederek bu isimlerin bir parkta mermer üzerine yazdırılmasını talep etmektedir. Bu vesile ile Sarıkamış’ta dedelerini yitirmiş olan tüm Anadolu’nun il ve ilçelerinde birer Sarıkamış Şehitleri anıtı olması için çaba sarf etmekteyiz.

Dernek olarak Rus-Alman ve diğer yabancı arşivlerden belge toplanmasına devam edildi.

 

SARIKAMIŞ DAYANIŞMA GRUBU’NUN HEDEFLERİ

*SDG’nun en önemli hedefi bir 1914-1915 Sarıkamış Müzesi yapılmasıdır. Bu projeyi gönülden destekleyen birçok kimse dedelerinden kalan fotoğraf, madalya, madalya beratı, kılıç, giysi, el yazmaları, günlük gibi manevi değeri çok yüksek olan obje ve belgeleri müzenin nüvesini teşkil etmek üzere SDG’na teslim etmektedirler. Bunlardan en değerli olanı Hasan İzzet Paşa’nın torunu Hasan İzzet Altınanıt tarafından bize emanet edilen madalyalar ve tarihi değeri çok büyük olan telgraflardır. Bu konuda Sarıkamış’ta savaşmış askerlerin ailelerinden destek, duyarlı kurumlardan belge ve eşya konusunda destek beklemekteyiz. (Müze tamamlandıktan sonra 9. Tugay Komutanlığı’na armağan edilecektir.)

*Bayrak Tepede bulunan bayrak direğinin altında durup batıya doğru bakılınca 25 Aralık-5 Ocak arasında cereyan eden savaş alanını (Çamurlu Tepe-Eski Sarıkamış-İstasyon Mahallesi ve Makineli Tüfek Tepesi) panoramik olarak seyredebilirsiniz. Bu noktaya batı ülkelerinde olduğu gibi bir elektronik müze yaparak ziyaretçilere savaşı gün gün yaşatmak istiyoruz.

*Türk Sinemasında Sarıkamış’ı konu alan film projeleri gündeme gelmiştir. Bu tür çalışmalara  SDG olarak her türlü destek verilmektedir ve verilecektir. 

*Hedeflerimizden biri de Sibirya’da bulunan dönemin esir kamplarına değişik yıllarda ziyaretler yapmaktır. 

*1915-1917 yıllarında 40.000 esirin barındırıldığı, şu anda Azerbaycan’da askeri bölge olan Nargin Adası’na bir grup Sarıkamış şehitleri gönüllüsü ile özel izin alarak gitmek ve orada bir anma töreni gerçekleştirmek de hedeflerimiz arasındadır. Bu törenlerin ön hazırlıkları yerel yöneticiler ile birlikte yürütülmektedir. Türk esirlerine gönüllü olarak bakan, himaye eden Bakü halkına, bu adaya gitmek için kullanılan liman sahasında bir teşekkür anıtı yapılması planlanmıştır.

*SDG her yıl Aralık ayının son haftasında düzenlenen Sarıkamış Şehitlerini Anma törenlerine önümüzdeki yıllarda üniversite öğrencilerini, ‘Gençlik Treni’ ile götürecek, son etapta trenden inip Yukarı Sarıkamış Şehitliğine kadar 5-6 km. karlar içinde yürüyerek  ulaşmalarını sağlayacaktır.

*Bizleri bu felakete sürükleyen ve bizzat kendileri de bu savaşa katılan Almanların ve bu korkunç savaşı karşı cephede yaşayarak 30 binden fazla kayıp veren Rusların torunlarını da kucaklayacak törenler yaparak, Sarıkamış’ı uluslararası platforma taşımak nihai hedefimizdir.

 

*Ateşe Dönen Dünya : Sarıkamış kitabı Mihriban Sadıkova tarafında Rusçaya çevrilmiş olup basımı yapılacaktır Almanca ve İngilizce çeviriler hazırlanmaktadır.

*Sarıkamış’ta şehit vermiş il ve ilçelerde bu yörenin yitirdiği şehitlerin isimlerini saptayarak, bu isimlerin yazıldığı anıtlar yapılması için yerel yönetimler ile çalışmalar yapılmaktadır.

*2014 yılında bu anma törenlerinin 100. yılı anısına çok görkemli olması için çaba harcayacağız…

Sarıkamış’ın Değerli yöneticileri yolunuz açık olsun

 

Tüm Türkiye’nin gönlünde yatan, Sarıkamış’ın şehitlerine, Sarıkamış Dayanışma Grubuna ve bizleri onurlandıran değerli misafirlerimize selam olsun…

Kalın sağlıcakla değerli okurlar.

 

Kars Kültür ve Sanat Derneği Başkanı

Vedat Akçayöz

 

www.akcayoz.net

E-mail: [email protected]

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.