1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kapıdan Satış Uyarısı
Kapıdan Satış Uyarısı

Kapıdan Satış Uyarısı

Kars Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü, vatandaşların kapıdan yapılan satışlar nedeniyle mağdur olmamaları için daha dikkatli olmalarını istedi.

A+A-

Kapıdan satış yapanlara dikkat edin.

 

Özellikle yaz aylarında yoğun olarak gündeme gelen kapıdan satışlarda tüketici satın aldığı malı teslim aldığı tarihten itibaren yedi gün içinde malı hiç bir yükümlülük altına girmeden reddetmekte serbesttir. (Cayma Bildirim Hakkı) Tüketici satın aldığı malı istemediğini 7 gün içinde satıcı firmaya telefonla ya da cayma bildirim belgesiyle bildirdiğinde yükümlülükten kurtulmuş olmaktadır.

 

Sözleşmede bulunması gereken unsurlar; tüketicinin ve satıcının isim unvan açık adres telefon bilgileri, sözleşmenin düzenlendiği tarih, malın veya hizmetin teslim veya ifa tarihi, malın veya hizmetin vergiler dahil TL olarak peşin fiyatı, mal veya hizmetin nitelik ve niceliğine ilişkin bilgiler, cayma bildiriminin yapılacağı açık adrestir.

 

Sözleşmede bulunması gereken en önemli unsur ise Cayma hakkını belirten en az 16 punto en az on altı punto koyu siyah harflerle yazılan; “Tüketicinin hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin malı teslim aldığı veya sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren yedi gün içerisinde malı veya hizmeti reddederek söyleşmeden cayma hakkının var olduğunu ve cayma bildiriminin satıcı veya sağlayıcıya ulaşması tarihinden itibaren malı geri almayı taahhüt ederiz.” ibaresi’dir.

 

Sözleşmede belirlenen şartlar, sonradan hiçbir şekilde ve şartta tüketici aleyhine değiştirilmez.

 

Satıcı veya sağlayıcı, sözleşmeyi tüketicinin imzalamasını ve sözleşme tarihini tüketicinin kendi el yazısı ile yazmasını sağlamak zorundadır. Cayma hakkını belirten ibarenin sözleşmenin bilinci sayfasında yer alması zorunludur.

 

Kapıdan satışlarda Tüketicinin dikkat etmesi gereken hususlar; tüketici satın aldığı malla ilgili olarak mutlaka sözleşmenin bir nüshasını talep etmelidir.

 

Sözleşme tarihi tüketici tarafından yazılmalıdır. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan “kapıdan satış yetki belgesi” olup olmadığı sorulmalıdır.

 

Sözleşme yapılırken peşinat verilmemelidir. Kapıdan satışlarda “Tüketici hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin malı teslim aldığı veya sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren yedi gün (7) içerisinde malı veya hizmeti reddederek sözleşmeden cayma hakkını illerde Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerinde bulunan Tüketici Sorunları Hakeme Heyetine, ilçelerde Kaymakamlıklarda bulunan İlçe Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine, müracaat ederek kullanabilir. Müracaatlar posta ile (iadeli taahhütlü) veya noter kanalı ile de yapılabilir.”

 

Ayrıca konuyla ilgili olarak Kars Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü’nün 175 no’lu ücretsiz Tüketici Hattı’na ulaşılabilir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.