1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kalp Ameliyatı Nedir Yaşın Önemi Nedir ?
Kalp Ameliyatı Nedir Yaşın Önemi Nedir ?

Kalp Ameliyatı Nedir Yaşın Önemi Nedir ?

Prof. Dr. Ömer Faruk DOĞAN

A+A-

Açık ya da kapalı Kalp ameliyatları kalp hastalıklarının cerrahi yöntemler ile tedavisidir.  Eski dönemlerde büyük kesiler ile yapılan ameliyatlar artık yerini giderek daha küçük kesiler ile yapılan hatta hiç kesi yapılmadan yapılan ameliyatlara bırakmıştır. Tıbbi manada buna minimal invaziv cerrahi yada katater yöntemli cerrahi diyoruz.

Ameliyatı Öncesi Hazırlık Nedir ?

Kalp ameliyatlarından önce hastanın bu ameliyata hazırlanmasını gerektiren bir süreçtir. hastanın ilave risk faktörlerinin olup olmadığı değerlendirilir. Örneğin hastada:

•Şeker Hastalığı var mı?

•Tansiyonu var mı ?

•Solumun Egzersizleri prosedürü

•Solunum Kapasitesi Nasıl ?

•Akciğerlerde koah gibi Herhangi bir problem var mı?

•Şah damarlarında tıkanıklık var mı? gibi ilave problemlerin teşhis edilmesi ve ameliyat stratejisinin buna göre belirlenmesi amacı ile yapılır.

Kalp ameliyatı hazırlıkları hastaların ameliyat esnasında en düşük risk ile ameliyat olmasını amaçlar. Burada bizi en çok meşgul eden durum vücutta bir enfeksiyonun olup olmadığıdır.Bu da en çok kalp kapağı ameliyatlarında özellikle protez kullanılan ameliyatlarda bizim karşımıza sorun olarak çıkabileceği için bu tür ameliyatlara girecek olan hastalarda vücutta enfeksiyon odağı olmasını istemeyiz. Ağıs ve diş hastalıkları bunların en başında gelir. Onun için kalp ameliyatı olacak hastalarda hastanın bir diş hekimi tarafından değerlendirilip, Ağız içinde ve dişlerde bir enfeksiyonun olmadığından emin olmak gerekir. Ameliyat hazırlıklarının bir diğer yönü de hastanın ameliyat esnasında ihtiyaç duyabileceği hayati öneme haiz malzemelerin hazırlanmasıdır

•Hastanın kan gurubu

•Kan ve kan ürünlerinin hasta ihtiyacına karşın temini ve kanın saklanması ameliyat hazırlıkları için gereklidir.ameliyattan önce hastalarımızın tümüne bu hazırlıkları yapmaktayız.

Kalp Ameliyatlarının Süresi:

Kalp ameliyatı ortalama üç, dört saat süren bir ameliyattır.

Tabi çok kısa süren ameliyatlar olduğu gibi çok uzun süren ameliyatlarımız var. Ancak %80 i ortalama üç, dört saat süren ameliyatlardır. Bu ameliyatlarda hastalarımızı kalp akciğer makinelerine bağlayarak bu ameliyatları gerçekleştirebileceğimiz gibi çalışan kalpte bu ameliyatların bir kısmını yapmaktayız.

Kalp Ameliyatlarında Riskler Nelerdir?

Hayatta hiç bir şey sıfır riskli değil. Sonuçta doğum Allah’ın emri. Doğumda da bebeğin ters geldiğini, bebeğin anne karnında kordon dolandığını, bebeğin yaşamı kaybettiği, annenin de ölebildiğini biliyoruz. Diş çekimi de dahil sıfır riskli değildir. Dolayısı ile hayatta kalp ameliyatları da maalesef sıfır riskli değildir.Kalp ameliyatlarını sıfır riskli olması aslında en çok isteyenler bizler kalp cerrahlarıyız.

Ama sonuçta her girişimin belli oranlarda riski var tabi burada göz önünde bulundurulması gereken şey şu hiçbirimiz sapasağlam bir insan alıp kalp ameliyatı yapmıyoruz orta da zaten ciddi bir problem var ve bu problemin kendisi başlı başına hasta için bir risk faktörüdür. Dolayısı ile bir ameliyata karar verilir iken mevcut hastalığın riski nedir ? yaşamı ne kadar tehdit ediyor ? ne kadar bir riski göz önüne almalıyım gibi terazinin iki kefesine koyup buna göre ameliyat kararı veriyoruz.

Kalp ameliyatlarında risk standart bir risk değil.

Sıfıra yakın riskli ameliyatlar olabileceği gibi %50 %60 a yakın riskli ameliyatlarda olabilir Örneğin bugün çok yaptığımız koroner bypass ameliyatlarının riski Yaklaşık %1-2 civarındadır. Çok sık yaptığımız kapak ameliyatlarının riski %1 civarında ama ana damarı yani şah damarı yırtılmış  isr bunun kanaması problemi acil servise gelen bir hastanın diseksiyon ameliyatı dediğimiz bir hastada ameliyatının riski %30-40 civarındadır. Yada yine bir bypass ameliyatı ama hasta 90 küsur yaşında böbrek yetmezliği var karaciğer yetmezliği var ilave bir sürü sorunu var, bu hastada da koroner bypass ameliyatı yaptığımız zaman bu asla %1 değilBu hastanın belki ameliyatının riski %50’lere kadar çıkabilmektedir.Dolayısı ile ameliyat olacak insanın karşılaştığı riskten bahsediyoruz. 40 yaşında bypass ameliyatı olacak bir hasta ile 90 yaşında bypass ameliyatı olacak bir insanın ameliyatının riskleri de aynı değildirz

Yapılış şekline göre Kalp Ameliyatları Nelerdir ?

Kalp Ameliyatlarında en çok kullanılan yöntem; Sternum adı verilen iman tahtası kemiğinin kesilmesi ile yapılan klasik kalp ameliyatıdır.Son yıllarda gelişen teknoloji ile Minimal İnvaziv ( Küçük Kesi, Koltuk Altı Kalp Ameliyatı v.s ) ve Robotik Cerrahi Ameliyatları yüksek başarı oranları ile giderek artan sayılarda yapılmaktadır. Bu tür ameliyatların en büyük avantajları; iman tahtası denilen sternumun kesilmemesi, daha hızlı iyileşme, ve kozmetik olup, günlük yaşantıya daha çabuk dönülmesidir.

Kalp Ameliyatı Sonrasındaki Süreç ?

Kalp Ameliyatı Sonrası Uyanma Süresi

Kalp Ameliyatı sonrasında hastalar ortalama 4-6 saat içerisinde uyanıp solunum cihazından ayrılırlar.

Kalp Ameliyatı Sonrası Yoğun Bakım

Kalp Ameliyatı sonrasında; hastalar genellikle ortalama 24-48 saat yoğun bakımda takip edilirler. Bu süre sonunda servise çıkartılırlar. Ortalama 4 ila 5 gün içerisinde taburcu edilirler.

En sık yapılan kalp ameliyatı koroner bypass ameliyatıdır. Bunu sırası ile Aort ve Mitral Kapak hastalıkları, Karın aort damarı Anevrizması ( Baloncuk Hastalığı ), kalbin doğuştan olan anomalileri ( kalpte Delik , Damarlarda daralma v.s) , ritim bozuklukları, ani damar yırtılmaları ve kalp yetersizliği nedeni ile yapılan destek cihazları ve kalp nakli takip eder.

Koroner Bypass Ameliyatı

Bypass Ameliyatı : Göğüsten, Koldan alınan atardamar veya bacaklardan alınan toplardamarların kalbin tıkanmış olan koroner damarına takılması işlemidir.Bu girişim sonrasında tıkalı damardan geçemeyen kan akışı yeni takılan damarlardan geçerek kalbi besler.

Kalp Kapağı Ameliyatları

Kalp Kapakçığı Ameliyatında en çok ameliyat edilen kapakçıklar aort ve mitral kapaktır. En sık yapılan aort kapak ameliyatları, yaşa bağlı gelişen kalsifik aort kapağı , ve eskiden daha sık rastladığımız romatizmal aort ve mitral kapak hastalıklarına yönelik ameliyatlar da günümüzde yapılmaktadır. Mitral ve Aort Kalp Kapağı ameliyatlarında öncelikli olarak kalp kapağının tamir edilmesi tercih edilmektedir. Ancak kapakçıklar tamire uygun değil ise protez kapak ile değiştirilmesi gerekir.

54e386ad-84d5-4449-978c-0ba50405964c.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.