1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. İstihdam Teşvikleri Açıklandı
İstihdam Teşvikleri Açıklandı

İstihdam Teşvikleri Açıklandı

Kars Valiliği,İstihdam Teşvikleri hakkında yazılı açıklama yaptı.

A+A-

İstihdam Teşvikleri hakkında yapılan açıklama şöyle :

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, himayelerinde gerçekleştirilen “İstihdam Şurası”nda İstihdam Seferberliğinin ikinci fazını başlatarak uygulanacak olan istihdam teşviklerini açıklamışlardır.

Sayın Cumhurbaşkanımızın kamuoyuna duyurduğu ve Türkiye ekonomisinin büyümesini daha da güçlendirecek olan teşviklerimiz, iş arayanlarımız ve işverenlerimiz başta olmak üzere, kadınlar, gençler ve engellilere yönelik birçok avantajı da beraberinde getirmektedir.

Kamuoyuna duyurulan istihdam teşviklerimize ilişkin özet bilgi notunu ilgilerinize sunarız.

İSTİHDAM TEŞVİKLERİ

İmalat ve bilişim sektöründe mevcut istihdama eklenecek her bir çalışanın tüm sigorta primleri ve vergileri karşılanacaktır.

İmalat ve bilişim sektöründe asgari ücret üzerinden sağlanan sigorta prim desteği ilk kez prime esas kazanç üzerinden verilecektir.

İmalat ve bilişim harici sektörlerde ise ilave istihdam edilecek her bir çalışanın sigorta primleri ve vergisi 2017’de olduğu gibi 2018’de de asgari ücret üzerinden ödenmeye devam edilecektir.

Teşvikten yararlanma süresi her bir sigortalı için en fazla 12 aydır.

Özel politika gerektiren grupların işgücüne katılımlarını artırmak adına pozitif ayrımcılığı desteklemeye devam edilecektir. Bu kapsamda 18-25 yaş arası gençler ile kadınlar ve engellilere teşvikten 18 ay yararlanabilme imkânı sunulacaktır.

İstihdam teşviki 31.12.2020 tarihine kadar uygulanacaktır.

BİR SENDEN BİR BENDEN TEŞVİKİ

1-3 çalışanı olan imalat sektöründe faaliyet gösteren ve ustalık belgesi olan işyerlerinin 2018 yılında mevcut çalışan sayılarına ek olarak ilave istihdam ettikleri 18-25 yaş grubundaki gençlerimizin ücret ve sosyal güvenlik primleri bir ay işveren bir ay devlet tarafından ödenecektir.

•Söz konusu destek asgari ücret üzerinden olacak ve 2018 yılının başından itibaren istihdama katılan bir çalışanın 6 aylık ücreti devlet tarafından ödenmiş olacaktır.

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARI

İŞKUR tarafından uygulanmakta olan İşbaşı Eğitim Programlarının süresi 2018’de Bilişim, Enerji ve İmalat sektörlerindeki mesleklerde 3 aydan 6 aya çıkartılacaktır.

İşbaşı eğitim programlarımıza katılan vatandaşlarımıza günlük 54 TL’ye kadar cep harçlığı verilmeye devam edilecektir.

Katılımcılarımızın genel sağlık sigortasıyla iş kazası ve meslek hastalığı primleri karşılanmaya devam edilecektir.

Ayrıca siber güvenlik, yenilebilir enerji,  bulut bilişim, kodlama gibi çağımızın ve geleceğin meslekleri olarak görülen alanlarda düzenlenecek olan işbaşı eğitim programlarına katılan 18- 29 yaş arası gençlerimizin 9 aya kadar değişen sürelerde eğitim ve günlük 75 TL cep harçlığı alması sağlanacaktır.

Sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenecek İşbaşı Eğitim Programlarına ve mesleki eğitim kurslarına katılan kadınların bakmakla yükümlü oldukları 2-5 yaş çocukları için aylık 400 TL’lik bakım desteği program süresince İŞKUR tarafından karşılanmaya başlanacaktır.

MESLEKİ EĞİTİM PROGRAMLARI

İki yıl süreli Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Projesi (MEGİP)  ile işveren örgütlerimizle işbirliği içerisinde mesleki eğitim ve işbaşı eğitim programlarını kombine eden bir sistem hayata geçirilecektir.

Süresi iki yıl olan proje, teorik ve pratik eğitimi içerecek şekilde 8 aya kadar düzenlenecek ve katılımcılara günlük 54 TL cep harçlığı ödenecektir.

Mesleki Eğitimde Kupon Yöntemi pilot olarak uygulamaya geçirilecektir. Özellikle temininde güçlük çekilen mesleklerde ve nitelikli işgücü gerektiren bilişim sektöründeki mesleklerde gençlerin akredite edilmiş mesleki eğitim sağlayıcılarından kendilerine uygun zaman ve şartlarda eğitim almaları sağlanacaktır. Bu eğitimlerin ücretlerini İŞKUR ödeyecek olup, eğitimleri aldıktan sonra gençlerimizin hemen istihdama katılmalarını sağlamak için eğitim kurumlarından belirli seviyede istihdam garantisi taahhüdü alınacaktır.

ÇALIŞMA HAYATINA İLİŞKİN ALINACAK TEDBİRLER

Gençlerimizin güvenceli esnek çalışma modellerinden tam olarak faydalanmalarını sağlamak için bazı tedbirler hayata geçirilecektir.

18-25 arası, kısmi zamanlı çalışan öğrencilerimizin yetim aylıkları kesilmeyecektir.

İşverenler açısından ise; Belirli süreli iş sözleşmelerinin azami 24 aya kadar en fazla 4 kez yapılabilmesine imkân sağlanacaktır.

İşverenlerimize kısmi süreli çalışanları için aynı gün SGK’ya bildirim imkânı sağlanacaktır.

Hususi damgalı pasaport sahibi olan gençlerimizin de kayıtlı çalışmaya başladıklarında yeşil pasaportları artık iptal edilmeyecektir.

ENGELLİ İSTİHDAMI

Engelli istihdamını desteklemek amacıyla, en az yüzde 40 engelli raporuna sahip, iş kuracağı alanda girişimcilik eğitim sertifikası olan engellilere yönelik İŞKUR tarafından sağlanan kendi işini kurma hibe desteği 2018 yılında 36 bin TL’den 50 bin TL’ye yükseltilecektir.

SAYGILARIMIZLA DUYURULUR.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.