1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. İşte Ekonomik Performansımız
İşte Ekonomik Performansımız

İşte Ekonomik Performansımız

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, Doğu Anadolu Bölgesi'nde ihracat rakamlarında bir önceki yıla oranla yüzde 20 civarında bir artış yaşandığını bildirdi.

A+A-

Şengel, muhabirimize yaptığı açıklamada, 2008 yılı ihracat rakamının 2 milyar 937 milyon dolar, 2009 yılı 3,2 milyar dolar, bu yılki ihracat rakamlarındaki hedeflerinin de 4 milyar dolar olduğunu söyledi.

 

Doğu Anadolu Bölgesi'nde ihracat alanında özellikle son yıllarda bir gelişme kaydedildiğini belirten Şengel, her yıl bir önceki yıla oranla ihracat rakamlarında büyüme yaşandığını ifade etti.

 

Sanayi, yeraltı zenginlikleri ve tarım ürünlerini farklı ülkelere ihraç ettiklerini belirten Şengel, 'Komşu illerimize ve Avrupa'ya çimento, krom, mermer, traverten taşı, yeraltı zenginlikleri, Iğdır'da üretilen kapuz, domates gibi sebze ürünleri, üzüm, kayısı gibi meyveler ve Erzurum'da paketlenen suyun ihracatını yapıyoruz' dedi.

 

İhracatta bir önceki yıla oranla yüzde 20 civarında bir artış yaşandığını vurgulayan Şengel, besiciliğe ve süt inekçiliğine de önem verdiklerini belirtti.

 

Doğu Anadolu Bölgesi'nde ithalatın olmadığını, sadece ihracat yapıldığına dikkati çeken Şengel, şunları kaydetti:

 

'Doğu Anadolu Bölgesi'nde ithalatımız yoktur. Sadece ihracat yapıyoruz. Doğu Anadolu Bölgesi'nde ihracat rakamlarında bir önceki yıla oranla yüzde 20 civarında bir artış yaşandı. 2023 yılında ihracattaki hedefimiz 15 milyar dolar. Bu hedefe ulaşabilmek için de sıfır sorun komşularımızla, ticari heyetler oluşturarak, ikili görüşmeleri yoğunlaştırmalıyız. Ticari heyetlere önem verilmesi, bölgemize ait komşu illerimizle ticareti geliştirmede önemli rol oynayacaktır. Şuan Azerbaycan, Suriye, İran, Irak ve Avrupa'ya ihracat yapıyoruz. Son yıllarda da Amerika'ya traverten taşı ihracatına başladık.'

 

- İHRACATIN GELİŞMESİ İÇİN-

 

Hükümetin yetkisi dahilinde Ermenistan Sınır Kapısı açıldığı takdirde, ihracatın daha da gelişeceğini belirten Şengel, 'Ermenistan Sınır Kapısı'nın açılması halinde ihracatımızın kat kat artacağı kanaatindeyim' diye konuştu.

 

Şengel, bankaların bölge temsilcilerinin, kredi kullanımlarında biraz daha pozitif ayrımcılık yaparak, bölgeye verilecek ipotekleri kabul ederek, kredi imkanları sağlarsa, iş adamlarının önünün açılacağını ve ihracatın daha da gelişeceğini vurguladı.

 

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Saim Özakalın da 2009 yılında ihracat rakamlarına göre iller arasında Erzurum'un 57'inci sırada yer aldığını söyledi.

 

Erzurum'da hazır giyim, konfeksiyon, kimyevi maddeler ve mamulleri, ağaç mamulleri ve orman ürünleri, çimento ve toprak ürünleri ile madencilik ürünlerinin ihracatta ilk sıralarda yer aldığını belirten Özakalın, şunları kaydetti:

 

'Bölgemize ve şehrimize yatırımların gelebilmesi için farklı dönemlerde getirilen çeşitli teşvikler olmuştur. Son teşvik yasası önemli teşvikler getirse de Erzurum'un daha büyük avantajlara sahip olan illerle aynı bölgede yer alması, şehrimiz için bir dezavantaj doğurmuştur. Şöyle ki, şehrimizin, ekonomik anlamda birbirine daha yakın illerin yer alacağı beşinci bir bölgede olması ve daha cazip teşviklerin sağlanması yatırımcılar için önemli bir tercih sebebi olacaktır.'

 

- KARS-

 

Kars'ta son yıllarda temeli atılan 44 fabrikadan 27'si hizmete açılarak 150 kişiye istihdam sağlandı. Gravyer peyniri ile ünlü olan Kars'ta son yıllarda yapılan yatırımlarla birlikte Almanya'ya kaşar peyniri ihracatına başlandı.

 

Kars Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) Başkanı Ali Güvensoy, kent olarak ekonomik krizden çok etkilendiklerini belirterek, yapılan yatırımlarla krizin izlerinden kurtulmaya çalıştıklarını söyledi.

 

Bölgede mandıracılığın yaygın olduğunu ve kurulan fabrikalarda çoğunlukla süt, kaşar, gravyer peyniri üretimi yapıldığını anlatan Güvensoy, 'İhracatımız çok gelişmemiş. Son yıllarda Almanya'ya gravyer peyniri ihracatına başlandı. Komşu ülkelere de talepler doğrultusunda ürün gönderiyoruz' diye konuştu.

 

Sınır kapılarının açılması halinde ihracatın gelişeceğini kaydeden Güvensoy, bölgesel yeni teşvik yasasıyla birlikte yeni fabrikaların kurulacağını, yeni istihdam alanlarının oluşturacağını sözlerine ekledi.

 

- ARDAHAN-

 

Ardahan Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Hüseyin Erdem, kentteki mevcut işletme sayısının 22 olduğunu ve bu işletmelerde toplam 421 kişinin istihdam edildiğini söyledi.

 

İldeki işletmelerde daha çok hayvansal ürünlerin işlendiğini belirten Erdem, 'Bölgemizde hayvancılık sektörü ağırlıklı olduğu için kaşar, süt ve süt ürünlerinin üretimini yapıyoruz. Üretimini yaptığımız ürünlerden özellikle kaşar peynirini, Almanya, İngiltere başta olmak üzere Avrupa ülkeleriyle Gürcistan, Ukrayna ve Ortadoğu ülkelerine ihracat ediyoruz' dedi.

 

2009 yılının ihracat rakamının 1 milyon 450 bin dolar olduğunu ifade eden Erdem, 2008'e göre ihracatta yüzde 20'lik bir artış yaşandığını belirtti.

 

2010 yılında ise ihracatta yüzde 40'lık bir büyümeyi hedeflediklerini anlatan Erdem, 'İlde kurulması planlanan Organize Sanayi Bölgesinin hizmete girmesiyle birlikte ihracat rakamlarımızda yüzde 100 artış bekliyoruz' diye konuştu.

 

- IĞDIR-

 

Iğdır'da faaliyette olan 2 meyve konsantre fabrikası ve 1 salça fabrikası ilin ekonomisine büyük katkı sağlıyor.

 

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kamil Arslan, Avrupa'ya salça ve meyve ihracat ettiklerini belirterek, kentin ekonomisinin gelişmesi için iki adet süt işletim fabrikası ve bir adet peynir işleme fabrikasının hizmete girdiğini belirtti.

 

Arslan, 2011 yılı içerisinde 6 yeni fabrikayı hizmete açacaklarını ifade ederek, 'Şu anda mevcut fabrikalarda 120 civarında kişi çalışıyor. Faaliyette olan 2 un fabrikasında da 55 kişi istihdam ediliyor' dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.