1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İçme Suyumuz 'Temiz'
İçme Suyumuz Temiz

İçme Suyumuz 'Temiz'

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Kars’ın suyundaki arsenik oranının normalin çok altında olduğunu belirterek, Kars’ın suyunun çok temiz olduğunu söyledi.

A+A-

Selim Bayburt Barajının hizmete başlamasıyla saniyede 600 litre geleceğini belirten Başkan Bozkuş, “Bununla birlikte arıtma tesisinin şantiyesinde çalışma başladı. Milli Savunma Bakanlığı ile Devlet Su İşleri arasında küçük bir ihtilaf var. O da büyük oranda çözüldü. Yazışmalar büyük bir hızla sonuca ulaşıyor. Orman Bölge Müdürlüğümüzle ilgili Dereiçi’nde Kent Ormanı projesini birlikte yapıyoruz. Belli bir aşamaya geldi. 6 noktada çeşme yaptık. O bölgedeki yolların bakım ve onarımı için, tesisler kısmında mesire yerinin yapılmasıyla ilgili ihale yapacaklar. Kısmetse 30 Ekim’de orada bir açılış olacak. Derelerin ıslahıyla ilgili Bülbül Deresi’nden başladık. Bu dereye bağlı kanalizasyon bağlantılarını tek tek dışarıya çıkarıyoruz. Bacalarımıza bağlıyoruz. Bu işlemler bittikten sonra DSİ Bölge Müdürlüğüne teslim edeceğiz. Oradaki sorunumuz: sağlı-sollu irtifa hakkı var. DSİ araçlarının rahat çalışması için o koridorların açılması gerekiyor. Onunla ilgili bir çalışma başlatacağız. Atık su arıtma tesisi ve ona bağlı kanalizasyon ve yağmur suyu kanalı konusunda rapor bazında son noktaya gelindi. Raporumuz netliğe ulaştığı an burada ihale yapılacak.” dedi.

 

HAYVAN PAZARI PROJESİ ÖNCİLİKLİ 4 PROJE ARASINDA

 

Hayvan Pazarı konusunda Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı nezdinde girişimlerin devam ettiğini ifade eden Başkan Bozkuş, “İlgili genel müdür muavini ile görüştüm. Projemiz öncelikli 4 proje içerisinde. “Ödenek için talimat verilsin bizde gerekeni yapacağız” denildi. Milletvekillerimiz de takip ediyorlar. Her halükarda hayvan pazarını seneye yapıp bitireceğiz. Yine katı atıkla ilgili çöp arıtma tesisi var. Geçmişten devam eden ve fiziki durumu yüzde 43 seviyesinde olan. Bununla ilgili ödenek sorununu çözdük. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın mevzuatı “bu işin yüzde 45’ini biz veririz, gerisine karışmayız” dediler. Ama ciddi bir destekte bulundular. Ödenek sıkıntısını aştık. İlgili firma izolasyon malzemelerini ürettikten sonra en kısa süre içinde sahada çalışmalara başlayacak.” diye konuştu.

 

10 BİN KİŞİLİK STADYUM YAPILACAK

 

Kentin önde gelen diğer konularına da açıklık getiren Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, önemli bir konunun da stadyumun yeri olduğunu söyledi. Bu konuda önemli gelişmelerin olduğunu vurgulayan Başkan Bozkuş, “Yeni yapılacak stadyumun yeri imar planında stadyum olarak görülüyor ama Emniyet Genel Müdürlüğü Kars Emniyet İl Müdürlüğü’ne İl Milli Emlak Müdürlüğü tarafından tahsis edilmişti. O tahsis kaldırıldı. Bu kaldırılmaya istinaden imardaki stadyumun yerini kendimize isteyeceğiz. Bunun arkasından da mevcut stadyumun yeriyle ilgili Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile yaptığımız yazışmalar sonucu kaldığımız noktadan devam edeceğiz. Yani stadyumu biz kendimize alacağız. Karşılığında stadyum yapacağız. 10 bin kişilik bir stadyum olacak. Yeni yapılacak stadyumun yeri imar planında da var. Mevcut stadyumun parasal değeri için bir komisyon oluşturulacak. Bu stadyumun yerini ya TOKİ’ye ya da özel sektörden bir şirkete teklif edeceğiz. Karşılığında bize stadyum, kapalı spor salonu, antrenman sahaları yaptıracağız.” dedi.

 

BOZUK YOLLAR NE OLACAK?

 

Yıllardır Kars’ın büyük sorunu haline gelen bozuk yolların vatandaşlara sıkıntılı günler yaşattığını da kaydeden Başkan Bozkuş, “Kent merkezindeki yolların yıpranmış olmasına belediyenin hala çözüm getirmemiş olması sorunu daha da büyütüyordu. Makinemizi çok sağlıklı bir şekilde harekete geçirdik. 3 bin 500 ton asfalt ürettik. Çok da sağlıklı oldu. Birçok noktada sorun olan, gerçekten hemşehrilerimizi üzen, arabalar noktasında sorun yaşatan yollarımızın bakımını yaptık. Yüzde 20 civarında bakım yapılacak yerlerimiz var. Bunları da kısmet olursa tamamlayacağız. Bunun yanında yaklaşık 12 bin 500 metrekare doğal ve kilit taştan yapılı yollarımızla ilgili 2 sefer üst üste ihale yapıldı. İkisinde de ciddi anlamda katılım olmadı. Olanların da şartları tutmuyordu. Karadağ Caddesi, Bülbül Mahallesi, İstasyon Mahallesi, Aydınlık Evler, Digor TOKİ gibi bölgelerde çalışmaları başlattık. Fen İşleri Şube Müdürlüğümüzün kontrolünde inşaat mühendisi arkadaşlarımızı kontrolör olarak yazdık. Bütün malzemeyi biz alıyoruz, işçilikte kendilerine ait. 5-6 noktada bakım ve onarım yapılıyor. Bunlara bağlı olarak refüjlerde sorunlarımız vardı. Birkaç noktadaki refüjlerinde düzenlemesini yaptık.” şeklinde konuştu.

 

KENTSEL TASARIM PROJEMİZ TAMAMLANDI

 

Başkan Bozkuş, son olarak Kentsel Tasarım projesine değindi ve şunları söyledi:

 

“Kentsel Tasarım projemiz tamamlandı. Park ve Bahçeler Müdürlüğünün ciddi çalışmaları devam ediyor. Eski Millet Bahçesi yani Atatürk Çay Bahçesi ile İstihkam Çay Bahçesi’nin uygulama projeleri çiziliyor. Kentsel Tasarım projemizi milletvekillerimizle birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı müsteşarına beraber çıkarttık. Çok ciddi bir çalışma olduğundan buna önce bir kıvılcım gerekirdi. Bu yüzden önce iki bahçenin bir an evvel uygulama projelerini çizdireceğiz, yaptıracağız. Sayın müsteşarımız en geç 2011’de başlamak üzere bize söz verdiler. Millet Bahçesi’ndeki mevcut binayı sökeceğiz. Yerine kafe önerdik. Birde belediye binasında nikah merasimi yapılıyor. Bunun da oraya yapılmasını istedik. Piknik alanı yapılmasını önerdik.”

 

KARS’IN İÇME SUYU ŞEBEKESİ BU YILSONUNDA TAMAMLANACAK

 

Kars’ta 12 milyon TL’ye mal olacak olan içme suyu ihale hattı şebekesi bu yılsonuna kadar tamamlanacak. Şebekenin tamamlanmasıyla birlikte saniye de 600 litre su verilecek. Böylelikle kentin 50 yıllık su ihtiyacı giderilmiş olacak.

 

İçme suyu çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Kars Belediye Başkanı Nevzat Başkan Bozkuş, “Çalışmalarımız son hızıyla sürüyor. Hedefimiz Kars’ı ter temiz bir suya kavuşturmak ve artık sorun yaşanmamasını sağlamak. Burada insanımızın 24 saat su ihtiyacını karşılamasını amaçlıyoruz. Su çalışmamız kalıcı bir çalışmadır. Şimdilik biraz sıkıntı çekeceğiz ama bu sorun tamamen ortadan kalkacaktır. İnsanımıza layıkıyla hizmet götürmek için kurduğumuz ekiplerimizle gece-gündüz çalışıyoruz. Her şey hakkıyla yapılacak ve gelişigüzel işlere meydan vermeyeceğiz. İşimizin takipçisi olacağımız gibi en iyi sonuç alacağımız şekliyle de noktalandıracağız.” dedi.

 

Adının Selim Barajı olarak değiştirilmesi gündemde olan Selim Bayburt Barajı’ndan Kars’taki arıtma tesislerine kadar gelecek olan içme suyu isale hattının 30 kilometresinin 15 kilometresinin tamamlandığını söyleyen Başkan Bozkuş, “Çalışmalarımız bu yıl sonunda tamamlanacak. Böylelikle kentimizin 2050 yılına kadar su ihtiyacı giderilmiş olacak. Bu işin yaklaşık maliyeti ise 12 milyon TL’dir. Saniyede 600 litre su gelecek. Borularımızın çapı 60 santimdir. Polietilen malzeme ile muhafaza edilmiş borularımız insan sağlığına zararı olmayacak şekilde donatılmıştır. Bu malzeme paslanmayı da önlüyor. Bilimsel bütün önlemler alınmış durumdadır. Çok sağlıklı bir su verilecek ve artık herkesin musluğundan 24 saat su akacak.” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.