1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Restorasyonlar başlıyor
Restorasyonlar başlıyor

Restorasyonlar başlıyor

Kars’ta tarihi binaların restorasyon çalışmalarına başlanacağını söyleyen Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, tarihi dokuya duyarlılık gösteren İl Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek ile Gençlik ve Spor İl Müdürü Gürsel Polat’a teşekkür etti.

A+A-

Projeye alınan tarihi binalarda incelemelerde bulunan Kars İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, “5225 Sayılı Kültürel Mirasın Korunması Kanunu kapsamında, Kültür Bakanlığı hakikaten Kars’a 2009-2010 yılında büyük bir atılım yapmak istiyordu. Kars’ta bulunan tarihi binalar ahşap balkon yapılarıyla büyük değeri olan binalardır. Kültür Bakanlığına bu tarihi binaların yazısını yazdık. Sayın valimiz Ahmet Kara da gerekli girişimleri yaparak restorasyon ve para yardımı talep etti ve proje yardımları kabul edildi.” dedi.

 

KARS EVLERİ YAPILIYOR

 

Restorasyonu tamamlanacak olan binalarda insanların oturabileceklerini de kaydeden Doğanay “Kars evlerini, kendisini gösterecek bir hale getireceğiz. 2010 yılı içerisinde bu çalışmaları bitirmeyi planlıyoruz.” diye konuştu.

 

2005-2009 YILLARI ARASINDA YARDIMLAR AZ VERİLMİŞ

 

Doğanay, 2005 yılından bu zamana kadar 2525 Sayılı Kültürel Mirasın Korunmasına Yönelik Kanun çerçevesinde, 64 tane başvuru alındığını, 64 projeden 32 tanesinin proje yardımından yararlandığını da vurgulayarak, şunları söyledi:

 

“Ne yazık ki, 2005-2009 yılı arasında Kars’a uygulama yardımları az verilmiş. Sadece 2 evimiz onarılmıştı. Sayın valimizin Kültür Bakanlığı’nın eski bürokratlarından olmasından dolayı bizzat kendisi ilgilendi, toplantıya bizzat telefonla katıldı. Bu senede 8 tane evin uygulama restorasyonlarını kabul ettirdik. 2010 yılı içerisinde Kars’ta 157 tane tescilli binadan 8 tanesini restore ederek içerisinde oturulabilir hale getireceğiz. Kars kültürüne ve kültür turizmine böylelikle bir katkı daha sağlamış olacağız. Kars, kültür turizmi konusunda, en önemli kentlerinden birisi. Kars’ta tarihi binalara bakıldığında ön plana Baltık Mimarı tarzıyla yapılan Rus binalarının çıkıyor.”

 

Doğanay ayrıca, gerek tarihi mirasın korunmasında, gerekse tarihi dokunun korunmasında, gerekli duyarlılığı esirgemeyen Kars İl Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek’e, Kars Gençlik ve Spor İl Müdürü Gürsel Polat’a ayrıca teşekkür etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.