1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Hadi TÜİK, bu defa yeme bizi
Hadi TÜİK, bu defa yeme bizi

Hadi TÜİK, bu defa yeme bizi

Türkiye'nin en seviyeli haber portalı gerçekgundem.com yazarı Baki Karakol, bugünkü köşe yazısında TÜİK verilerini eleştirip, Kars örneğini verdi.

A+A-

İşte Karakol'un "Hadi TÜİK, bu defa yeme bizi" başlıklı yazısı...

 

Dünkü Güneş Gazetesi’nin manşeti çok güzeldi: “Yeme bizi TÜİK!”

 

TÜİK yani Türkiye İstatistik Kurumu, bizi öyle bir yiyor ki!..

 

Güneş’in manşet haberine göre, TÜİK’in “bizi nasıl yediği”ni, DİSK (Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu) Araştırma Enstitüsü şöyle saptamış:

 

“Umudu kalmadığı için iş aramaktan vazgeçen 211 bin kişi ‘işi olanlar’; eve ekmek götürmek için ‘günü birlik işler’de çalışan 268 bin kişi de 'çalışanlar' hanesine yazıldı. Şehirlerde iş bulamayıp, daha fazla rezillik çekmemek için köye dönen 538 bin kişi ‘tarım kesiminde çalışıyor’ gösterildi. Bu ekleme-çıkarma illüzyonları ile yüzde 20.46'ya ulaşan gerçek işsizlik oranı, yüzde 10.6 olarak sunuldu, toplum yanıltıldı.”

 

TÜİK, toplumu yalnız “işsizlik” konusunda yanıltıyor! Her ayın 4’ünde açıkladığı “enflasyon” rakamlarında da yanıltıyor!

 

Bu kadarla kalmıyor!..

 

“Damdan düşen kadronun” iktidarıyla, adı “Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE)” iken “TÜİK” olarak değiştirilen kurumun istatistik verileri gerçekçi ve inandırıcı değil!

 

İktidarı hoşnut edecek “veri ayarında” ve “sunumu”nda bulunan TÜİK’e nasıl güvenelim?!

 

Herkeste böyle bir güvensizlik yaratan TÜİK’ün, bir hafta önce (12 Ekim 2010 Salı günü) basında bir çalışması(!) yer aldı. Ortak başlık, “Hangi il ne kadar içki tüketiyor?” idi.

 

TÜİK, bu yıl içinde hangi ilde ne kadar alkol tüketildiğini araştırmış, rapor hazırlamış...

 

Bilinenin aksine “alkol”e en çok harcama yapan ilin Konya olmadığını, Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı ileri olduğunu belgelemiş… İzmir, Ankara geri kalmıyormuş… İstanbul bu konuda alt sıralardaymış…

 

Gülmekten kendimi alamıyorum…

 

İşsiz, aç insanlar alkole hangi parayı harcayacaklar?!

 

Bakın…

 

Burada bir oyun sezinliyorum. Sanki Cemaat ve tarikatlara “ileti” ve “görev” veriliyor!

 

Önümüzdeki günlerde Kars, Ardahan, Iğdır, Ağrı illerimizde cemaat ve tarikatlar etkin biçimde çalışmalara başlarlarsa, şaşırmayacağım!

 

Geçelim…

 

TÜİK’in, bu yılın içinde gerçekleştirdiği çalışması(!) bana, Kars Valisi Ahmet Kara’nın bir ay önce (14 Eylül 2010 Salı) köy muhtarlarıyla yaptığı toplantıda dile getirdiği “sorunu” anımsattı.

 

Hala, “TÜİK, böylesi bir sorunu neden atlar, araştırıp raporlaştırmaz?!” diye düşünmekteyim.

 

Buradan, TÜİK’e yardımcı olayım:

 

Bir yığın sorunla boğuşan Kars’ta gündüzleri dilencilerden, geceleri başıboş köpeklerden geçilmiyor!

 

Vali Kara, köylerden getirilip bırakılan başıboş köpeklerin yalnız Kars’ta değil, Ardahan, Iğdır, Ağrı illeri için de sorun olduğunu söylüyor.

 

TÜİK’in yani Türkiye İstatistik Kurumu’nun dikkatini Kars Valisi’nin şu sözlerine çekmek isterim:

 

“Başıboş köpek sorunu, ülke genelinde çözülmedikçe, bizim de ilimizde alınacak önlemlerle çözülmesi mümkün olmayan bir sorundur. Diyelim ki bütün köpekleri toparlayıp öldürdük veya kısırlaştırdık. Ama çevre illerden ve köylerden her gün bir kamyon köpek getirilip Kars’a bırakılıyor. Yani bölgesel olarak tüm illeri de içinde alacak bir çözüm ve tedbir alınmadığı sürece bu sorundan kurtulmamız mümkün değildir.”

 

Umarım; TÜİK, devletin valisinin seslendirdiği böylesi yerel, bölgesel ve ülkesel sorunu görmezden gelmez, bir çalışma içine girer, Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nden yardım alır, hazırlayacağı raporla “damdan düşen kadro”nun başı Başbakan’ı bilgilendirir, gerekenlerin yapılmasını sağlar…

 

Haydi TÜİK, bu defa yeme bizi!..

Kaynak : www.gercekgundem.com 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.