1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Gazilere Madalya töreni düzenlendi
Gazilere Madalya töreni düzenlendi

Gazilere Madalya töreni düzenlendi

Kars’ta bulunan Türkiye Muharip Gazileri Derneği üyesi, 22 Kore Gazisine düzenlenen törenle madalyaları verildi.

A+A-

Kars Valiliği Gazi Toplantı Salonunda düzenlenen tören saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.

Törene; Vali Yardımcısı Murat Demirci, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mete Salt, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Ankara Genel Merkezinden Cevdet Dündar, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kars Şube Başkanı Gazi Yüksel Öztürk, 17 Kore Gazisi ve hayatını kaybeden 5 Gazinin aileleri katıldı.

Törende bir konuşma yapan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kars Şube Başkanı Gazi Yüksel Öztürk, “Bilindiği gibi: 25 Haziran 1950 tarihinde Çin ve Sovyetler Birliği tarafından desteklenen Kuzey Kore Ordusu, ani bir saldırıyla Güney Kore Cumhuriyetini işgal etmeye başlamış ve kısa bir sürede ülkenin büyük bir bölümünü ele geçirmişlerdir. Bu beklenmedik gelişme üzerine Güney Kore Cumhuriyeti, Birleşmiş Milletler’den yardım istedi. Güney Kore’nin bağımsızlık ve özgürlüğü ile toprak bütünlüğüne yönelik bu saldırıyı önlemek ve dünya barışını sağlamak amacıyla BM müdahale kararı aldı ve üye ülkeleri Güney Kore’nin yardımına çağırdı. BM’nin bu çağrısına ABD den sonra ilk olumlu yanıt Türkiye tarafından verildi. BM’e üye 22 devletin 16’sı savaş birliği, 6’sı da destek birliği göndererek, Güney Kore’nin yardımına koştu. Türkiye 5 bin kişilik, üstün muharebe gücüne ve kuvvetine sahip bir Tugayla bu savaşa katıldı. Tugayımızın Güney Kore’ye ayak bastığı 18 Ekim 1950 tarihinden Pan-Munjon “Ateş Kes” anlaşmasının imzalandığı 27 Temmuz 1953 tarihine kadar katıldığı 14 başarılı muharebe arasında bilhassa dört muharebede askerlerimiz adeta destanlar yazdı ve büyük kahramanlıklar gösterdi.” dedi.

Öztürk daha sonra şunları söyledi:

“Kore Savaşının seyrini değiştiren ve Kanuri, (Sinnim-Ni) Oyalama ve Çemberi Yarma Muharebeleri, Kumyangjang-Ni (Kumyanjan Ni) Muharebesi Seul Savunması ve Vegas İleri Muharebe Karakol Muharebesi olarak adlandırılan bu muharebeler Güney Kore Halkının yeniden özgürlüğüne kavuşmasını ve BM kuvvetlerinin başarılı olmasını sağlamıştır. Tugayımız Kunuri ve Kumyagjang-Ni (Kumyanjang Ni) muharebeleri ile yenilmez diye nitelenen Çin ordularını bozguna uğratarak BM kuvvetlerini büyük bir hezimetten kurtarmış ve BM güçlerinin Güney Kore’yi terk etme düşüncesinden vazgeçmesi sağlanmıştır. Seul savunması ile Başkent Seul’un düşman eline geçmesini önlemiş, Vegaz Muharebesi ile de ateşkes anlaşmasının imzalanmasını ve savaşın sona ermesini sağlamıştır. Bu savaşlarda 741 askerimiz şehit olmuş, 2147 si yaralanmıştır. 234 askerimiz esir düşmüş, 175’i ise kayıp olmuştur. Tugayımız bu başarıları nedeniyle, Güney Kore Cumhurbaşkanı tarafından “Üstün Birlik Nişanı” ile ABD Cumhurbaşkanı tarafından ise; “Mümtaz Birlik Nişanı” ile taltif edilmiştir. Günümüzden 61 yıl önce yaşanan Kore Savaşından büyük kahramanlıklar ve fedakarlıklar gösteren ve iki ülke arasında giderek artan dostluk ve kardeşlik yaratan Mehmetçiklerimizin ülkemize ve ulusumuza kazandırdığı büyük onuru bugün bir kez daha derin bir duyguyla paylaşıyoruz.”

Öztürk ayrıca, “Biraz sonra, ömür boyu onurla taşıyacakları madalyalarını takdim edeceğimiz Gazilerimizin şahsında, Şehitlerimizi rahmetle anarken, hayatta olan tüm gazilerimize sağlık ve mutluluklar diliyorum. Ayrıca derneğimize katkıda bulunan başta Sayın Valimize ve idarecilerine, Sayın Garnizon Komutanımıza, Sayın Belediye Başkanımız ve idarecilerine, Özel İdare Müdürü ve idarecilerine katkılarından dolayı derneğimiz ve Gaziler adına sevgi ve saygılarımızı sunarız” diye konuştu.

Ardından törene katılan 17 Gazi ve vefat eden 5 Gazinin ailelerine Madalyaları protokol üyeleri tarafından verildi.

Düzenlenen madalya töreni toplu hatıra fotoğrafı çektirilmesiyle sona erdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.