1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ermeniler herkesi güldürdü
Ermeniler herkesi güldürdü

Ermeniler herkesi güldürdü

Türkiye’den milyarlarca dolar tazminat talep eden Ermenilerin, şimdi de 5 önemli mülk üzerinde hak iddia etmeleri, “komedi” olarak değerlendirildi.

A+A-

Türkiye’den milyarlarca dolar tazminat talep eden Ermenilerin, şimdi de 5 önemli mülk üzerinde hak iddia etmeleri, “komedi” olarak değerlendirildi. Aralarında Erzurum Kongre Binası’nın da bulunduğu 5 önemli mülkün geri iadesini isteyen Ermeniler için; “Rüya görmeye devam ediyorlar.” diyen Tarih Profesörü Enver Konukçu, anılan mülklerin Ermenilere değil, tam tersine Türklerin üzerine tapulu olduklarını söyledi. Emvali Metruke olarak adlandırılan 5 mülk arasındaki Erzurum Kongre Binası ile ilgili olarak açıklamalarda buluna n Prof. Dr. Konukçu, “Sansaryan Mektebi, yani şimdiki kongre binası, Kilisei Süfla ve Ulya adıyla anılan mahallede bulunmakla birlikte, 19 ve 20. yüzyıldaki hadiseler dolayısıyla gözaltına alınmıştı. Bütün şer odaklarının merkezi durumundaki Sansaryan Mektebi ve Kompleksi, emvali metruke arasında kayıtlara geçmiştir. Devletleştirilerek, yine eskisi gibi eğitim kurumu özelliğini taşımaya devam etmiştir. Maarif Nezareti, burasını kendi mülkü olarak, Mektebi Sultani haline getirmiştir. Meşhur Erzurum Kongresi de, 1919’da, Sansaryan Mektebi’nde değil; tam tersine Sultani hüviyetini taşıyan binada yapılmıştır. Yapılan kısa araştırmada görülecektir ki;  mektebin tapusu da, Ermenilere değil, Türklere aittir. Belgeler bunu ortaya koymaktadır. Şimdi ise, tarih ve hukuktan uzak bir görüşle Ermeniler rüya görmeye devam ediyorlar.” diye konuştu.

 

“BU TALEPLERİN ARKASINDA HER ZAMAN OLDUĞU GİBİ DİASPORA VAR”

Gündeme getirilen bu taleplerin, Taşnak döküntülerinin yaşadığı California’daki Ermeni Diasporası’nca planlandığını ileri süren Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Konukçu, Erivan Ermenileri gerçekleri bildikleri için Sansaryan Mektebi olayına pek sıcak bakmıyorlar. 1921i’deki Lausanne Barış Görüşmelerinde, daha evvel de Moskova ve bunun tasdik edilmiş şekli olan Kars Andlaşması’nda, Mustafa Kemal Paşa’nın da vurguladığı gibi, Ermeniler’le ilgili bütün sorunlar Kars’ta halledilmiş ve TBMM Hükümeti ile Erivan Ermeni Hükümeti bu anlaşmayı imza altına almıştır. Bu anlaşmayla Ermenistan SSR ile Türkiye TBMM arasında pürüzlü bir mesele kalmamıştır.” şeklinde konuştu. 

 

Tarihi akışın gözden geçirilmesi halinde, Sansaryan Mektebi’nin hukuki durumunun zaten ortadan kalktığına vurgu yapan Prof. Dr. Enver Konukçu, “Cumhuriyet’in ilk döneminde bu bina esaslı bir yangın geçirmiş ve Türkiye Cumhuriyeti arsa üzerinde yeniden inşaatını gerçekleştirmiş ve günümüze bugünkü yapıyı kazandırmıştır.” dedi. 

 

 “MÜLK İSTEMESİ GEREKEN BİR ÜLKE VARSA, O DA TÜRKİYE’DİR”

 

Ermenilerin, Türklerden mülk istemeler bir yana, talepte bulunacak bir millet ve ülke varsa, bunun da Türkiye Cumhuriyeti olması gerektiğini vurgulayan Konukçu, “Ermenilerden asıl iade istekleri Türklere ait olmalıdır. Gümrü, Serdarabad ve Erivan’da Aras’ın Sederek tarafında el koydukları Türk malları için acaba Ermeniler ne düşünüyorlar? Kars'ta, Erzurum’da Ermenilerin yakıp yıktıkları binalar ve mülkler için acaba düşünceleri nelerdir? Diaspora’dan ve bu asılsız isteklerde bulunan Ermenilerden mülk istenmesi gerekiyorsa, onu da bizim istememiz gerekmektedir. Deli saçması talepleriyle dünyanın önünde komik duruma düşmek yerine, Ermeniler riyakarlığı bir kenara bırakmalı ve Türkiye’ye teşekkür etmelidirler.” şeklinde konuştu. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.