1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Digor’da su sevinci
Digor’da su sevinci

Digor’da su sevinci

Kars’ın Digor İlçesi’ne bağlı Yağlıca ve Başköy köylerinde asırlık su sorunu mutlu sonla noktalandı. Başköy köyünde ise iki aile arasındaki 50 yıllık husumet barışla noktalandı.

A+A-

Tören sırasında husumetli ailelerin ileri gelenlerine ve barışta emeği geçen İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Muhittin Yaran ile Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek’e Vali Ahmet Kara tarafından kırmızı-beyaz çiçek verildi.

 

MUZAFFER KUTAY DA ARAMIZDA BULUNUYOR

 

İlk tören Yağlıca Köyü İlköğretim Okulu bahçesinde gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, görevliler tarafından tören programı okundu. Ardından da törene katılanlara başta Vali Ahmet Kara olmak üzere protokol mensupları ve basın mensuplarına teşekkür edildi. Fakat törende hazır bulunan ve protokol koltuğunda oturan BDP’li Digor Belediye Başkanı Muzaffer Kutay’dan söz edilmedi. Bu durum basın mensuplarını da dikkatini çekerken daha sonra söz alan Vali Ahmet Kara “Görevlilerimiz herhalde unuttular Digor Belediye Başkanımız Muzaffer Kutay da aramızda bulunuyor.” diye konuştu.

 

MUHTAR TEŞEKKÜR ETTİ

 

Tören, Yağlıca Köyü muhtarı Nurettin Kaya’nın yaptığı açılış konuşması ile devam etti. Muhtar Kaya, Yağlıca Köyü’nün kurulduğu günden bu yana su sıkıntısı yaşadıklarını belirterek, “Ne mutlu bizlere ki şu anda içme suyumuz evlerimize kadar geldi. Nu nedenle başta Sayın Valimiz olmak üzere Kaymakamımız, İl genel Meclis başkanımız, il genel sekreterimiz ve emeği geçen her kese teşekkürü köyüm adına bir borç bilirim.” dedi.

 

365 KÖYDE ŞEBEKELİ SU VAR

 

Daha sonra söz alan İl Genel Meclis Başkan vekili İl Genel Meclis Üyesi Dağıstan Halitoğulları, geçmiş yıllarda Kars genelinde 154 köyde çeşmeli içme suyu varken bugün ise 364 köyde cazibeli ve şebekeli içme suyunun mevcut olduğunu söyledi. Halitoğulları, “KÖYDES Projesi kapsamında Kars’a gelen 80 Milyon TL’nin Sayın Valimizin başkanlığında Kaymakamlıklara yapılan ödeneğin tahsisinde en çok payı Digor ilçemiz almıştır. Bundan dolayı Digor’un 29 köyüne su yokken KÖYDES kapsamında çalışma yapılarak suyu olmayan köy sayısı ikiye indirilmiştir. Bu iki köyümüz içinde kaynak ve memba araştırmaları devam etmektedir. Köy halkımız yollarımız suyumuzu, okullarımızı yaptık. İşimiz bu kadardır demiyoruz. Çünkü halkımız her şeyin daha iyisine layıktır. Örneğin köylerimizin alt yapısı başta kanalizasyon olmak üzere köy içi parke taşı, hatta ağaçlandırması yapılmalıdır. Özellikle de gelecek nesiller için sevgili çocuklarımıza çocuk parkı yapılmalıdır. Ama eminim ki bunların hepsi gerçekleşecektir. Çünkü iyi niyetle Sayın Valimiz Ahmet Kara’ya güveniyoruz. Sayın Valimizin dik duruşunu, kararlılığını gece gündüz demeden Karsımız için hizmet aşkı ile tutuşan Sayın Valimize huzurunuzda minnetle teşekkür eder ve saygılarımı sunarım.” diye konuştu.

 

SULARIN GELİŞİ, KÖYLERDE DAHA MODERN VE ÇAĞA YAKIŞIR YAŞAM KOŞULLARI İÇERİSİNDE YAŞAMASINI SAĞLADI

 

İl Genel Sekreteri Ali Salgar da, “Benim 400 haneli köyümde de olduğu gibi hafızlarımı bir yoklarsak iptidai kuyulardan açılan bulaklardan köy halkı buralardan içme suyu ihtiyacını karşılıyordu. Yıllar önce Ardahan ve Iğdır Kars’tan ayrılmadan önce 720 tane köyden 154 tanesinde çeşmeli su vardı. Ama büyük bir devrim, büyük bir zihniyet ve anlayışla o kuyular ve çeşme bulaklardan uzaklaştırmış ve bugün modern bir şekilde isale hattı yapılmakta ve hatta köylerdeki evlerimize şofbenler ve otomatik çamaşır makineleri kullanılır hale gelmiştir. Bu da köylerimiz daha modern ve çağa yakışır yaşam koşulları içerisinde yaşamasını sağlamıştır. Bu hizmetlerde ise Sayın Valilerimiz, kaymakamlarımızın emekleri çok büyüktür.” dedi.

 

2010 YILI KÖYDES KAPSAMINDA SULAR GETİRİLDİ

 

Digor Kaymakamı Fatih Özdemir, “Uzun yıllardan beridir bu iki köyümüz susuzluk yaşamaktadır. Bu nedenle büyük sıkıntılar çekmekteydiler. Bu köylerimizi 2010 yılı KÖYDES kapsamında sularını getirdik. Yaklaşık olarak 10 km isale hattı döşenerek ve 200 Milyar lira harcanarak titiz bir çalışma sonrasında iki ay içerisinde köylerimize suyu getirdik. Artık analarımız, bacılarımız artık sırtlarında su taşımayacaklardır. Çünkü onlar yıllardır çok büyük sıkıntılar yaşadılar. Bu nedenle Sayın Valimiz ve benden önce görev yapan ve büyük emeği olan Serkan Şeker’e de çok teşekkür eder ve hayırlı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

 

DEVLET OLARAK 2010 YILINDA KÖYLERİMİZE SU VEREMEDİĞİMİZ İÇİN MAHÇUP OLARAK KARŞINIZDAYIM.

 

Son olarak söz alan Vali Ahmet Kara yine öz eleştiride bulunarak, “2010 yılına kadar Yağlıca ve Başköy Köylerimize halen su verememişiz ve susuz bırakmışız. Bun nedenle bizarda mahcup olarak karşınızdayım.” dedi.

 

Dünyanın 4’te birinin su, 4’te üçünün de karadan oluştuğunu ve Allah’ın hikmeti ile insan vücudunun da 4’te üçünün sudan oluştuğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:

 

“Tüm bunlara rağmen biz devlet olarak 2010 yılına kadar Yağlıca ve Başköy Köylerimize halen su verememişiz ve susuz bırakmışız. Bun nedenle bizarda mahcup olarak karşınızdayım. Köylerimizde yaşanan susuzluk nedeni ile özellikle kadınlar ve annelerimiz sıkıntı çekmektedirler. Susuz bir şekilde ne şartlarda temizlik, yemek yapıp çoluk çocuklarına bakıyorlardı. Benim annemde bir anneydi. Kadınlar gerçekten bu konularda çok fedakardırlar. Bu nedenle bu gün suya kavuşmanın mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Bir şeyi yapmaktan da önemli olan onu korumaktır. Sizler yağlıca köyüne su getirdiğimiz için devlete teşekkür etmek yerine bu tesisleri ve su şebekesini en faydalı bir şekilde kullanmalısınız. Suyunuzu israflı kullanmayın. Dinimizin de emri olduğu gibi bir nehrin kenarında da olsanız suyunuzu israflı kullanınız der. “diye konuştu.

 

KURBAN BAĞIŞLANDI

 

Konuşmaların ardından açılışa geçildi. Okul bahçesinde yapılan çeşme üzerinde bulunan kurdelenin kesilmesi sırasında kurban edilmek için hazır bulundurulan koç ise Vali Ahmet Kara tarafından kesilmemesi istenerek bağışlandı. Açılış kurdelesi protokol mensupları tarafından kesilerek musluklar açılarak su içildi. Ardından ise köy muhtarı ve köylüler tarafından hazırlanan yemeğe geçildi.

 

EN ÇOK KADINLAR SEVİNDİ

 

İkinci tören ise Başköy’da yapıldı. Burada da protokol mensupları çiçekler, davul zurna ve kadınların alkışları ile karşılandı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından sunum yapan ve aynı köyden olan AK Parti Kars Belediye Meclis Üyesi Şahin Aydın tören programını okudu ve ardından törene katılan protokol mensupları ve basın mensuplarına teşekkür etti. Burada yine BDP Digor Belediye Başkanı Muzaffer Kutay protokol koltuklarında yerini almasına rağmen kendisinden bahsedilmedi. Vali Kara açılış konuşması yaptığı sırada tekrar görevlileri üstü kapalı uyardı ve Kutay’dan söz etti.

 

BAŞKÖY’DE HEM HUSUMET BİTTİ HEM DE İÇME SUYU AÇILDI

 

Başköy muhtarı Hamit Aydın, “Bugün burada yıllardan beri süre gelen yayla sorunu ve yarım asırdan beri süregelen su sorununun sona ermesi için toplanmış ve mutluluğunu paylaşıyoruz. Bildiğiniz gibi akrabalarımız olan Aşağı Başköylüler ile yıllardır yaşadığımız yayla itilafı bu gün itibari ile son bulmuştur. “Barış” insanların huzurlu yaşamasının teminatıdır. Bizler de bu güne kadar yayla sorunu sebebiyle oldukça fazla huzursuzluk yaşadık bir yerde huzur olmasa güven ve sevgi de olmaz insan hayata güvenmiyorsa eğer yaşam damarlarından biri kopmuş demektir. Sevgisiz bir dünya huzurlu yaşamanın mümkün olmadığını tarihe baktığımızda da görmememiz mümkündür. Bizler de bugün huzurlu ve sevgi dolu bir hayat için Aşağı Başköylü kardeşlerimizle yayla sorunumuzu çözdük ve suyumuza kavuştuk. Bundan böyle Aşağı Başköy ve köylüleri birbirlerine sıcak bağlanacak ve aralarında bir husumet olmayacaktır. Çünkü bizler aynı soydan gelen kardeşleriz. Köyümüz bugüne kadar yarım asırdır su sıkıntısı çekmekteydi ve köyümüz susuz bir hayat yaşamaktaydı. Hiç birimiz düşünmeyiz su yaşamın temel kaynağıdır ve çok şükür ki bugün suyumuza kavuştuk. Artık köyümüz daha temiz daha modern ve daha rahat bir yaşam sürecektir. Suyumuza kavuşmamızda emeği geçenlere başta Valimiz Ahmet Kara olmak üzere, Digor'un eski kaymakamı Sayın Serkan Şeker'e, mevcut kaymakam Fatih Özdemir'e ve btün emeği geçenlere teşekkür ederim.” dedi.

 

BAŞKÖY’DE SU AKMAYA BAŞLAYINCA KADINLAR ORUÇ TUTMUŞ

 

Digor Kaymakamı Fatih Özdemir de, “Bu çalışmaların hepsi vatandaşlarımızın yaşam standartlarını artırabilmek onların çektiği sıkıntılara bir son verebilmek içindi. İnşallah bundan sonrada başta Sayın Valimiz Sayın Ahmet Kara başta olmak üzere daha sonra ki alt yapı hizmetlerinde ve fatih taşı gibi hizmetlerinizde de yine yanınızda olacağız. Duyduğuma göre Başköyü’nde su akmaya başlayınca analarımız bacılarımız oruç tutmuşlar bu mutlu olaydan dolayı” diye konuştu.

 

50 YILLIK HUSUMET SONA ERDİ

 

Vali Ahmet Kara ise şunları söyledi:

 

“Digor Belediye Başkanımızda aramızda hem diğer Yağlıca köyümüzde hem de burada bizimle beraber törenlere katılıyor kendisine teşekkür ediyorum. Hepinize başta sevgi ve saygılarımı muhabbetlerimi sunuyorum. Değerli hanımlar, değerli anneler bacılar, kız kardeşlerim, çocuklar, sizler hakikaten bu hizmetin en çok yararlanıcıları, en çok faydalanıcıları sizler olacaksınız ama şunu söyleyeyim sizler aynı zamanda bu memleketin dirliğinde, düzenliğinde, gelişmesinde, eğitiminde en önemli kişiler yine sizlersiniz. Sizler lütfen kocalarınıza sahip olun, çocuklarınıza sahip olun, kardeşlerinize sahip olun. Başköy Muhtarı diyor ki “zaten akrabayız zaten aynı soydayız.” Değerli Başköylüler hepimiz zaten Adem’in çocuklarıyız bu ayrılıklar gayrılıklar hep sonradan çıkmıştır. Bu sınırlar hep sonradan insanlar tarafından çizilmiştir. İşte bunu bilelim. Yani bugün eğer Afrika’daki zenciler İsveç’te yaşamış olsalardı sarışın uzun boylu olacaklardı veya İsveçliler Afrika’da yaşamış olsalardı onlar zenci olacaklardı. Yoksa hepimiz Allah’ın kullarıyız hepimiz Hz. Adem ve Havva’nın çocuklarıyız. Dolayısıyla zaten dinimiz, inancımızda İslamdır. İslam adı da barış anlamına geliyor. Dolayısıyla ayrılık gayrilik kavga gürültü niye ki zaten. Yıllarca sürmüş olabilir ama siz kadınlarımıza bacılarımıza sesleniyorum özellikle gerek köyünüzün komşu köylerle gerek köyünüzün içindeki komşularla lütfen erkeklerinize önder olun erkeklerinizi sakinleştirin ve erkeklerinize sahip olun. Kimse kimseyle kavga etmesin aslında il genel sekreteri gayet güzel söyledi su barış demektir, su haya demektir, temizlik demektir, iman demektir. Bu suyun gelişinin yüzü suyu hürmetine lütfen hepinizi ben bundan sonra iyiliğe, güzelliğe, barışa kardeşliye davet ediyorum. Öyle bir yapın ki çocuklarınız sizden bugünden itibaren bugünü başlangıç olarak kabul edin. Çocuklarınız sizden iyi bir dünya devir alsınlar, iyi bir çevre devir alsınlar, iyi ilişkiler devir alsınlar, iyi komşuluklar devir alsınlar. Aynı köye hep birlikte yaşıyoruz. Komşumuzla akrabalarımızla kavga etmenin bir anlamı yok. Bu nedenle bu husumeti sona erdirdiğiniz için sizleri kutluyorum. Ben benden önceki Vali’den daha iyi çalışıyorum, benden sonra gelen Vali’de benden daha çok çalışacak. Bundan hiç şüpheniz olmasın.”

 

KADINLAR ÇAMAŞIR VE BULAŞIK MAKİNELERİNİ BİLE ALDI

 

Bayköy içme suyunun da açılmasıyla birlikte özellikle kadınlar arasında büyük sevinç yaşandı. Kadınlar, alkışlarla karşıladıkları Vali Ahmet Kara’ya teşekkür ederek, “Artık suyun gelmesiyle birlikte çamaşır ve bulaşık makinelerimizi de aldık. Bundan böyle evimizden akan suyla çamaşır ve bulaşıklarımızı yıkayacağız. Allah hepinizden razı olsun.” dediler.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.