1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Damızlık boğalar kapışıldı
Damızlık boğalar kapışıldı

Damızlık boğalar kapışıldı

Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü (DATAE)’de özel olarak yetiştirilen damızlık boğalar, açık artırma yoluyla satışa çıkarıldı.

A+A-

Esmer İsviçre olarak adlandırılan ve halk arasında montofon şeklinde tabir edilen erkek boğalar, Karslı yetiştiricilerden de büyük ilgi görürken, 23 büyükbaş hayvanda 13’ü yeni sahiplerine kavuştu. 

 

SATIŞA YOĞUN İLGİ

 

Bölgede sadece tarım alanında değil, hayvancılık sektörüne de yön veren Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün özel olarak yetiştirdiği damızlık boğalar, dün satışa çıkarıldı. Esmer İsviçre, Siyah Alaca ve Melez ırkı olan genç boğa ve erkek danalar, 2 bin 250 TL ile 6 bin TL arasında değişen fiyatlardan ihaleye çıkarılırken, açık artırma usulüyle yapılan satışlarda İsviçre Esmeri adıyla bilinen montofon boğalar, besiciler tarafından adeta havada kapışıldı. En yaşlısının bir yaşını bile doldurmadığı genç boğa ve erkek boğalar, kıran kırana bir rekabetin ardından yeni sahiplerine kavuştular.

 

İHALE YAPILDI

 

DATAE’de gerçekleştirilen ihaleye, hayvancılık yapan üreticiler büyük ilgi gösterirken, hayvanlardan 13’ü kısa sürede satıldı. Açık artırma usulüyle yapılan satışta, montofon olarak tabir edilen İsviçre Esmeri ırkına ilginin daha çok olduğu görülürken, üreticiler en fazla rekabete de bu türler için girdi. DATAE Müdürü Şerafettin Çakal, İsviçre Esmeri ırkı olan boğalara bölgedeki yetiştiricilerin çok büyük ilgi gösterdiklerini anlatarak, ‘DATAE’de yetiştirilen diğer türler de, aslında bölgenin iklim koşullarına çok uygun türler. Yetiştiricilerimizin bu konuda bilgilendirilmeye ihtiyaçları var. Bu türlerin de bölge şartlarında üstün bir verim kapasitesine sahip olduklarını üreticilerimize anlatmamız gerekiyor.” diye konuştu.

 

DATAE, YENİ DAMIZLIK TÜRLERİ

 

DATAE Müdürü Çakal, satışa çıkarılan hayvanlar için belirlenen fiyatlarda, canlı hayvan kilo fiyatını baz aldıklarını kaydederek, üreticilerin çok ekonomik fiyatlarla yeni türlere sahip olma fırsatı elde ettiklerini dile getirdi. DATAE’de özel olarak yetiştirilen türlerin, ilerleyen dönemlerde yeniden satışa çıkarılarak üreticilerin hizmetine sunulacağını dile getiren Çakal, damızlık erkek büyükbaş hayvanların, hayvansal üretim açısından üstün özelliklere sahip ırklardan oluştuğuna dikkat çekti. 

 

ÇAKAL BİLGİ VERDİ

 

Öte yandan Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün, bölgede sadece tarımsal üretime değil, hayvancılık sektörüne de taze kan pompaladığını vurgulayan Çakal, çok önemli çalışmaların gerçekleştirildiği DATAE’nin, her iki sektörün önünde yeni ufuklar oluşturmaya devam edeceğini söyledi. Çakal, “Her biri kendi alanında uzman personellerimizle bölgemizdeki tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yüksek kalite standartlarına kavuşturulması noktasında tam kapasite faaliyet gösteriyoruz. Yeni ürünler elde edilmesinin yanında, hayvancılık faaliyetlerinden verim elde edilmesi amacına yönelik olarak birçok çalışma yürütüyoruz. Sadece merkezimiz olan Erzurum’da değil, Kars başta olmak üzere bölgemizin çiftçilerine de kapılarını açmış durumda bulunan enstitümüz, tarım ve hayvancılık sektörlerine dinamizm kazandırmaya devam edecek.” dedi.

 

Yasal Uyarı (Emeğe Saygı) : Yayımlanan haberin tüm hakları gazetekars.com, HÜRYURT Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.