1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Çiftçilere kredi uyarısı
Çiftçilere kredi uyarısı

Çiftçilere kredi uyarısı

Karslı çiftçilerin kredi borçları 1 yıl ertelendi ; fakat Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği çiftçileri, tarımsal kredi borçlarını zamanında ödemeleri konusunda uyardı.

A+A-

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (TTKKMB) Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Akay, Bakanlar Kurulu kararıyla tüm çiftçilerin değil, Kars dahil 42 ilde yaşanan dolu, sel ve aşırı yağıştan zarar gören çiftçilerin kredi borçlarının 1 yıl ertelendiğini belirterek, diğer çiftçileri, tarımsal kredi borçlarını zamanında ödemeleri konusunda uyardı.

 

Akay, 1 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla 15 Mayıs-20 Temmuz 2010 tarihleri arasında dolu, sel ve aşırı yağışa maruz kalan 42 ilde zarar gören Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı çiftçilerin Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan tarımsal kredi borçlarının bir yıl süreyle ertelendiğini hatırlattı. Uygulama kapsamında 42 il bulunmasına ve sadece ürünleri zarar gören çiftçilerin bu ertelemeden yararlanacak olmasına karşın, özellikle ziraat odalarının çiftçilere gönderdikleri cep telefonu mesajlarında ve yaptıkları açıklamalarda sanki ''tüm çiftçilerin borçlarının ertelendiği'' izlenimini uyandırdığına dikkati çekti.

 

Tarım kredilerinin genellikle hasat vadeli kullandırıldığını ve şu anda hasat dönemi olduğuna işaret eden Akay, çiftçilere şu uyarıda bulundu:

 

"Ziraat odalarının yaptığı açıklamalar doğrultusunda, çiftçiler, tüm kredi borçlarının ödemesinin ertelendiğini düşünüyor. Oysa uygulama 42 ilde ve ürünleri zarar gören çiftçiler için geçerli. Diğer taraftan, bu illerde sel, yağış ve doludan zarar gören çiftçilerin zararlarının komisyonlar tarafından belirlenmesi ve zararın en az yüzde 30 olması gerekiyor. Ürünleri zarar görmediği halde kredi geri ödemelerini aksatan çiftçiler, cezai faiz uygulaması ile karşı karşıya kalabilir. Ödemelerin yapılmaması halinde ileri aşamalarda haciz, hesapların dondurulması gibi uygulamalara maruz kalabilir. Bu nedenle, kararname kapsamında olmayan ve komisyonların zarar tespit etmediği çiftçilerin kredi borçlarının geri ödenmesi konusunda hassas davranmaları kendi yararlarına olur. Kredi borcunu ödemeyen çiftçi, yüzde 5-7 faizli sübvansiyonlu krediden de yararlanamayacağı için, yeni üretim döneminde zor duruma düşebilir."

 

Hüseyin Akay, ziraat odalarının da çiftçiyi bilgilendirirken dikkatli olması gerektiğini belirtirken, TTKKMB'nin kredi hacminin Haziran sonunda 2 milyar 512 milyon liraya ulaştığını, yeni kredi sağlanabilmesi için kredi borçlarının geri dönüşündeki sürecin sağlıklı işlemesinin önemli olduğunu söyledi.

 

Bakanlar Kurulu'nun 1 Ocak-15 Mayıs 2010 tarihleri arasında sel afetine maruz kalan illerde faaliyet gösteren ve sel afeti sebebiyle zarar gören Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilerin Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan tarımsal kredi borçlarının ertelenmesine ilişkin 22 Mayıs'ta bir kararname daha çıkardığını hatırlatan Hüseyin Akay, bu kararname kapsamında şimdiye kadar 2 bin 962 çiftçinin başvurduğunu açıkladı.

 

Yeni kararname kapsamında ne kadar çiftçinin başvuracağının belli olmadığını vurgulayan Akay, çiftçilerin kredi borçları ve uygulamaları konusunda sağlıklı bilgi alması gerektiğini belirtti.

 

Resmi Gazete'de 1 Ağustos'ta yayımlanan karar ile 15 Mayıs-20 Temmuz 2010 tarihleri arasında dolu, sel ve aşırı yağış afetine maruz kalan Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Ardahan, Artvin, Aydın, Bingöl, Bitlis, Burdur, Bursa, Çankırı, Çorum, Denizli, Eskişehir, Giresun, Hatay, Iğdır, Isparta, İstanbul, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kırşehir, Kilis, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Rize, Sakarya, Samsun, Sivas, Tokat, Uşak ve Yozgat illerinde faaliyet gösteren ve söz konusu afetler sebebiyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları veya seraları en az yüzde 30 oranında zarar gören ve bu durumları il veya ilçe hasar tespit komisyonlarınca belirlenen gerçek ve tüzel kişi üreticilerin Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerince kullandırılan (Hazine kaynağına dönüşmüş krediler dahil) ve kararın yayımı tarihi itibarıyla vadesi/taksit vadesi/hesap devresi henüz gelmemiş olmakla birlikte bir yıl içinde dolacak olan veya vadesinden itibaren 90 günlük bekleme süresi içinde olan tarımsal kredi borçları, vadesinde/taksit vadesinde/hesap devresinde ilgili mevzuatına göre faiz tahakkuk ettirilmek suretiyle vade tarihinden/taksit vadesinden/hesap devresinden itibaren bir yıl süreyle ertelenecek.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.