
CHP’li vekilden Gezi Parkı tehditi
CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, Başta Kars ve Ardahan olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesi’nde son haftalarda şap nedeniyle ölen hayvan sahiplerine zararlarının Hükümet tarafından tazmin edilmesini istedi.
CHP’li Öğüt beraberinde CHP Kars İl Başkanı Mustafa Aras, Kadın Kolları Başkanı Av. Meryem Çetin ve bazı CHP’liler ile birlikte Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü önünde basın toplantısı düzenledi.
Öğüt burada yaptığı açıklamada, Hükümetin Şap nedeniyle mağdur olan bölge insanının zararlarını tazmin etmemesi durumunda başta Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olmak üzere bütün ilgili müdürlükler önünü Taksim Gezi Parkı’na çevirecekleri tehdidinde bulundu.
Yarın Ardahan’a gelecek olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e de sorunu anlatacağını belirten Milletvekili Öğüt, geçtiğimiz gün AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç’ın “Şap’a ‘A’ ve ‘O’ tipi virüsler etkili oldu” şeklinde yayınlanan haberi nedeniyle de eleştirdi.
Geçtiğimiz günlerde Kars, Ardahan ve Iğdır bölgesine gelerek Şap hastalığını etkili olduğu yerlerde incelemelerde bulunduğunu da belirten Öğüt: “Kars’ta da köylere giderek şap hastalığından ölen hayvanları inceledik. Örneğin Merkez Başgedikler Köyü’nde 350 hayvan ölmüştü. O köyde 9 tane kuyu vardı ve her kuyuda 50’şer, 60’ar hayvan gömülüydü. Selim’in Karakale Köyü, Beyköy Köyü de bundan farksız bir görüntü vardı.”dedi.
SORUNU MECLİSE TAŞIDIM HÜKÜMETİN KILI KIPIRDAMANDI
Şap sorununu Meclise taşıdığının da kaydeden Öğüt açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
”Ben mecliste konuşma yaptım ama Hükümetin ve Tarım Bakanlığının kılı bile kıpırdamadı. Ama bizim bölgemizde insanların geçim kaynağı sadece hayvancılıktır ve hayvanı gittiği Zaman kendi canı gitmiş gibi olur. Batı’daki insanlar devletten aldığı maaşla geçinir. Bizim insanlarımız da hayvanlarını satarak geçinir. Bu nedenle hayvancılık bizim için çok önemlidir. Bir köyde 300, 400 ve hatta 600 hayvan ölüyorsa ben bir milletvekili olarak buraya gelip, niçin öldüğünü araştırmak durumundayım. Bu hayvanlar şap nedeniyle öldü ve ben bunu mecliste anlattığımda kimse dinlemedi.
MERAMIMI İNEK İSKELETİ İLE ANLATMAK İSTEDİM
Baktım olmadı en son Ardahan’dan Meclise bir hayvan iskeleti götürerek basın toplantısı yaparak, şap hastalığından ölen hayvanların devlet tarafından zararının karşılanmasını istedim. Çünkü bölgemizde insanlar yaz kış demeden ağır geçen iklimlere rağmen bir yaşam mücadelesi veriyor. Burada insanlar Ermenistan sınırında vatan bekçiliği, bayrak bekçiliği yapıyor. Bu insanlara devlet maaş vermesi gerekirken, ölen hayvanlarına duyarsız kalması doğru değil ve bu hayvanların zararının karşılanması lazım.”
“YALANCININ MUMU YATSIYA KADAR YANAR”
Sayın tarım bakanı siz yalan söyleyerek, insanları aldatarak, insanları başka türlü yönlendirerek, sayın başbakana yalan söyleyerek koltuğunuzda oturmaya devam etmek istiyorsunuz. Bu yaptığınız ayıptır, buraya gelin ve durumu görün. Kars’ta resmi açıklama yapıldı ve 600 hayvanın şap hastalığından öldüğü söylendi. Bu sadece belli köylerde. Sizin milletvekiliniz Prof. Dr. Yunus Kılıç da diyor ki, ‘Şap hastalığından ölen hayvanlar var. Aşıyı gönderdik, gönderemedik” söylemleriyle burada şap hastalığından hayvanların öldüğünü söylüyor. Siz de 10 Haziran da yaptığınız açıklamada diyorsunuz ki, ‘Milletvekili açıklama yaptı, Kars’ta, Ardahan’da, Erzurum’da, Iğdır’da, Ağrı’da şap hastalığı yoktur, tamamen yalandır.’ Şimdi buraya gel ve il tarım müdürlüğünden sor. Köylüler burada. Biz tarım bakanı bu vatandaşın zararını ödeyene kadar zaman zaman eylem yapacağız ve burasını gezi parkı haline çevireceğiz, sadece Kars’ı değil bütün illeri. Çünkü neden; Batı illerinde şaptan ölen hastalıklara para ödüyorsunuz, Doğu illerinde şaptan ölen hastalıklara para ödemediğiniz gibi bir de yalan söylediler, şaptan ölen hastalıklar yok. İşte belgesi burada sayın tarım bakanı gel ve şaptan mı yoksa başka şeyden mi öldü gör ve bu vatandaşların zararını karşıla. Sosyal devletin amacı vatandaşın zararını karşılamaktır. Rize de sel oluyor, 4 tane ağacı sel götürüyor hemen o selin bedelinin karşılanması için oraya para gönderiyorsunuz. Peki burada insanların hayvanları ölüyor, bunun nedeni de aşı göndermediğinizden oluyorsa bu sizin ihmalkarlığınızdır ve zararı ödemek durumundasınız. Ha ödemezseniz biz burada halk hareketini başlatacağız.”
HAYVAN SAHİPLERİ İSYANLARINI DİLE GETİRDİ
Öğüt’ün basın açıklaması yaptığı sırada ise Kars Merkez Başgedikler Köyü’nden, Selim ilçesinin köylerinden gelen mağdur vatandaşlarda şap nedeniyle yaşadıkları sıkıntı ve zararlarını dile getirdiler.
Selim’in Karakale Köyü’nden Bilal Demirbaş adlı hayvan sahibi ise“13 hayvanımdan 5 tanesi şap hastalığından öldü. Kilosunu 1 TL’den 15 ton saman aldım. Kilosu 1 TL’den 4 ton da yem aldım ve 15-20 Bin TL borçlandım. Zaten hayvanın maliyeti kendini kurtarmazken çok kötü bir zarara uğradım. Bu zararımı da sizler aracılığıyla duyurma şansı buldum, sizlere bu imkanı tanıdığınız için çok teşekkür ederim. Benim ricam bizim zararımıza bir çare bulun.“ dedi.
Kars Merkez Başgedikler Köyü’nden Ataner Parlak da “6 hayvanım vardı, 2 tanesi şap hastalığı nedeniyle telef oldu. Zararımın karşılanmasını istiyorum. Yine aynı köyden Kasım Uyan ise “20 hayvanımdan 7 tanesi öldü ve mağdur durumdayım. Ölen hayvanlarımın kulak küpeleri yanımda ve ben mağduriyetimizin giderilmesini rica ediyorum.” Zafer Ali Tatlı: da “Benim de 20 hayvanımdan 8 hayvanım şap nedeniyle telef oldu. Benim de 25 milyar borcum var ve sosyal bir devletse eğer zararımızın karşılanacağını düşünüyorum. Bizim köyde yaklaşık 300 hayvan şap nedeniyle telef oldu. Selim Sarıgül Köyü Yasin Altun: “2006 yılında köyümüzde şap hastalığı vardı ve veteriner hekimler köyümüze aşı için geldiler. Benim ahırıma girdiler, hayvanlarımda şap hastalığı vardı ve iğne yapmadılar. Aşı yaptırmadığım için de mahkemeye verdiler. Mahkeme sonucu o dönem 1 milyar yüz milyon lira ceza kesildi ve o parayı direk ödeyecek gücümüz olmadığı için adımıza çıkan paralara el koyarak cezamızı ödettiler.” Selim’in Karakale Köyü’nden Bilal Demirbaş: “Eskiden şap hastalığının önlemini il ve ilçe tarım müdürlükleri çok güzel alıyordu. Köylere ilaçlarla birlikte veteriner hekimler çıkarıyordu ve hayvan başına cüzi bir miktar karşılığında aşılama yaptırıyordu ve bunu mecburi yaptırmak zorunda bırakıyordu. Şap aşısı yaptırmayan vatandaşlara da ceza uygulanıyordu ve bu çok güzel bir yöntemdi. Ahmet aşı yaptırmadığında Mehmet’in hayvanına bulaşıp hayvanının ölmesine sebep olacağı için zorunluydu. Şimdi öyle bir uygulama yok ve durum buralara kadar geldi. Şimdi şap aşısı bulmak oldukça güç ve karaborsaya kadar düştü.” diye isyanlarını dile getirdiler.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.