1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Çelik 'insan'a dikkat çekti
Çelik insana dikkat çekti

Çelik 'insan'a dikkat çekti

'İnsana yatırım yapmadan gelişmiş bir ülke olmayı hedeflemek, bir hayalden ibarettir.'

A+A-

Kars Ticaret Borsası (KTB) Başkanı İsmet Çelik, ''İnsana ve bilgiye yatırım yapmadan gelişmiş bir ülke olmayı hedeflemek, bir hayalden ibarettir'' dedi.

 

Çelik, gazetecilere yaptığı açıklamada, işsizliğin toplumun bütün kesiminin bir sorunu olduğunu, çözümü için de el ele verip, ortak projeler hazırlanması gerektiğini söyledi.

 

Ticaret Borsasına her gün yüzlerce gencin iş başvurusu için geldiğini ifade eden Çelik, ''Bu gençleri işsiz görmek bizleri üzüyor. 1994 krizinde işsizlik yüzde 8, 2001'de yüzde 10, 2009'da yüzde 14 idi. Rakamlar sanal değil, gayet somut bir sorunu gösteriyor'' diye konuştu.

 

Bütün olumsuzluklara rağmen iş dünyası olarak umutsuz olmadıklarını ifade eden Çelik, işsizliğin siyaset malzemesi yapılmaması gerektiğini vurgulayarak, işsizlik sorununu ne devletin ne de özel sektörün tek başına çözebileceğini söyledi.

 

En çok ihtiyaç duyulan şeyin birlik, beraberlik ve moral olduğuna dikkati çeken Çelik, şunları kaydetti:

 

''Ekonomimiz hastalıktan kurtulmaya başlayan, iyileşen bir hastaya benzetilebilir. Ancak bir hastanın ilaca olan ihtiyacı kadar morale de ihtiyacı vardır. Krizde Türkiye genelinde 100 ile 500 kişi çalıştıran şirket sayısı azalırken 1 veya 10 kişi çalıştıran kişi sayısı artmış ve şirketler küçülmeye gitmiştir.

 

Durumuna göre en büyük işsizlik lise, meslek liseli ve üniversite mezunlarında. Mevcut eğitim sistemimiz ne yazık ki istihdam yaratamıyor. O zaman insan sormadan edemiyor, çocuklarımızı neden okutuyoruz? Ne yazık ki eğitim sistemimiz beceri dönüşümünü beceremiyor. İnsana ve bilgiye yatırım yapmadan gelişmiş bir ülke olmayı hedeflemek bir hayalden ibarettir. Ne yazık ki ilimizde işsizler vasıfsız işsiz. Doğunun işsizliğini orta ölçekli hayvan teşviki çözeceği kanaatindeyiz.''

 

-ALINACAK TEDBİRLER-

 

Çelik, işsizlik sorununa kısa vadeli çözüm için alınacak tedbirleri şöyle sıraladı:

 

''Ticaret kanunu, borçlar kanunu, perakende sektörü kanununda yapılması gereken düzenlemeler, vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılması, kamu alımlarında yerli üretime getirilen avantajın işletilmesi, taşımacılık maliyetlerinin düşürülmesi, enerji üzerinde kamusal yüklerin azaltılması ve KOBİ kredi imkanlarının kolaylaştırılması iş ortamını düzeltecek acil tedbirlerdir. Millet devlet el ele, hükümeti iş dünyası omuz omuza, iktidarı muhalefeti olarak bir amaca kenetlenmiş bir Türkiye görmek istiyoruz.'' 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.