1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Çapan'dan anlamlı bir yazı
Çapandan anlamlı bir yazı

Çapan'dan anlamlı bir yazı

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Araştırmacı Yazar İbrahim Çapan, Kardan adamın Kars nüfusuna kayıtlı olduğu söyledi ve "Kardan Adamın Memleketindeki Yabancı" yı kaleme aldı.

A+A-

Duydunuz mu duymadınız mı bilmem; ancak çok ciddî bir iddia var. Kardan adamın Kars nüfusuna kayıtlı olduğu. Kar makamında kürdîhicazkâr ayaz telâşı eksik olmaz kardan adamın doğum yerinde. İner karanlığın nuru kar makamına.

 

Gittikten sonra kardan adam ; yitirdi kış kışlığını bedenlerimizde. Dev gözyaşlı buzlar sarkamadı çatı saçaklarından. Tükendi, kaldırımlarda sabahlayan soğuk. Kars ile özdeşleşip, bütünleşen ayaz, oluverdi sevgi yoksulu. Kalmamış, kızaklara döşeklik yapan kristâl kar taneleri. Kış kışlığını kaybetmişti Kars'ta… Kış,eridi ilkbaharın kollarında… İlkbahar kaynadı yaz kazanında.

 

Bütün çılgınlığıyla, beklenmedik sıcaklarla misafir olmuş yaz.

 

Mevsim normallerinin üstünde seyreden sıcaklık, porselen dişli hava durumu sunucusunun meteoroloji raporunu onayladı. Soğuğa ve ayaza direnç kazanan Kars,ayazı ve "kar"ı mevsim normallerinin üstünde tur atan sıcağın kollarında buharlaştı.

 

Cemal Süreyya'nın mısralarına nasıl renk katmıştı Kars…

      

          Burası Kars be gülüm

            Günü gününden kara

            Bir bana hasretim

            Bir de gelmeyen bahara”

 

            Eyvâh!.... Üstâdı da yanılttı kardan adamın memleketi.

            Giysi dolaplarından, çıkartıldı naftalin kokulu tişörtler ve kısa kollu gömlekler. Çıktı ; ama ne çıktı. Medeniyetler beşiği Gazi Kars'ın ; kaldırımlarında, sokaklarında, caddelerinde renga renk ayaklı reklâm tabelâları defineye çıktı. Çocukların ve gençlerin yaz sevinçleri giysilerinin üzerlerine, Türkçenin dışında bütün diller cirit atıyor. Anlamlı anlamsız kelimeler, kelime grupları görüntü kirliliğine sebep veriyor. Tişört ve gömlekler adeta kokuyor Dadaizm. Direniyor musunuz hâlâ inanmamaya? O zaman buyurun defineye:

 

" Now This İs Your Change To Show Your Skıll","HIP Real Hıp-Hıp Is Not On The Radio HOP","New York LTB","FSO","Lamport","Theanest Yohgmus Pereo Ming Mucever Written Songs","Map Of The State Arızona Sunset Lake Mead","Levi's San Francısco Battery Street 1853 Califormia","Imdat Bros","N-1990 Different Deft-Secrett","French Roulettf En Prison Rule Passa Pair/Mangue Impair","Academy Campus Varcıty Team Arızona Stste Selectıon Greatest Performance In Scholls Meeting Dıvııon Supporter","Game Over","Take Time One","College Football League-Challenge 1989","I Love You","Dance Life","In Memory Of Munıch Final 74","Adventure Diccovery Squad Freedom Of Soul Around The World New Destınotıon Since 85 Dreams Into Realıty","Wildmome","Harlem Soho Unıon Cold Beer&Soda-Hot&Cold 2490 Caffee-Cold Cuts-Cıgarettes-Breakfast","Hot Dog","Grew","New York cıty Baseball 54 Play Off","Hılfıger Est 1985 New York Cıty","Melbourne Dockland Servıced Apartments","Denım Match The Preformance Origanal","Born Free","I Don't Want To Be Loned For My Brains C13 Dream Force","Genuine Generaitıon Brand Dpt","Challenge Official Sup World Famous Limited Edition 55 Since 2006 Challenge Cup First Selection","Countrıes","Forest FG Growe Roots&Leave","Dıstrıct County 63","Short Stron Annual Meets","Trıathon 3 Hawaı","The True Story Of Soft Adventurs Competitive Spirit İmmaginer Your Aty","Ekstreme(Extreme)","Greaths Show","Dying Soul!...","Grills Love","068 Wrong Indomptables","On The Lost Soul Challer Class 489 Whitewe Trips Statu:Perfect Functional Max Limit New Experience","Runner Athletıc Pro Brand","62 Soulriot Dandals","Jean Jogle","TWY","Party Lover","Just","Boxmen","Glam And",VS 78","Fıctk","RD Rudo","NOT !","East No","Stop","Fox","Gasolıne","Who's Fun Get Active","Litte Pirates İsland Map Treasure","N-RJY 58","Your Brand Gabriel Sail Now","Grill Power","Love Bayfrend","Today İmethım Totally Breatifulan Hiscarefive Cyes","P-CompanyC","Chıll Time","Gıorgıo Armani","Rider&321 Daddy's Little MVP Time Rider","Caillou","Saıl Hawe","Bıgtree Hugeeug DXY","Boss Of The World Redl Orıginal South World Talents","Bybarson Styne Men For You","Doquendu Ducaneeru San Carlos De Bariiiloche Lake Tatıcaca Brasılıa Herlys Aeronautıca","Deep Since 1993 Ocean Wenice Expedıtıon W.N.C.","Sailor Boy","The Wıldlıfe","Ready Akeoff","Enjoy Your Life","PMA Free Rıder","Wenıce Team","Wnc Yacht Ehule","Green Dept And Her Beaty And Enjoy The Benefits Which Green Way Of Living Can Bring","Explıce Money Games New York Gambler Rules","Summer Get Away Roythm","Rock'n' Roll Rumble Machine Since 1938","Aır LD World Dıscorvery Journey Zanıa Expedıtıon 52 Two Bros","Lawl Eher Bad&Bastarp","Northece Afrıca","Greath Fower","Special Grews Call-DD 745-3209!... Ocean Crew Organısatıon  We Wait For You!.... Came In!..."v.b.

 

P.Samuel Huntıngton: “Benim faraziyem şudur ki bu yeni dünyada mücâdelenin esas kaynağı özellikle ideolojik ve ekonomik olmayacak. Beşeriyet arasındaki büyük bölünmeler ve hakim mücadele kaynağı kültür olacak. Medeniyetler çatışması global polikaya hakim olacak. Medeniyetler arasındaki fay hatları geleceğin muharebe hatlarını teşkil edecek.” der.

 

Dünya coğrafyasında varlığını devam ettiren her milletin kendisine has kültürel sembolleri farklılıklar gösterir. Söz konusu olan bu kültürel semboller,her milletin kendi dünya görüşünü,hayata bakış açısını yansıtmaktadır. Millet kültüründe yaygın olan mitler ve efsâneler bu semboller sisteminin en önemli unsurları olarak karşımıza çıkarlar. "Bugünün küçükleri,yarının büyükleri" olan çocuklarımız ve özellikle ergenlik çağındaki gençlerimiz ; çizgi filmlerle, giysilerde kullanılan resimlerle, amblemlerle farklı aksesuarlar ve kendi dilleriyle yoğunluğu tartışılmaz bir yabancı semboller sağanağı altında ıslanmaktadırlar. Kültür emperyalizminin en büyük silahı sembollerdir. İki yüz yıldır emperyalist Batı, kendi kültür sembolleriyle çocuklarımızın ve gençlerimizin beyinlerine ipotek koyuyor.

 

Gelenek ile modernlik arasında kalan genç dimağlar ; popüler kültürün diğer bir ifâdeyle tüketim kültürünün çarkları arasında ezilip, ezildikçe yok olmaya mahkûm edileceklerdir. Tüketim kültürünün virüsten farkı yoktur.

 

Özenti gemisine bilinen çocuk ve gençler ; başkaları gibi yaşamaya, giyinmeye çalışırken " kullan at " düstûrunu da empoze ederken kitle iletişim araçlarıyla " reklâm " zaferini kutlamakta gecikmez.

 

C.Benneth Spencer'in şu görüşleri bizi ne kadar da haklı çıkartıyor : " Kimliğimiz toplumsal rollerimize göre oluştuğu için bugün, kişi olarak kendimizi gitgide daha büyük bir anonimleşme içinde bulmakta, bunu önleyebilmek için sahip olduğumuz nesnelere bireysellik vererek, kendimize kimlik edinmeye çalışmaktayız ; fakat bulduğumuz bu kimliği, satın aldığımız kitlesel üretim mamüllerine duyduğumuz saygı sayesinde kazanabilmiş olmaktayız." Giysilerle yansıyan bu görüntülerin nedir adı? Buna " dil kirlenmesi" değil " dil çöküntüsü" demek daha isabetli olur. Dil yozlaşması; " dil kirlenmesi"ne değil " dil çöküntüsü"nün göstergesidir. Ne yazıktır ki ölçüsü kaçmıştır " dil çöküntüsü" nün.

 

Böyle devam ederse; kültür erozyonu yerini, kişilik erozyonuna bırakacaktır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.