1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Borçsuz yaşayamıyoruz
Borçsuz yaşayamıyoruz

Borçsuz yaşayamıyoruz

Kars’ta bu yılın Haziran döneminde düşüş eğilimi gösteren nakdi kredi talebi, Temmuz ayıyla birlikte yeniden yükselişe geçti.

A+A-

TCMB VERİLERİ

 

Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde en yüksek meblağda kredi kullanımının belirlendiği il Malatya olurken, Erzurum ikinci oldu. Kars’ta ise 452 milyon TL tutarında kredi kullanıldı.

 

BÖLGE SONUÇLARI

 

Doğu Anadolu Bölgesi’nde 2010 yılının Temmuz döneminde 3 milyar 855 milyon TL’si kamu, 3 milyar 777 milyon TL’si de özel bankalarından olmak üzere toplam 7 milyar 633 milyon 403 bin TL tutarında nakdi kredi kullanıldı. Doğu Anadolu Bölgesinde nakdi kredi toplamı ülke toplamında yüzde 1.5’lik oran oluşturdu.

 

4’ÜNCÜ TEŞVİK BÖLGESİ

 

Kars’ın içinde yer aldığı, 30 ili kapsayan 4’üncü Teşvik Bölgesinde 9 milyar 928 milyon TL kamu bankası, 12 milyar 408 milyon TL özel banka kredisi olmak üzere, bu yılın 7 aylık döneminde 22 milyar 336 milyon TL kredi kullanıldığı bildirildi. Teşvik bölgesinin ülke toplamındaki kredi payı yüzde 4.5 olarak hesaplandı.

 

BÖLGENİN KREDİ PAYI

 

Doğu Anadolu Bölgesi’nde Temmuz  ayında kullanılan nakdi kredilerin ülke toplamındaki payı kamu bankalarında yüzde 3.40, özel bankalarda ise yüzde 0.98 oldu. Bölgede kullanılan nakdi kredi toplamının ülke payı ise yüzde 1.53 olarak kaydedildi. Doğu Anadolu’nun 4’üncü teşvik bölgesi içindeki payı ise kamudan kullanılan kredide yüzde 38.8, özel banka kredilerinde yüzde 30.4, kredi toplamında da yüzde 34.1 olarak kaydedildi.

 

TEŞVİK BÖLGESİ KREDİ PAYI

 

Kars ile birlikte tüm doğu Anadolu bölgesi illerinin de içinde yer aldığı 4’üncü teşvik bölgesinin ülke toplamındaki nakdi kredi payı, kamu bankası kredilerinde yüzde 8.7, özel banka kredilerinde yüzde 3.24, toplam kredide ise yüzde 4.5 olarak belirlendi. Teşvik bölgesi illeri içinde en yüksek meblağda kredi kullanımının gerçekleştiği il Trabzon oldu.

 

DOĞU ANADOLU İLLER SIRALAMASI

 

Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde en yüksek meblağda kredi kullanımının belirlendiği il Malatya olurken, Erzurum ikinci oldu. Ocak-Temmuz ayları döneminde Malatya’da 1.5 milyar TL, Erzurum’da 1..3 milyar TL, Elazığ’da 1.1 milyar TL, Van’da 974 milyon TL, Erzincan’da 463 milyon TL, Kars’ta 452 milyon TL, Ağrı’da 322 milyon TL, Bingöl’de 275 milyon TL, Bitlis’te 289 milyon TL, Hakkari’de 132 milyon TL, Muş’ta 197 milyon TL, Tunceli’de 157 milyon TL, Ardahan’da 158   milyon TL, Iğdır’da 238 milyon TL tutarında kredi kullanıldı.

 

TEŞVİK BÖLGESİNDE İLK ON

4’üncü Teşvik Bölgesinde kamu ve özel bankalardan karşılanan nakdi kredi toplamında Trabzon ilk sırada yer alırken, bu ili meblağa göre sırayla Diyarbakır, ordu, Malatya, Şanlıurfa, Erzurum, Elazığ, Kastamonu, Giresun ve Rize illeri takip etti. Bölgede kredi kullanım oranının en düşük olduğu iller ise Hakkari ve Bayburt olarak kaydedildi.

 

TOPLAM KREDİ SIRALAMASI

 

4’üncü Teşvik Bölgesinde kredi kullanım miktarının en yüksek olduğu ilk on ilin kredi toplamı ise şöyle oldu: Trabzon 2 milyar 564 milyon TL, Diyarbakır 2 milyar 202 milyon TL, Ordu, bir milyar 635 milyon TL, Malatya bir milyar 501 milyon TL, Şanlıurfa, bir milyar 798 milyon TL, Erzurum bir milyar 338 milyon TL, Elazığ bir milyar 130 milyon TL, Kastamonu bir milyar 31 milyon TL, Giresun 964 milyon TL, Rize 912 milyon TL.

 

Yasal Uyarı : Haberlerin etik olmayan yollarla kopyalanması ve çeşitli yayın organlarında izinsiz yayımlanması yasaktır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.