1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. BM'den Çölleşmeyle Mücadele Konferansı
BMden Çölleşmeyle Mücadele Konferansı

BM'den Çölleşmeyle Mücadele Konferansı

BM Çölleşmeyle Mücadele Konferansı Düzenleniyor...

A+A-

Birleşmiş Milletler (BM) Çölleşmeyle Mücadele (COP) 12. Taraflar Konferansı, 12-23 Ekim tarihleri arasında Ankara ATO Congresium’da düzenleniyor. Konferans Başkanı Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve UNCCD Genel Sekreteri Monique Barbut, konu ile ilgili olarak bir basın toplantısı düzenledi.

COP Sözleşmesinin ana karar mekanizması olan bu konferans, strateji ve eylem planlarıyla, ülkelerin çölleşmeye yönelik yol haritasını oluşturması sebebiyle büyük önem taşıyor.

Türkiye’nin, tarihinde ilk kez bir BM Sözleşmesinin Taraflar Konferansına ev sahipliği yapacağı etkinliğe; devlet ve hükümet başkanları, bakanlar, parlamenterler, belediye başkanları, akademisyenler, iş insanları, STK temsilcilerinden oluşan 195 ülkenin delegeleri katılıyor. Toplantıda, üç Yuvarlak Masa Bakanlar Toplantısı’nın yanı sıra, Parlamenterler Forumu, İş Forumu, Yerel Yönetimler Formu, STK Forumu ve Sürdürülebilir Arazi Yönetim Expo’su da düzenleniyor.

Çölleşme tehdidi masaya yatırılıyor

Bütün dünyada her yıl milyonlarca insanı yerini yurdunu terk ederek göç etmek zorunda bırakan çölleşme, küresel bir sorun. Ankara’da yapılan konferansta çölleşme, kuraklık ve arazi temelli iklim değişikliği sorunlarına çözüm aranacak. Burada alınan kararlar ise Paris'te yapılacak olan İklim Değişikliği Konferansı'nda Konferans Başkanı sıfatıyla Türkiye tarafından sunulacak.

Türkiye, çölleşmeyle mücadelede ilk beş’te

Topraklarının üçte ikisi kurak ve yarı kurak alanlardan oluşan Türkiye, gelecek yıllarda maddi ve manevi kayıplar yaşama riski altında. Etkin çabaları sayesinde çölleşme ile mücadelede en başarılı ilk beş ülke arasında giren Türkiye’nin, Çölleşmeyle Mücadele Konferansı’na ev sahipliği yapması ve COP 12’nin dönem başkanlığı 2 yıl süre ile yürütecek olması büyük önem taşıyor.

Çölleşmeyle Mücadele Konferansı

Bu yıl, 12’ncisi Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele (COP) Taraflar Konferansı, Türkiye’nin de 1998’de taraf olduğu BM Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi’nin ana karar mekanizmasıdır ve sözleşmeye taraf olan ülkelerin iştirakiyle toplanarak karar almaktadır. İlki 1997 yılında gerçekleştirilen konferans, şimdiye kadar İtalya, Senegal, Brezilya, Almanya, İsviçre, Küba, Kenya, İspanya, Arjantin, Güney Kore ve Namibya’da yapılmıştır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.