1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. “Aşura merasimi tüm insanlığa aittir”
“Aşura merasimi tüm insanlığa aittir”

“Aşura merasimi tüm insanlığa aittir”

Mir Kasım Erdem, Aşura merasiminin etnik bir kökene ait olmadığını, tüm insanlığa ait olduğunu ve yasa davet olmayacağı için devlet erkanını yasa davet etmenin de uygun olmayacağını söyleyerek Vali Öksüz’e çağrıda bulundu.

A+A-

Volkan KARABAĞ

Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ve yakınlarının Kerbela'da şehit edilmesinin 1384’üncü yıl dönümü anısına 28 Temmuz Cuma günü anma yürüyüşü gerçekleştirilecek. Hazreti Ali Camii’inden başlayacak olan yürüyüş, Kars Şehitliğinde dua, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Asri Mezarlığının önündeki Aşura Meydanı’nda devam edecek.

Saat 06.30’da başlayacak olan yürüyüş ile ilgili bilgi veren Kars Ehlibeyt Derneği Başkanı ve Sahibü-z Zaman Kamer Cami İmamı Mir Kasım Erdem, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da Aşura Günü’nde Aşura merasimi yapılacaktır. Kars, bu noktada Türkiye'de çok önemli bir merkezdir. Türkiye'de yaşayan Caferlerin büyük bir bölümünün gözü Kars'taki organizasyondadır. Kars'ta bir yürüyüş yapılmaktadır. Bu yürüyüş, yıllardır devam etmektedir. Saat 06.30’da Hazreti Ali Camisi’nden hareket ediliyor, Kars Şehitliğe geliniyor ve burada bir anma programı yapılıyor. Daha sonra da mezarlığa doğru hareket ediliyor. Programı genel niteliği bu ve bu arada da bu yürüyüşe bütün halk, 10-15 bin insan katılıyor.” dedi.

“AŞURA MERASİMİ EVRENSEL BİR DURUŞTUR, TÜM İNSANLIĞA AİTTİR”

Aşura ve Muharrem ayının milliyetçilik, ırkçılık, mezhepçilik yapılacak bir platform olmadığını söyleyen Erdem, “Bu organizasyon Hazreti Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilişinin anma organizasyonudur. Hazreti Hüseyin aleyhisselam Kerbela'da dini ihya etmek için, dini canlandırmak için, dini kötü ellerin elinden almak için mücadele etmiştir. Yezid, dini siyasete ve kendi çıkarlarına alet etmek için kullanacaktı. Hazreti Hüseyin, bunu görmüş, dinin yezid ve yezid zihniyetinde insanların eline düştüğü takdirde ileride bozulacağını bildiği için de harekete geçmiştir. Dolayısıyla da Hazreti Hüseyin aleyhisselam, büyük bir mücadelenin içine girmiştir. Hazreti Hüseyin'in bu hareketi, bütün dünyaya örnek oldu ve haksızlığa tahammül edemeyen insanların olgusu oldu. O dur ki biz de her yıl Hazreti Hüseyin'in Aşura’sını canlı tutarak bu insani uyanışın ölmemesini, kapanıp gitmemesini sağlıyoruz. Ümidimiz, çalışmalarımız da buna yöneliktir. Hazreti Hüseyin aleyhisselam insanlığa ait bir kişidir. Aşura merasimi, evrensel bir duruştur, tüm insanlığa aittir. Herhangi bir ırka, herhangi bir mezhebe, herhangi bir bayrağa, herhangi bir millete ait değildir. Milliyetçilik, mezhepçilik, farklı dinlerden bile din milliyetçiliği yapmak doğru değildir. İmam Hüseyin, tüm insanlığa bir mesaj vermiştir, özgürlük mesajı vermiştir. Aşura ve Muharremlik, milliyetçilik, ırkçılık, mezhepçilik yapılacak bir platform değildir. Bunlar çok basit şeylerdir. Hazreti Hüseyin tüm dünya insanlığına bir şey öğretmiştir. O da şudur ki; liyakat sahibi insanlar işin başında olmalıdır ve insani değer budur ki insan özgür olmalıdır. İnsan, haksızlığın karşısında susmamalıdır. İnsan, kötü insanlara itaat etmemelidir. İnsani değerlerini ayakta tutmak için eğer gerekiyorsa canını verebilmelidir. Hazreti Hüseyin, bunun için şehit olmuştur ve bütün dünyaya da bunu anlatabilmiştir. Dolayısıyla da Aşura Günü'nde Hazreti Hüseyin'in merasiminde milliyetçiliği çağrıştıracak herhangi bir sembolün olması çok yanlıştır. Çünkü Hazreti Hüseyin bir millete ait değildir ki orada milliyetçilik; bir Türkçülük, bir Kürtçülük, bir Arapçılık, bir Farsçılık olsun. Hazreti Hüseyin'in merasiminde mezhebi çağrıştıracak sloganlardan ve organizasyonlardan, siyasi simgelerden uzak durulması lazım. Çünkü Hazreti Hüseyin herhangi bir mezhebe ait değildir. Hazreti Hüseyin dini ortaya koymak için, dini zinde etmek için, dini canlandırmak için harekete geçmiştir. O dur ki siyasi semboller Hazreti Hüseyin'in Kerbela'sını gölgeler, bu da ayrı bir noktadır.” diye konuştu.

“YASA DAVET OLMAZ, YASA KATILIM OLUR”

Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz’e çağrıda bulunarak bu yasın kendilerinin yası olduğunu kaydeden Erdem, “Madem ki Hazreti Hüseyin'in Kerbela'sı bir millete, bir mezhebe ait değildir, o zaman insanım diyen herkesin bunu kabullenmesi lazım. İnsani değerlere önem veren herkesin bunu kabullenmesi lazım. Biz özellikle devlet protokolüne davetiye göndermek istemiyoruz. “Buyurun gelin bizim yasımıza” demek istemiyoruz. Çünkü bunu etik bulmuyoruz. Neden? Çünkü diyoruz ki bu Sayın Valimizin yasıdır, bu Sayın Müftümüzün yasıdır, bu bizim Devlet-i Aliyyemizin yasıdır. Bu yas, sadece bizim yansımız, Caferilerin yası değil ki, ben diyeyim buyurun gelin yasımıza! Ayrıca insan yasa davet beklemez. Birinin cenazesi olduğunda cenaze sahibi insanlara davetiye mi dağıtıyor ki “benim filanım ölmüş, buyurun yansıma gelin” mi? diyor. Böyle olmaz. Yasa davet olmaz, yasa katılım olur. Eğer bir düğün olsa, bir sevinç paylaşımı olsa davetiye gönderirsin. Dersin ki buyurun sevincimize ortak olun. Ama birincisi bu yas, bizim değil, herkesindir, bütün insanlığındır. İkincisi de yasa davet olmaz. O dur ki biz devlet protokolünü davet etmeyi etik bulmuyoruz. Diyoruz ki! Sayın Valimiz gelip ev sahipliğini yapması lazım, Sayın Müftümüzün gelip ev sahipliğini yapması lazım. Bizim görüşümüz bu konuda budur.” ifadesini kullandı.

Yarınki anma yürüyüşü ile ilgili duyuruda bulunan Erdem sözlerini şöyle sürdürdü: “Her yıl Kars Şehitliğinin önünde program oluyordu ama son iki yıldır önceden de var olan bir problem yaşandığını görüyoruz. Bu durum özellikle son yıllarda artık kendisini iyice belli etmeye başladı. Kars Şehitliği'nin önü çok dardır ve insanlar oraya sığamıyor. Zaten yürüyüşe katılan insanların, bir kısmı Fethiye Camii’nin oradan ayrılarak ara sokaklardan mezarlığa gidiyor. Bir kısmı da Yenimahalle Camisine kadar geliyor, Şehitliğe gitmeden, yine ara sokaklardan mezarlığa doğru gidiyor. Böylece halkın yaklaşık yüzde 80’i zaten Şehitliğe gitmemiş oluyor. Geriye kalan yüzde 20’si de Şehitlikte kalmıyor, oradaki konuşmaları dinlemiyor. Biz, bunu yıllardır gözlemledik, yıllardır gördük. Siz halkı orada tutamıyorsunuz. Niye tutamıyoruz orada halkı? Çünkü oranın konumu müsait değil, çok dar bir alandır, insanlar oraya sığmıyor. Hatta orada konuşma başladığı zaman bile kalabalığın sonu şehitliğe varmamış oluyor. Konuşmacıların arkasında yani Şehitliğin arkasındaki caddede kalıyor. Çünkü o daracık alana sığmıyor. 2 yıldır uyguladığımız anma etkinliği, bu yıl da yine Asri Mezarlığı'nın karşısında yapılacak. Kars Şehitliğe gidilecek, burada Fatiha ve dua okunacak, saygı duruşunda bulunulacak ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Aşura Meydanı’na geçilecek. Aşura Meydanı’ndaki programın ardından sona erecek.”

02085cbe-1b69-4235-9554-dd3d6bef258c.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.