1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Arıcılar Dertli
Arıcılar Dertli

Arıcılar Dertli

Şekersiz Kağızman balının satışında sıkıntı çektiklerini dile getiren arıcılar Kaymakam Şuayip Gürsoy’dan destek istediler.

A+A-

Kars’ın Kağızman ilçesinde şifalı çiçek balının doktorlar tarafından bile tavsiye edildiğini dile getiren arıcılar satış konusunda büyük sıkıntı çektiklerini ifade ettiler. Kağızman Kaymakamından destek isteyen arıcılar, emeklerinin karşılığını alamadıklarını söylediler.

Kağızmanlı aracılar, Kağızman balının özellikleriyle ilgili şunları söylediler:

“Kağızman’ın nefis balı zamanında Osmanlı Saraylarında Padişah sofralarına kahvaltılık olarak gidermiş. Rus Çarları’nın sofralarını süslermiş. Kağızman’da arıcılık büyük geçim kaynaklarındandır. Yaklaşık 200-250 civarında aile geçimini bu yolla temin etmektedir. Kağızman Balı, “Düz Balı” ve “Dere Balı” diye iki kısımda adlandırılır. Düz Balı Kars civarında Paslı yüksekliklerinde oluşan baldır ki bu balın su oranı yüksektir. Donması tez olur. Dere Balı ise sıcak dere yataklarında olgunlaşarak pişkin bir hal alır. Bu balın su oranı çok azdır. Donması kış ortalarından sonradır. Bu bal daha makbuldür. Bal olarak Değirmen Dere köyünün, Karabağ-Terçivan mevkiinin balı meşhurdur. Arıcılık fenni kovanlarla yapılmaktadır.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.