1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Arakan katliamına son
Arakan katliamına son

Arakan katliamına son

Memur-Sen Kars İl Başkanlığı, Arakan Müslümanlarına yapılan soykırımı kınayan bir açıklama yayınladı.

A+A-

Eğitim Bir Sen Kars Şube Başkanı Kaan Ilgar, Memur Sen eski Başkanı Sağlık Sen Şube Başkanı Muğdet Karabağ, Büro Sen Şube Başkanı Nuh Recber, Toç Bir Sen Şube Başkanı Nevzat Kal, Bayındır Memur Sen Şube Başkanı Emrah Akalın, Birlik Haber Sen İl temsilcisi Hakan Tan, Ulaştırma Memur Sen İl Temsilcisi Muharrem Toraman, Diyanet Sen Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Sena’nın da katıldığı basın açıklamasını Memur Sen Kars Şube Başkanı Ebubekir Keleş okudu.

Basın açıklaması şöyle:

Myanmar’ın Arakan Eyaleti’nde, Rohingya Müslümanlarına karşı düzenlenen katliama dikkat çekmek isteyen KARS Memur-Sen ve bağlı federasyon başkanları ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda aynı zamanda insanlık dramının yaşandığı bölge için İHH, Deniz Feneri, Yardımeli Derneği, Türk Kızılayı, Kimse Yok Mu Derneği, Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği gibi kuruluşları yardım yapmaya çağırıyoruz. Memur Sen adına ortak basın bildirisini okuyan Memur-Sen Kars İl Başkanı Ebubekir KELEŞ, Myanmar’da Arakanlı Müslümanlara yönelik soy kırım yapıldığına dikkat çekti. Yaşananları ‘insanlık dramı’ dır.Dünyanın bu trajediye biran önce gereken tepkiyi gostermesini bekliyoruz.. Myanmar rejiminin Arakan bölgesine yardımların ulaştırılması konusunda zorluk çıkaran mevcut yönetim yapılan bu insani yardımları engellemektedir.Bu sıkıntının giderilmesi için sayın Başbakan ve İslam Ülkeleri liderleri seslerini yükseltmelidirler.Dünya konjüktüründe yükselen bir ses olan Türkiye nin bu katliama seyirci kalmasını bekleyemeyiz.Arakan Müslümanları için başlatılan yardım kampanyasına Memur-Sen Kars İl başkanlığına bağlı sendikaların il başkanları destek verdi.

Güney Asya’da yer alan 75 Milyon nüfuslu Myanmar’ın, Arakan’daki Müslüman’ın katliamıyla yeniden dünya gündemine gelmiştir.Son yaşanan gelişmelerin Müslümanlar için artık dayanılmaz bir hal almıştır. “Tarihsel anlamda Arakanlı Müslümanların anayurdu olan bu bölge, Budist yönetimlerce baskı altında tutulmuş ve Müslüman nüfusa yönelik başta yaşam hakkı olmak üzere, ifade ve inanç, mülkiyet, evlenme, seyahat ve birçok temel hak artan bir şiddetle sürekli ihlal edilmiştir. Zorla çalıştırma, mallara el koyma, tecavüz ve vatandaşlık haklarından mahrum bırakılma, artık Müslüman halk için her an karşılaşabilecekleri uygulamalar haline getirilmiştir.”

Rohingyalı Müslümanların, Rakhine etnik grubuna mensup Budist fanatikler ile güvenlik kuvvetlerin tecavüz ve katliamlarının kurbanı olmuştur, bu politikanın Müslüman bölgesinin tamamında yapılmıştır. Uluslararası insan hakları kuruluşlarının tahminlerine göre son yaşanan olaylarda binlerce Rohingyalı Müslüman’ın hayatını kaybetmiş ve 100 binlercesinin ise zorla göçe tabi tutulup sırf Müslüman oldukları için bu eziyetlerle karşı karşıya kalmışlardır. Dini, dili ve rengi ne olursa olsun hiçbir insana hatta hiçbir canlıya insanlık dışı muameleyi kabul edemeyiz. Sessiz kalamayız’’

KATLİAMIN ASIL SORUMLUSU MYANMAR REJİMİDİR

Müslümanlara yönelik bu trajedinin arkasında Rakhine etnik grubunu Rohingyalı Müslümanlara karşı kışkırtan Myanmar rejiminin olduğunu biliyoruz. Arakan bölgesindeki Müslümanların yaşam, inanç, mülkiyet ve vatandaşlık gibi temel haklarını ellerinden alan bu yönetimin, yüz binlerce insanı Bangladeş’e sürdüğünü ve sürgüne tabi tuttuğunu ve insanlık dışı muameler yaşattığını Dünya basını görmektedir. Bangladeş’e sığınan Arakanlı mültecilerin sayısının bugün itibariyle 300 bini aşmıştır.Arakanlıların yaşadığı insanlık dışı muamelenin Bangladeş’te de devam ettiğini söyledi. Bangladeş yönetiminin Arakanlı sığınmacıları yasadışı kabul ettiğini ve sığınma hakkı vermediğini , bu nedenle sınır bölgesinde oluşturulan yalıtılmış bir alanda mültecilerin zor koşullar altında yaşamaya mahkûm edildiğini okumaktayız. Kamplarda açlıktan ölümlerin, sağlıksız ortam nedeniyle kalıcı hastalıkların yaşandığını hatırlatıldı ve “Myanmar’dan kaçan Arakanlı Müslümanların bir bölümü ise Tayland gibi diğer komşu ülkelere sığınmakta ve bu yolculuklarda nice umutlar Andaman denizinde yok olmaktadır”. İnsan hakları ihlalleri nedeniyle son yirmi yıldır İLO başta olmak üzere pek çok uluslararası kuruluşun gündeminde yer alan Myanmar’ın kara bir leke olmaya Dünya hayatında devam ettiğini , “Dünya, Libya, Mısır, Suriye ve Afganistan ile ne için ilgileniyorsa Myanmar ile onun için ilgilenmelidir. Dünya ve ülkemiz bu acıyı hissetmeli ve elinden geleni yapmalıdır.”

Tüm Memur Sen ve bağlı Konfederasyon başkanlarımızla bu yıl da Ramazn ayında yapmayı düşündüğümüz İftar programımızı iptal ederek Myanmar a yardım elimizi uzatmayı bir borç biliriz.Dünya coğrafyasında yaşayan Müslümanlar Mübarek Ramazan ayında çile ızdırap dert kan gözyaşı linç girişimi ve yok edilme baskı ve işkenceler altında inim inim inleyen Müslümanlar varken şatafatlı sofralarda oruç açıp sırça köşklerde ağıtlar yakmak Memur sen e ve Müslümanlara yakışan bir hareket olmazdı.Bunun için Memur sen ve bağlı konfederasyon başkanları olarak yapmayı planladığımız İftar programlarımızı iptal ederek yardımlarımızı Myanmara ulaştırmayı zulüm altında inleyen Müslüman kardeşlerimize el uzatmaya karar verdik.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.