1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Almanya'ya Cami Yapıyoruz
Almanyaya Cami Yapıyoruz

Almanya'ya Cami Yapıyoruz

Almanya’da yakında inşaatına başlanacak büyük ve modern camiyi Karslı Kara Papak Türkleri yapacak.

A+A-

1968 yılından sonra Almanya’ya Kars’tan çalışmak için göç eden Kara Papak Türkleri, Kuzey Almanya’nın Hamburg şehrinin Norderstedt Mahallesine topluca yerleştiler.

Fabrikalarda çalışan vatandaşlarımız uzun yıllar Hamburg’un merkezindeki camilere gittiler. İlk camiyi 1984 yılında satın alınan bir hayvan çiftliğini camiye çevirerek ibadete açtılar.

 

Bu çiflik ortalama 5000 metrekare büyüklüğünde idi. Vatandaşlarımız şimdi Almanya’nın en modern camisini kurmak için mahalle belediye başkanından izin aldılar. Başkan bizzat camiye gelerek hemşehrilerimizle görüşüp, Avrupa’nın en güzel ve modern ibadethanesini kurmalarını önerdi.

 

Şimdi kullanılan Eyüp Sultan Cami yıkılarak yerine iki katlı, asansörlü, güneş enerjisiyle kendi elektriğini üretecek, çift minareleri bir binanın temeli önümüzdeki yıl atılacak.

 

Caminin etrafında marketlerin, iş yerlerinin yanı sıra kütüphane ve konferans salonu bulunacak.

 

Karslılar Norderstedt’de 300 aileden oluşuyor. 10-15 ailede Türkiye’mizin diğer şehirlerinden aynı mahalde yaşıyor.

 

Karsın asıl yerli halkı “Kara Papak” ve “Yerli” Türkleridir. Bunların arasında biraz Türkçe lehçe farkı var. Ayrıca Gürcistan’da yarım milyona yakın aynı lehçeyi konuşan Türk yaşıyor.

 

Hamburg’un ilk Müslüman mezarlığı da Eyüp Sultan camisi sayesinde hizmete açıldı. Ancak mezarlık pek itibar görmedi. Vefat eden vatandaşlarımız defin için Türkiye’ye götürülüyor.

 

Binanın finansmanını bir banka üstleniyor. İşyerlerinin aylık geliriyle krediler geri ödenecek. Caminin 4 milyon Euro’ya bitmesi hesap ediliyor. Arsa ise 1984 yılında Diyanet Vakfına devredilmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.