1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. AKB Tiyatro Topluluğu
AKB Tiyatro Topluluğu

AKB Tiyatro Topluluğu

AKB Tiyatro Topluluğu Kars’ta 1960’lı yılların tiyatrosunu hayata kazandırdı...

A+A-

Kars’ta 2 yıl önce Genç Kafkars Spor Kulübü altında kurulan AKB Tiyatrosu Kars’ın 1960’lı yıllarına kadar ki tiyatro kültürünü yeniden hayata kazandırdı. 2 yılda 5 bin izleyiciye ulaşan kulüp; öğretmen, öğrenci ve memurlardan oluşuyor.

Dersten arta kalan zamanlarını bu önemli göreve adayan fedakar öğretmenler, tiyatro çalışmalarını Öğretmenevi’nin Düğün Salonu’nda yürütüyor. Burada toplanan tiyatroseverler, Genç Kafkars Spor Kulübü Başkanı Emre Okan Bayramoğlu ve tiyatro yönetmeni Ali Kasım Bulut öncülüğünde canla başla çalışıyorlar. Soğuk-sıcak demeden, zamanlarının büyük bölümünü tiyatroya adayan fekadar öğretmenler aynı zamanda memur ve öğrencilerden oluşan üyeleriyle hoşça vakit geçiriyorlar. Kars ve diğer illerden bir araya gelen tiyatro gönüllülerinin bu başarılı çalışmalarının altında ise gönüllülük yatıyor. Hiç biri tek bir kuruş bile kazanç sağlamazken, kendi ceplerinden para harcamaktan bile kaçınmıyorlar. Örnek bir dayanışma altında yürütülen provalardaki verilen emeğin meyveleri ise sahne ve gösterilerde alınıyor. Her geçen gün sayısı artan tiyatroseverlerin alkışları ve tezahuratlarıyla azimleri daha da artan AKM Tiyatrosu, her geçen gün aralarına yeni kabiliyetleri de katıyorlar.

AH ŞU GENÇLER

Turgut Özakman’a ait olan “Ah Şu Gençler” eseri birçok kere tiyatro topluluklarınca oynanmış bir gençlik oyunu olarak biliniyor. Bazı ekipler normal bir oyun olarak oynarken bazıları da müzikal olarak sahneliyor. Genç Kafkars Spor Kulübünün tiyatro topluluğu olan AKB Tiyatro Topluluğu da bu oyunu yarı müzikal olarak oynamayı tercih etti.

Anne babalar ile çocukları arasındaki bakış açısı farklılığı, kuşak çatışmasını anlatan ve yaklaşık 600 kişinin izlediği oyunun hazırlıkları da ortalama 5 ay sürdü. Oyun sadece Kars’ta sahnelenmekle kalmayacak ve çalışmalar sonuçlandırılabilirse turneler de düzenlenecek. Oyunda çoğunluğu öğretmenler olmak üzere devlet memurları ve öğrenciler rol aldı.

Oyunu Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış, Genç Kafkars Spor Kulübü Başkanı Emre Okan Bayramoğlu ve tiyatroseverler izledi.

YÖNETMEN ALİ KASIM BULUT:

Bu oyun Turgut Özakman’ın yazdığı “ah şu gençler” isimli müzikaldir. Klasik haline gelmiş bir oyundur. Çok yerde oynanmış ama bazen müzikal olarak oynanmış bazen sadece normal bir oyun olarak oynanmış. Biz uzun zamandır Kars’ta yerel grupların müzikal yapmaması üzerine ‘belki insanlar ihtiyaç duyuyordur’ diye bir başlangıç yapalım dedik. Müzikalimizin konusu da kabaca kuşak çatışması diyebiliriz. Yani zamane gençleri ile onların baba ve annelerinin arasında yaşadıkları problemleri dile getirdik. Büyüklerin gençleri nasıl ve hangi gözle gördüklerini dile getirdik. Böylece arkadaşlarımla bu sorunlara bir nebze olsun ışık tutmaya çalıştık. Ekibimizde öğretmen arkadaşlarımız, lise öğrencisi arkadaşlarımız ve her yaş grubundan arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımızla birlikte bu mesajları vermeye çalıştık.

TİYATRONUN FAYDASI

Tiyatro, kendinizi ifade etmenize yardım eder. Aynı zamanda topluma ve sorunlarına ışık tutar. Daha sayabileceğim onlarca faydası var tiyatronun... Tiyatro yapın, yapanlara da destek olun! Lutfen...

SOSYAL ETKİNLİKTE BULUNABİLME İHTİYACINI GİDERMEK İSTEDİK

6 Mart 20112de öğretmen arkadaşlarımızın ağırlıklı olduğu bir toplantı yaptık. Tiyatro ekibi kurmak istediğimizi söyledik. Sağolsun arkadaşlar gönüllü olarak katıldılar. Bu toplantıda kararlar aldık. Tiyatro ekibimizin özellikle Kars’ın kültürünü tanıtma adına, hizmet vermesini ve tiyatro ekibimizde yer alan arkadaşlarımızın zaten sürekli sosyal etkinlik bakımından zayıf olan ilimizde sosyal etkinlikte bulunabilme ihtiyacını gidermek istedik.

AMACIMIZ KARS’TA Kİ BÜTÜN ETNİK KÖKENLERE HİTAP ETTİK

2011 Mart’tan buyana Kars’ın ilçelerine gittik. Sarıkamış’ta, Kağızman’da, Iğdır’da ve Kars merkezde 14 kez sahne aldık. Kars etnik köken bakımından çok zengin bir ildir. Özellikle dışarıdan gelen arkadaşlarımızda ki ön yargıyı kaldırmak adına Kars’ın etnik köken zenginliğinin düşmanlığa değil, aksine dostluğa ve yıllardan beri birbirleri ile çok güzel anlaştıklarını anlatmaya çalıştık bu oyunlarımızla. Kars’taki bütün etnik kökenlere hitap ettik.

HASRET

Geçen yıl kızların eğitimi için hazırlana bir proje vardı. O projede Milli Eğitim Müdürümüzün isteği üzerine kızların okula kazandırılması için “HASRET” adında bir oyun yazdık. Hasret’i oynadık. İlçelerimizi dolaştık. Kız çocuklarının okula kazandırılması için çaba gösterdik.

GÖNÜLLÜ OLARAK BU TİYATRO EKİBİNİ KURDUK

Toplamda bugüne kadar yaklaşık 5 bin kişiye sunum yaptık. Genç Kafkars Spor Kulübü’nün çatısı altında, arkadaşlarımız bu işi tamamen gönüllü yapıyorlar. Gönüllü olarak bu tiyatro ekibini kurduk. Ve 2 yıldır aralıksız olarak devam etmektedir.

ÖĞRETMEN EVİ’NİN BU İMKÂNLARI OLMASA TİYATRO YAPMAYI BİZ DEVAM ETTİREMEZDİK

Şuan da Kars Öğretmen Evinin düğün salonundayız. Burada iki tane salon var. Hangisi müsaitse orada yapıyoruz çalışmalarımızı. Diğer salonlarda ancak oyun oynayacağımız gün veya bir gün öncesinde prova almaya başladık. Yine Kültür Müdürlüğü’nün salonunu tadilata girinceye kadar evimiz gibi kulandık. Hiçbir sorun çıkartmadılar. Ama özellikle Öğretmenevi’nin bu imkânları olmasa biz zaten tiyatro yapmayı devam ettiremezdik. Oyunlarımız şimdiye kadar yerel oyunlar olduğu için arkadaşlarımız kendi ailelerinden, çevrelerinden, arkadaşlarından ve bazı esnaflardan rica ettiler. İlk yılımızda oynadığımızın 2, 3 oyunumuzun destek ve sponsorluğunu yapan veya bağışta bulunan insanların yardımlarıyla bir şeyler gerçekleştirdik. Dekorumuzu tamamladık. Kostümlerimizi tamamladık. Arkadaşlarımız makyaj malzemelerini kendi ceplerinden aldılar. Her şey tamamen gönüllü gerçekleşti.

ÖĞRENCİLERİMİZ ARASINDA BİR TİYATRO YARIŞMASI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

İnşallah Milli Eğitim Müdürlüğüyle yine Mayıs’ın 12, 13 ve 14’ünde lise öğrencilerimiz arasında bir tiyatro yarışması gerçekleştireceğiz. Yine tiyatro ekibi arkadaşlarımız o yarışmada, hem yarışma Koordinatörlüğü, hem jüri üyeliği yapacaklar. Amacımız tamamen öğrencilerimizin, gençlerimizin ve çocuklarımızın tiyatroya yönelimlerini sağlamak.

TİYATROYU HAYAT BİÇİMLERİ HALİNE GETİRDİK

SODES’le “Temelinde sevgi sahnelerinde umut var.” adlı bir projeyle Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa bizim ekibimizden arkadaşlarımız gittiler ve okullarımız da öğrencilerimize eğitim verdiler. 100 çocuğumuza tiyatro eğitimi verdik. Bu yıl o arkadaşlarımızdan yetenekli olanlar ve devam etmek isteyenler bizim ekimizde yer aldılar. Tiyatroyu hayat biçimleri haline getirdik. Yine amacımız tiyatroyu yaygınlaştırmaktır. Kars’ta tiyatroyu biraz daha sağlam ayaklar üzerine oturtmaktır.

SIRADA KANL SARIK VAR

İnşallah 13 Ekim’de Hasan Harakani Hz. anma etkinlikleri kapsamında Necip Fazıl Kısakürek’in yazdığı “kanlı sarık” isimli bir eseri oynamak istiyoruz. Kars Valiliğin desteği ile bu eseri oyunlaştıracağız. Daha önce Türkiye genelinde sahneye konulmamış bir oyun. Çok zor bir oyundur. Bütçesi bakımından bize göre uçuk rakamlar içeriyor. Ama sağolsun Kars Valiliğinin desteği ile oynayabileceğimiz bir oyundur. Bu oyunla Kars’ın 1064 yılını itibaren, daha doğrusu Türklerin Kars’a girişi 1071 Malazgirt zaferinden itibaren Kars’ın tarihini kurtuluş savaşına kadar anlatan bir oyundur. Burada Kars’ın sadece savaşın değil Hasan Harakani Hz.’in burada ki varlığından kaynaklanan uhrevi gücün koruduğuna inanılan bir oyundur. İnşallah bu oyunu da oynayacağız.

SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ İÇİNDE SAHNE ALINACAK

Aralık ayında Kars’ta Sarıkamış şehitlerini anma etkinlikleri düzenleniyor. Yetiştirebilirsek yine Sarıkamış’ta şehit olan 90 bin şehidimizin destanını anlatan bir tiyatro oyunu oynamaya çalışacağız. Bizim Genç Kafkars Spor Kulübü Derneği olarak tiyatro ekibimizin adı AKB Tiyatro Topluluğunda oynayan arkadaşlarımız şuan itibari ile 21 kişi son oyunumuzda oynadı. Ancak bu oyunda oynamayan arkadaşlarımızı da hesaba katarsak yaklaşık 32–33 kişiden oluşuyor.

69 KİŞİLİK EKİP

2 yıl içerisinde bizim ekibimizde yer alan, oyun oynayan 69 kişi var. Bu arkadaşlarımızın bazıları öğretmen oldukları için tayinleri çıktı gittiler. Bazıları halen Kars’ta ikamet ediyorlar. Ama tiyatroya devam edemediler. Bizim ekibimiz sürekli sirkülasyon olmasına rağmen devamlılığını korudu. Sebebi hiçbir amaç gütmeden gönüllü olarak insanların bu işi yapması ve tiyatroyu sevmeleridir.

TİYATRO İÇİN KARS ADINA ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ

Tiyatro için Kars adına elimizden geleni yapıyoruz. Tiyatronun en büyük zorluğu seyirci kitlesini oluşturmaktır. İlk başladığımız günden beri amacımız Kars’ta bir tiyatro kitlesi oluşturmaktır. 1950 ve 60’lı yıllarda ki modern Kars’ı tekrar eski günlerine kavuşturabilmek, tiyatroya Kars’ta sağlam ayaklar üzerine oturtabilmektir. Bunun için de çalışma ortamında çalışabileceğimiz gönüllü arkadaşlara ihtiyacımız var. Sağolsun arkadaşlarımız bizi yalnız bırakmadılar. Kulüp başkanımız öğretmen evinin de aynı zamanda müdürü olduğu için öğretme evinin imkânlarından yararlanmamızı sağladı. Öğretmen evinin düğün salonunda çalıştık. Tek zorluğumuz çalışma alanıdır. Ve oyunlarımızda kullanacağımız malzemeler arkadaşlarımızın gönüllülüğü sayesinde temin ediliyor.

2 YILDA 5 BİN İZLEYİCİ

Kars gibi küçük bir yerde iki yılda 5 bin kişiye ulaşmamızı, özverili çalışmaya, insanların sosyal aktiviteye ve tiyatroya aç oluşlarına bağlıyorum. Burada yaptığımız sürece insanlar mutlaka rağbet gösteriyor. Yapılmazsa tabi ki tiyatro köreliyor. Bizim amacımız Kars’ta tiyatroyu canlandırabilmek ve tiyatro sayesinde Kars’ın kültürünü etnik köken zenginliğini tanıtabilmektir. Bunu da kendi başımıza hallettiğimizi düşünüyorum. Daha nice 5 bin kişiye e ulaşacağımıza inanıyorum.

TİYATRO AŞKI

FİLİZ BUDAK: Karslıyım. Sınıf öğretmeniyim. 2 yıldır yani kuruluşundan beri bu tiyatroda oyuncu olarak bulunuyorum. Bu benim için ertelenmiş bir hevesti. Ama ancak fırsat bulabildik. Karslı olup Kars’a böyle değişik bir şeyler yapmak zevk veren bir şeydir. Özellikle oyunlarımızın içeriği verdiği mesajların güzelliğiyle iyi bir şeyler taptığımızı düşünüyoruz. Ve insanları buraya getirip onlara bu güzelliği yaşatabildiğimiz için de mutluyuz. Tiyatro bir aşk zaten. Bunu hissettikten sonra imkânını bulduğunuz yerde değerlendirin diyorum. Benim içimde bu aşk vardı. Ertelenmiş bir aşktı. İmkanını yakaladığım anda da içine girdim. Hamileyim ben. Ve çalışma şartları benim için çok ağır. Ama yinede bunu sonuna kadar götürmeye çalışıyorum. O yüzden gençlere tavsiyem bunun içinde bulunsunlar. Tabi ki sadece gençlerle olmuyor. Bunun için ailenin de destek vermesi gerekiyor. Bundan dolayı da ben aileme teşekkür ediyorum. Özellikle desteğinden dolayı eşime çok teşekkür ediyorum. Ailelere çocuklarını bu sanatsal faaliyetler içinde bulundursunlar. Sosyalliğin derslerinden geri kalacağını düşündürebilir belki ama ben aksini düşünüyorum. İnsanlar sosyalleştikçe birçok şeyin daha fazla bilincinde olup, sahiplenme duygusu içerisinde olabiliyorlar. Gerçek hayatta yaşayamadıklarımızı tiyatroda yaşayarak ders çıkartabiliyoruz. Bu yüzden gençler teşvik edilmelidir.

HEPİMİZ GÖNÜLLÜYÜZ

FİLİZ ÇOBAN: Ardahan Posof doğumluyum. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü de memur olarak görev yapıyorum. Yaklaşık 1.5 yıldır Genç Kafkars Spor Kulübü ve tiyatro ekibinin içinde yer alıyorum. Birçok oyunda rol aldık. Bu sonuncu oyunumuz müzikal oldu. İzleyicinin katılımından, gelen tepkilerden çok güzel olduğunu anlayabiliyoruz. Kars’ta böyle bir etkinliğin yapılması hem bizler adına, hem gelen kitle için, hem Karslı için ve Kars’ta bulunan herkes için sosyalleşme adına iyi bir şey olduğunu düşünüyorum. Arkadaşlarıma emek verenlere ve burada bulunan herkese teşekkür ediyorum. Zorlukları var ama biz burada gönüllü olarak bulunduğumuz için bu zorlukların üstesinden gelebiliyoruz. Hepimiz yaptığımız işlerden feragat ederek geliyoruz buraya.

İZLEMEK İÇİN GELDİM SAHNEYE ÇIKTIM

ALİHAN MOR: Burada ablam oynuyordu onu izlemek için geldim. Tiyatroyu beğendim. Bende rol almak istedim. Hocamız sağolsun izin verdi. İlk kez oynadım. Devam ettirmekte istiyorum. Tiyatrocu olmak çok güzel bir duygudur. Allah herkese nasip etsin. Oyunda eskiden baba ve annelerin gençler nasıl davrandığını göstermek istedik. Umarımda gösterebilmişizdir.

TİYATRO İLE DAHA ÇOK İLGİLİYİM

CENGİZHAN FIRTINA: Aslen Konyalıyım. Kars Sarıkamış’ın Yeni Gazi köyünde Türkçe öğretmenliği yapıyorum. Bu tiyatroya 2 yıl önce katıldım. İlk oyunumuzda “HASRET” oyunuydu. Çok beğenildi. Bu oyunu da gerçekten güzel bir şekilde sonlandırdık.       Provalarda öncelikle hepimiz öğretmen olduğumuz için biraz geç saatlerde toplanıyoruz. Bazı arkadaşlarımızın geç kalma durumları oluyor. Ama bu sıkıntılarımızı kendi aramızda çok iyi bir şekilde halledebiliyoruz. Ama çok eğlenceli geçiyor. Komedi oynadığımız zaman zaten insanlar çok eğleniyor. Köylü kıyafeti ile ilgili hiç bu yöresel oyuna katılamadım. Ama kostümleri arkadaşlarımızdan istiyoruz. Mesela geçen seneki oyunumuzda yerel kıyafetler azımdı. Bunu Karslı olan arkadaşlarımızın annelerinden karşıladık. Be Türkçe öğretmeni olduğum için tiyatro ile daha çok ilgiliyim. Kendi okulumda öğrencilerimle tiyatro çalışmalarına devam ediyorum. İnşallah Kars’ta her zaman tiyatroyu daha iyi yerlere getirebileceğimizi düşünüyorum. Bu ekibin dağılmamasını diliyorum. Çünkü insanlar burada kendilerini daha rahat hissediyorlar. İş stresinden, hayatın getirdiği diğer stres ve sıkıntılardan bir nebze olsun burada kurtuluyorlar. Çoğu arkadaşımızda benim gibi düşündüğü için şuanda buradalar.

ÇOK İSTEYEREK VE SEVEREK GELİYORUZ BURAYA

DÜRDANE UÇAR: Denizli’den geldim. Sınıf öğretmeniyim. Çığırgan ilkokulunda görev yapıyorum. Provalarda çok zorluk çektiğimizi söyleyemeyeceğim. Çünkü biz buraya gönüllü olarak geldik. Tek olumsuz yanı okul çıkışı gelmiş olmamız. Çünkü başka zamanımız yok. Çok isteyerek ve severek geliyoruz buraya. Bazen yorgun oluyoruz. Bazen kendi özel hayatımızdan, bazen sosyal hayatımızdan taviz verebiliyoruz. Gönlü olarak yaptığımız için çok büyük tavizler verdiğimizi söyleyemeyeceğim. Öncelikle para kazandığımız iş hayatımızı ayakta tutmaya çalışıyoruz. İkinci önceliğimizi tiyatroya veriyoruz. Özel ve sosyal hayatımız biraz daha geride kalmış oluyor. Ama bunu çok büyük bir olumsuzluk olarak görmüyorum. Zaten öyle görseydik burada olmazdık. Buralı olan arkadaşlarımızda kostüm alıyoruz. Ya da yönetmenimiz Ali Kasım Bey kostümlerimizi tedarik ediyor.

KENDİMİ SAHNE ÖNÜNDE GÖRDÜM

DENİZ DEMİRALP: Matematik öğretmeniyim. Merkeze bağlı Halefoğlu köyünde öğretmenlik yapıyorum. Normalde tiyatro izleyicisiydim. Bu gruba katılmamla birlikte kendimi ilk kez sahne önünde gördüm. Çalışmalarımızda da arkadaşlarımızla birlikte gerçekten çok emek verdik. Tamamen her şeyi kendi çabalarımızla yapıyoruz. Çoğumuz memur olduğu için hiçbir şekilde yardım kabul etmiyoruz. Her şeyimizi baştan sona kadar zorlayarak yapıyoruz. Bundan dolayı gruba dâhil olduğum için çok mutluyum. Burada çok fazla etnik kimlikler, farklı insanlar var. Hepimiz bir arada birbirimize destek vererek çalıştık. Sonuçta güzel bir ürün ortaya koymak bizi çok mutlu etti. Normalde ben sayısalcıyım. Uzağım böyle şeylere hiç dâhil olmamıştım. Kars’a atandığım zaman hayatımda bir değişiklik oldu. Tiyatroyu izleyici olarak seviyordum ama denemek istedim. Arkadaşlarımı da sevdim. Kendi yeteneklerinizi de fark edebiliyorsunuz. Son oyunumuzda şarkı söyledim. İlk kez topluluğun karşısında şarkı söyledim. Arkadaşlarımın ve kendi dimin çabalarımı gördüğüm zaman beni hem Kars’a bağladı hem de bulunduğum şehre uyum sağladım. Çevrem oluştu. Birbirini tanıyan, destek olan ve aile olarak bir aradayız. Gerçekten arkadaşlarımın da mutlu olduğunu gördüm. Provalarda çok doğalız. Herkes kendisi gibi davranıyor. Güzel şeyler paylaşıyoruz. Sıkıntılarımız hep ortak. Sorunlarımız, mutluluklarımız, sevinçlerimiz hep birlikte. Ben burada samimiyeti gördüm. Ben Ankara’ dan geliyorum. Aslen Karslıyım ama ilk kez Kars’a geldim. Kars’ta ki insanların samimiyetini, sıcaklığını gördüm. Yapmacıklık yok burada. Farklı kimlikler, farklı insanlar, farklı kültürler var. İlk başta insanları izledim. Önyargılıydım önceleri. Şehir hayatında insan bu samimiyeti özlüyor. Bayram da eve gitmedim ama ailemi bile özlemedim. Çünkü burada bana aile sıcaklığını yaşatan insanlar vardı. Ayrıca sosyal olarak ta kendimizi geliştiriyoruz. Kendimi insani ilişkilerde de geliştirdiğimi düşünüyorum. Yani daha anlayışlı olmaya başladım. Daha mutluyum.   

TİYATROYU SEVİN VE SEVDİRİN DİYORUM

ERDİNÇ CİHANTİMUR: Kars İsmet Paşa İlköğretim okulunda Fen ve Teknoloji Öğretmeniyim. 2006 yılında Kars’a atandığımda yaklaşık 3–5 yıl köylerde çalıştım. Kars 50-60’lı yıllarda Açıkhava sinemalarıyla, tiyatroları ile baleleriyle ünlüyken, daha sonra bunlar birden bire yok olmuş. Ve şehre geldiğimizde sadece bir tane sinema salonu vardı. O da genellikle yazın tadilata girerdi. Okul sezonu içerisinde Kars’ta bir tane veya iki tane oyun gelirdi. Devlet konservatuarlarından gelen tiyatrolar değildi bunlar. Bizim burada yapmak istediğimiz şey o 50-60’lı yıllarda Kars’ta ki tiyatro kültürünü, sinemaya gitme kültürünü burada yaşatabilmek, tekrar yeşertebilmek ve canlandırabilmektir. Kars’a şuanda halen bir iki tane oyun geliyor. En azından biz yılda iki tane farklı oyun oynayabiliyoruz. Kendi adımıza bu konuda Kars’ta ki o kültürü yeşertmek adına bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Yardımcı olan herkese de buradan teşekkür ediyorum. Tiyatroyu sevin sevdirin.

TİYATROYA ABLAMIN VESİLESİ İLE BAŞLADIM

CİHAN MOR: 6. Sınıf öğrencisiyim. Atatürk İlköğretim Okulu Öğrencisiyim. Kars’ta yaşıyorum. Tiyatroya ablamın vesilesi ile başladım. Bundan bir buçuk ay önce ablamı izlemek için gelmiştim. Bu tiyatroyu çok beğendim, oynayanları çok beğendim. Herkesle tanıştım ve kaynaştım. Ali Kasım hocamıza “ben de bir rol alabilir miyim, bende oynayabilir miyim?” diye sordum. O da sağolsun beni kırmadı. Küçükte olsa bir rol verdi. Ve bende ona dayanarak burada çalışmaya başladım. Hedefim büyüyünce savcı olmak ya da doktor olmak. Ama bir sporcu ve ya tiyatrocu da olabilirim.

DEVLİTİMİZ TİYATROYA DAHA ÇOK SAHİP ÇIKSIN

KÜBRA KARAÇOĞA: Lise son sınıf öğrencisiyim. Tiyatroya lise 2’de başladım. Ve çok da memnunum. Keşke diyorum birkaç yıl önce başlamış olsaydım. Genç Kafakars Spor Kulübünde olduğum için çok mutluyum. Keşke devletimizin bize özel bir yardımı olsaydı. Burada gönüllü olarak çalışıyoruz. Hiçbirimizin bir geliri yok. Hatta bazen kendi cebimizden masrafları karşılayabiliyoruz. Sağolsun Genç Kafkars Spor Kulübünün çok desteği oluyor. Tiyatro insana çok şey katıyor. Bu tür faaliyetler insanın kişiliğini, hayatını ve geleceğini çok güzel yönde faydalı oluyor. Buradan gençlere sesleniyorum. Hiç düşünmeden kendilerini geliştirebilecekleri bir bölümdür. Benim ileride ki hedefimde tiyatro oyunculuğu da olabilir. Daha çok polisliği istiyorum. Tiyatro da insan çok şey öğreniyor. İnşallah kısmet olursa bunu ilerletmeyi düşünüyorum. Kostümlerimizi bazen kendimiz alıyoruz, yeri geldiği zaman öğretmen evimizden alıyoruz. Keşke devlet tarafından bize verilen bir destek olsaydı. Bunu çok isteriz.

İLERİDE ÜNLÜ BİR TİYATROCU OLMAK İSTİYORUM

YILDIZ GÖZDE MURATOĞLU: Genç Kafkars Tiyatro Topluluğuna bu yıl girdim. Tiyatro hayatıma çok güzel şeyler kattı. Burada çok güzel vakit geçirdim. İleride bende yeteneklerim doğrultusunda gitmek istiyorum. İleride ünlü bir tiyatrocu olmak istiyorum. Tiyatrocu her rolü benimsemelidir ve her rolü hakkıyla yapmalıdır.

TİYATROCU OLMAK İSTEDİM

TUĞÇE MELİSE MOR: 11. sınıf öğrencisiyim. Buraya SODES kapsamında yapılan bir tiyatro ile katıldım. Orada Ali hocanın da bir tiyatro grubu olduğunu söylediler. Bende telefonla kendisine ulaştım. Beni almak istediğini söyledi. Oda izlemişti zaten beğendi. Yer problemimiz oluyor bazen. Ama ne kadar zorluk çeksek de tiyatromuzu yaptık ve çok güzel oldu. Mesleğim olduğu için şuanda benim için tiyatro bir hobi. Ama mesleğim olmasaydı kesinlikle çok güzel bir meslek diye düşünüyorum.

TİYATROYA ARKADAŞIM SAYESİNDE BAŞLADIM

SERGENCAN KAZGAN: Liseden yeni mezun oldum. Tiyatroya arkadaşım sayesinde başladım. Daha önce ben tiyatroyu fazla bilmiyordum. O yüzden de hiç sevmiyordum. Bana hep sıkıcı gelirdi. Ben bu ekibe girdikten sonra gerçekten bir tiyatro hastası oldum. İlk girişimde topluluk karşısında konuşamazdım, çekinirdim. Ama şimdi öyle değil. Yönetmenimiz bize hem toplum içerisinde konuşmasını, hem kendimizi daha rahat ifade etmemizi öğretti. Buradan kendisine çok teşekkür ediyorum. Arkadaşıma da beni teşvik ettiği için teşekkür ediyorum. Bazı arkadaşlarımız tiyatroyu bilmediği için gelmek istemiyorlar. Ama biz sonunda o arkadaşlarımı ikna ettik. Şuanda çoğu arkadaşımızda tiyatro ekibine gelmek istiyor. Tabi ki onlarda ekibimize katılabilir.

TİYATRO BİR YAŞAM KAYNAĞIDIR

OĞUZHAN BAYKAL: Lise öğrencisiyim. Daha bitiremedim. İki yıldır bu tiyatrodayım. Tiyatro da oynamayı önce ben keşfettim. Arkadaşıma da rica ettim. Ama ikna etmek çok zor oldu. Ama geldikten ve bu ortamı gördükten sonra alışmaya başladı. Biz iki yıldır buradayız ve çok memnunuz. Tiyatro zaten bir yaşam kaynağıdır. Birçok arkadaşımı tiyatroya kazandırdık. Ama bazılarının imkanları yoktu o yüzden olmadı.

HALKIMIZI BU İŞİN İÇİNE KATMAK İSTEDİK

GENÇ KAFKARS SPOR KULÜBÜ DERNEĞİ BAŞKANI EMRE OKAN BAYRAMOĞLU: İl Milli Eğitim Müdürlüğünde şube müdürüyüm. Tiyatroyu kuruşumuzdan ziyade dernekten başladık. Kars Öğretmenevi Akşam Sanat Okulu Gençlik ve Spor Kulübü Derneği adı altında 2010 yılında derneğimizi kurduk. O dönemde Öğretmenevi müdürüydüm. Öğretmenevlerinin yatma, kalkma, yeme, içme işlevinde de daha çok bence sosyal merkez olması düşüncesinden yola çıktık. Yaklaşık 2 yıl bu isimle devam ettik. 2012 yılında genel kurul karı ile adımızı Genç Kafkars Spor Kulübü olarak değiştirdik. Kars geneline yaymak istedik. Halkımızı da bu işin içerisine katmak istedik.

SOSYALİTENİN OLMAZSA OLMAZI TİYATROLARDIR

2011 Mart ayı içerisinde de tiyatro ekibini oluşturduk. Sonuçta bu işin, sosyalitenin merkezi tiyatro olmazsa olmazlarındandır. Bu benim yaklaşık 6–7 yıldır hayal ettiğim ve planladığım bir olaydı. Ali Kasım da da bu şevki görünce ortak noktada buluştuk. Ve güzel bir çalışma ortaya çıktı. İki yıldır da 14 civarında oyun sağlandı. 5 bin civarında kişiye ulaşıldı. Bu Kars ölçeğinde büyük bir rakamdır. Kars 4–5 etnik yapıyı içerisinde barındıran bir şehirdir. Türkiye’nin küçük bir örneğidir. Ve yıllardır Kars’ta yaşayan, görev yapan herkes, yolu Kars’tan geçen herkes bunu bilir ki bu etnik yapılar Kars içerisinde mutlu, mesut bir şekilde birbirleri ile iyi ilişkiler kurarak, kız alıp kız vererek ve çeşitli şekillerde bir arada yaşan gruplardır. Ve fıkralarımız vardır. Bunları bir arada konuşup eğlenirler. Hiç kimse bunlardan gocunmaz. Yıllardır böyle bir sosyal ortamımız vardır. Ama bunu anlatamıyorduk dışarıya. Çıkış noktamızda dedik ki bu güzel fıkralarımızı oyunlaştıralım. Geçmişten gelen orta oyunlarımız ve köy evlerimiz vardır. Köy evlerinde akşamları köylülerimiz toplanır. Bunları yeni kuşaklara aktaralım istedik. İki yıl içerisinde 7–8 tane mahalli, yöresel oyun oynadık bu ağızlarla. Bunlar çokta güzel oldu. Sonuçta Ebul Hasan Harakani Hz.lerinin hoşgörüsünden feyizlene memleketin çocukları olarak hoşgörümüzü Türkiye’ye yansıtalım. İnsanların mutluluk, barış, kardeşlik içerisinde nasıl yaşadığını gösterelim. Bunu da Allah’a şükür çok güzel bir şekilde gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum. Bu yıl da farklı bir oyun oynadık. Artık sadece yöresel değil de Türkiye’ye mal olacak oyunları oynayalım dedik. Bunu da bölge illere giderek gerçekleştirmek istedik. Bu da bizi mutlu eden bir gelişmeydi.

TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM

Sadece Kars’tan değil; Adana’dan, Mersin’den, Kastamonu’dan gelen öğretmenlerimiz var. Yedisinden yetmişine ilkokul öğrencimiz, ortaokul öğrencimiz, lise öğrencimiz, üniversite öğrencimiz var. Ülkemizde bulunan her bölgeden insan var. Bu durum bizi çok sevindiriyor. Çok samimi sevgi ve saygıya dayalı bir ortam var burada. Bu ortamı sağlamak gerçekten çok zordur. Bu anlamda da ben bu ekibin Kars’a, Kars’ın da Türkiye’ye örnek olacağını düşünüyorum.

ÖNCELİKLİ AMACIMIZ KARS’IN KÜLTÜRÜNÜ YAŞATMAK GELECEK NESİLLERE AKTARMAKTIR

Dernek olarak 2 yıl yaklaşık tiyatro ekibimizi oluşturduk. Ekibimiz genellikle öğretmenlerden oluşuyor. Amacımız oydu zaten. İlk önce zaten öğretmen evi adına böyle bir faaliyete başlamıştık. Öğretmenlerden bir ekip oluşturduk. 2 yılda yaklaşık 14 oyun oluşturduk. İlçelerde ve komşu iller dâhil olmak üzere. Iğdır da gösterimiz olmuştu. Yaklaşık 5 bin civarında tiyatrosevere ulaştık. Tiyatronun Kars’ta ne halde olduğunu biliyoruz. Amacımız Kars’ta yaşayan insanlara tiyatroyu sevdirebilmek, sosyal alanı açabilmek. Bu anlamda arkadaşlarımız gece-gündüz, hiçbir ücret talep etmeden gönüllü olarak mesailerinden, ailelerinden, feragat ederek çalışıyorlar. Bunların bir karşılığı yok. Harcamaları kendi ceplerinden karşılıyorlar. Bunlar önemli fedakârlıklar. İçlerinde Karslı olmayanlarda var. Amaçları Karslı insanlara sosyal ortam oluşturmak, insanların zaman geçirebilecekleri meşgaleler üretebilmektir. Faaliyetlerimiz artarak devam edecek. Öncelikli amacımız Kars’ın kültürünü yaşatmak ve bunları gelecek nesillere aktarmaktır. Geçtiğimiz iki yıl içerisinde 13 oyundur bu formatta gittik. Bu oyun biraz daha müzikal oldu. Ülke geneline hitap edecek bir oyun oldu. İnşallah bunu turne şekline dönüştürmeyi de hedefliyoruz.

AH ŞŞU GENÇLER TİYATROSUNDA GÖREV ALANLARIN İSİMLERİ ŞÖYLE:

AKB Tiyatro Topluluğu

OYUNCULAR:

Alihan MOR

Cengiz Han FIRTINA

Deniz DEMİRALP

Durdane UÇAR

Erdinç CANTİMUR

Erhan HİMMETOĞLU

Filiz BUDAK

Filiz ÇOBAN

İslam ŞAHİN

Kader AKTAŞ

Nagihan ÖZTÜRK

Oğuzhan BAYKAL

Özlem GÜL

Sergen Can KAZGAN

Tuğba DOĞANAY

Tuğçe Melisa MOR

Yıldız Gözde MURATOĞLU

Yazan: Turgut ÖZAKMAN

Yönetmen: Ali Kasım BULUT

Müzik Düzenleme: Hüseyin ASLANTAŞ

Dans- Koreografi: Cem TOKMAK

Görsellik-Tasarım: Veli ŞAHYILMAZ

Işık: Engin BULUT

Ses: Faruk TORUNOĞLU

Bilişim-Teknik: Mesut ÖZAYYILDIZ 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.