1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 78'lik Malakan Nine Ameliyat Oldu
78lik Malakan Nine Ameliyat Oldu

78'lik Malakan Nine Ameliyat Oldu

Kars’ın en yaşlı Malakan kökenli ninesi Rukiye Ağkoç fıtık ameliyatı oldu.

A+A-

Kars’ın Ruslar tarafından 1877’li yıllarda 2 yıl süren işgalleri sonucunda, Beyaz Rus kökenli etnik bir halk olan Malakanlar, o dönemdeki Rus Militaristler tarafından öncelikli olarak Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Atçılar, eski adı Zöhrab olan Yalınçayır, Çakmak Köyü ve mahallesi Çalgavur’a yerleştirilmişlerdi.

 

Kars’ın merkeze bağlı Çalkavur Köyü’nde de 1961-1962 yılına kadar bir asra yakın birlikte yaşayan Malakanlar, bu tarihten sonra çeşitli sebeplerden dolayı istemeyerekte olsa savaş karşıtı olmaları ve günümüzde de olduğu gibi yabancı düşmanlığı ile kendilerine azınlık ruhu yaşatıldığı için kendi kararlarıyla Amerika, Rusya ve Avustralya’ya göç etmek zorunda kalmışlardı.

 

Bu göçlerden önce kız kardeşi Sona ile Çalkavur Köyü’nde Türkler ile evlenerek günümüze kadar yaşamaya devam ettiler.

 

Kars’ta şimdiye kadar Rukiye Nine ve kız kardeşi Sona kendisi de anneannesi Malakan olan araştırmacı yazar Vedat Akçayöz ile sık sık gündeme geldi. Yapılan haberler ile unutulmaya yüz tutan  ”Malakanlar” ile medyada yer almaya başladı.

 

Bu arada en yaşlı Malakan Nine olarak tanınan Rukiye Ağkoç, geçtiğimiz günlerde Kars Devlet Hastanesi’nde fıtık ameliyatı oldu. Bir gün sonra taburcu olan Rukiye Nine’yi Çalkavur köyünde bir çok kişi ziyaret etti.

 

Kars’ın özellikle bu 4 köyünde Türkler ile birlikte yaşayan ve yöre halkına değirmencilik, peynircilik ve tarımsal alanda da önemli yenilikler getirerek, adlarını unutturmamışlardır. Osmanlı arşiv belgelerinde bile, Ermeni zulmüne maruz kalmalarına rağmen, yerli halkla uyumlu ve barışçıl bir yaşam tarzını sürdürdüklerine tanık olmaktayız. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.