
28 yıldır ailesiyle iftar açamıyor
Kars Lokantacılar, Fırıncılar Oda Başkanı Subutay Kılıç, 28 yıllık fırıncılık mesleğinde ailesiyle birlikte iftar açamadığını söyledi.
28 adet fırının olduğu 78 bin nüfuslu Kars’ta güde 75 bin adet ekmek çıkarılıyor. Ramazan ayı münasebetiyle bu ekmeklerin büyük çoğunluğunu vatandaşların tercihi üzerine pideler oluşturuyor. Vatandaşların ekmek sıkıntısı çekmemesi için de fırıncılar vardiyalı biçimde gece-gündüz çalışıyor, sıcak ve taze ekmekleri iftar ve sahur soflarına yetiştiriyorlar. Her fırında ortalama 15 işçi çalışıyor ve bu işçiler geceden hazırladıkları hamurları gün içinde pişirerek vazifelerini yerine getiriyorlar.
İşçilerin birçoğu 280 derece sıcağın karşısında oruç tutuyor. Fırının bu dayanılmaz sıcağında ekmek çıkaran işçilerin bir çoğunun meslek hayatları boyunca evlerinde çocuklarıyla iftar açamadıkları ortaya çıktı.
280 DERECEDE EKMEK PARASI
Lokantacılar, Fırıncılar Oda Başkanı Subutay Kılıç da 28 yıllık meslek hayatında evinde iftar açamayanlardan bir tanesi. Halka hizmeti kendilerine şiar edindiklerini belirten Kılıç, sıcak karşısında çok susadıkları için iftarda en fazla su tükettiklerini söyledi.
Lokantacılar, Fırıncılar Oda Başkanı Subutay Kılıç, “Kars’ımızda 28 adet fırın var ve toplam olarak 75 bin ekmek çıkarıyoruz. Çok hijyen olarak çalışıyoruz. Yani gerçekten şu anda Türkiye’de Kars olarak çok iddialıyız. Bütün fırıncılarımız olarak çok iddialıyız, lokantacılarımız olarak çok iddialıyız. Çok temiz ekmek çıkarıyor ve halkımıza sunmaya çalışıyoruz. Fırıncı esnafı olarak çok zor durumdalar. Özelikle bu sıcak yaz mevsiminde böyle ateşin kenarında 280z derece fırının içerisinde sıcaklık var. Bu sıcağa rağmen hepimiz niyetliyiz ve orucumuzu tutuyoruz. Yani Allah yardım ediyor diyelim. Gerçekten çok zor durumdayız ama elhamdülillah çok şükür orucumuzu tutuyoruz. Ben kendim 5 yıl pidenin tırnağını vurdum, ama aynı şekilde Ramazan’da orucumu tutarak 280 derecenin önünde pideye tırnak vurmuşumdur. 28 yıldır fırıncıyız. 20 yıldır biz evimizde çocuğumuzla iftar saatinde iftarımızı açmadık. Burada, fırınlarımızda arkadaşlarımızla beraber iftar açıyoruz. O anda ezan okunduğunda hoca Allah-u Ekber değinde bile biz ekmek çıkarıyoruz. Bu şekilde hizmet veriyoruz. Allah-u Ekber dendiğinde burada suyumuzla, ekmeğimizle burada iftarımızı açarız. 28 yıldır biz evimizde çocuklarımızla iftar açtığımız yoktur.” dedi.
KARS’A UN FABRİKASI AÇILSIN
Kılıç daha sonra şunları söyledi:
“Pazar günleri biliyorsunuz fırınlarımız kapalıdır. Ama bunu yapmamızın tek nedeni var o da bir işeri 24 saat sürekli çalıştığı zaman o işyerinden hijyen, temizlik bekleyemezsiniz. En büyük sıkıntılarımızdan birisi buydu. Ama, halkımızın sağduyusuyla biz bunu aştık. Böylelikle her Pazar günü bütün fırıncı arkadaşlarımız temizliğini yapar, yıkamasını yapar ve pazartesi günü her şeyiyle hazır şekilde çalışmasına başlar. Bir sıkıntımızda mevsimdir ayrıca un sıkıntımızda vardır. Biliyorsunuz burada un fabrikası yoktur. En yakın un fabrikası 200 kilometre Erzurum’da. Dileriz ki burada bir un fabrikası açılır. Bütün işadamlarımıza sesleniyorum; buraya bir un fabrikası açsınlar. Kars biliyorsunuz buğdayı bol olan bir bölge. Ovası ve suyuyla da ön plana çıkan bir kenttir. Burada bir un fabrikasının açılmasının fırıncı arkadaşlarımıza büyük faydası olacaktır. Ben taahhüt ediyorum ki, bütün fırıncı arkadaşlarımız burada açılacak un fabrikasından ununu alacaktır. Böylelikle ekmek fiyatları bile ucuzlayacaktır. Zaten şu anda Türkiye’de en ucuz olan yer Kars’tır. Daha da ucuzlattıracağız; biz bunun garantisini de veriyoruz. 500 gram pide şu anda 1.75 TL, 250 gram ekmek ise 75 kuruştur.”
SICAĞA ALIŞKINLR
17 yılık fırıncılık hayatında 10 yıldır ekmek çıkaran Fırat Ülker de sıcağa artık alıştıklarını fakat buna alışmayanların bu sıcağa dayanmalarının mümkün olmadığını ifade etti.
Ülker, “Her türlü zorluğu çekiyoruz. Bu sıcağın karşısında ekmek çıkarmak çok zor bir durum. Fırın içerisi 150 dereceyi geçiyor. Röportaja bile vaktimiz yok. Konuştuğumuz zaman ekmek yanar. Şu an işyerinin içi 100 derece fırın içi de 300 dereceye kadar çıkabiliyor. 17 yıldır fırında çalışıyorum, 10 yıldır da ekmek çıkarıyorum. Bu sıcağa da zamanla alışıyoruz. Belki baka bir adam burada sıcakta duramaz ama biz alıştığımız için fazla etki yapmıyor.Bende hayatımda hiç evimde iftar açmadım, hep işyerinde açtım. Sıcağa alışkın olduğumuz için iftarda su içiyoruz, ondan sonra da yemek yiyemiyoruz çünkü şişiyoruz. Biz çalıştığımız bu fırında günde ortalama 1500 pide çıkarıyoruz.” diye konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.