1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. 225 bin kazımız var
225 bin kazımız var

225 bin kazımız var

Kars Tarım İl Müdürü Yusuf Yurdalan, Kars’ta kaz sayısında önemli bir düşüş olmadığını söyleyerek, kaz nüfusunun Türkiye ortalamasının yüzde 25’inin Kars ve Ardahan’da olduğunu, Kars İl genelinde ise 225 bin adet kaz bulunduğunu belirtti.

A+A-

Kaz yetiştiriciliğinin sulak yerlerde daha fazla olduğunu, kaz fiyatlarının yüksek düzeyde olmasının ise ailelerin il dışındaki yakın akraba ve dostlarına ikram etmeleri ve hediye olarak kurutulmuş kaz göndermelerinden kaynaklandığını savundu.

 

Kars’ta son dönemlerde lokantaların menüsünde kaz eti bulunmasının da fiyatın artmasına bir vesile olduğunu vurgulayan Yurdalan, “Tüketim konusunda kaz etine son dönemlerde olan rağbet fiyat artışına neden olmaktadır. Kaz eti kanatlı et olmasına rağmen normalde kırmızı ettir. Müdürlüğümüze ait Kaz üretme çiftliği kapatıldı. Orası verimli değildi. Kazcılık ayrı bir yetiştirme tarzı ister. Kaz’ın istediği en çok suydu, kaz üretme çiftliğinde de su olmaması kapanmasında ki en büyük nedenlerden biriydi ve verim yoktu karlılık oranı da düşüktü, sürekli gelirde zarar veriyordu. Bundan sonra çiftçi veya özel şahısların bu işi yaparak kaz üretme çiftliği kurması lazım.” diye konuştu.

 

“KAZCILIK ÖZEL SEKTÖR İŞİ”

 

Kazcılığın özel sektör işi olduğunu ifade eden Yundalan şunları söyledi:

 

“Mutlaka bu işin içerisine özel sektörün girmesi lazım. Sadece kazın eti değil, kazın ciğeri, tüyü bunların hepsi değerli ve hepsi para edecek unsurdur. Yeter ki bu çiftlik maiyetinde ticari amaçlı üretilsin. Köylünün ürettiği, ailelerin ürettiği 3 veya 5 kazla değil ticari manada çiftlik kurulması gerekmektedir.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.