1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 'Çağdaş Yaşam' haklı çıktı
Çağdaş Yaşam haklı çıktı

'Çağdaş Yaşam' haklı çıktı

Kars Valiliği okulun adından " Çağdaş Yaşam" ı kaldırdı, mahkeme ; ‘hakkaniyete ve protokol ilkelerine aykırı’ bularak, ismin iadesine karar verdi.

A+A-

Mukadder YARDIMCIEL/KARS, (DHA)

Erzurum 2'nci İdare Mahkemesi, Kars'ın Digor İlçesi'ne bağlı Dağpınar Beldesi'nde Milliyet Gazetesi ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği öncülüğünde bir hayırsevere onarımı yaptırılan okulun adındaki ‘Çağdaş Yaşam’ kelimelerinin 2 okulun birleştirilmesiyle tabeladan çıkarılmasını, ‘hakkaniyete ve protokol ilkelerine aykırı’ buldu. Mahkeme, okulun adının yeniden Çağdaş Yaşam İsmet Güresen İlköğretim Okulu adının verilmesini kararlaştırdı.

 

Dağpınar Beldesi'nde atıl durumda olan 5 derslikli ilkokul, 9 Mayıs 2006'da Milliyet Gazetesi ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) öncülüğünde hayırsever işadamı İsmet Güresen'in yeğeni Deniz Bülbül tarafından 114 bin TL'ye onarılarak öğretime açıldı. ÇYDD ile Kars Valiliği arasında 10 Ekim 2005’te imzalanan 8 maddelik protokol uyarınca okulun adının ‘Çağdaş Yaşam İsmet Güresen İlköğretim Okulu’ olacağı ve adının değiştirilmeyeceği protokolün beşinci maddesinde hükme bağlandı. Çağdaş Yaşam İsmet Güresen İlköğretim Okulu ile aynı bahçede bulunan Dağpınar Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'ndaki 100 öğrenci, 2009 yılının sonunda Digor ilçe merkezindeki Türk Telekom'un yaptırdığı YİBO'ya nakledilince, Digor Kaymakamlığı harekete geçti. Dağpınar Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nun adını Dağpınar İlköğretim Okulu olarak değiştiren Kaymakamlık, iki okulun aynı bahçede bulunmasının müfredata aykırı olduğu gerekçesiyle birleştirilmesine karar verdi. Bunun üzerine Kars Valiliği’nin onayı ile Çağdaş Yaşam İsmet Güresen İlköğretim Okulu ile Dağpınar İlköğretim Okulu birleştirildi. Okul birleştirme operasyonuyla ‘Çağdaş Yaşam’ adı çıkarılırken, yeni okulun adı Dağpınar İsmet Güresen İlköğretim Okulu oldu.

 

İDARE MAHKEMESİ'NDEN DÖNDÜ

 

Çağdaş Yaşam’ adının tabeladan çıkarılmasına tepki gösteren ÇYDD, konuyu yargıya taşıdı. Erzurum 2'nci İdare Mahkemesi’nde açılan dava 29 Haziran 2010’da karara bağlandı. Resul Çomoğlu başkanlığındaki 2'nci İdare Mahkemesi, okulun adının değiştirilmesini dönemin Kars Valisi Nevzat Turhan, Digor Kaymakamı Orhan Burhan ile ÇYDD Genel Başkanı merhum Prof. Dr. Türkan Saylan arasında imzalanan protokolün 5'inci maddesinde yer alan hükme aykırı olduğu gerekçesiyle iptaline karar verdi.

 

Digor Kaymakamlığı'nın önerisiyle Kars Valiliği'nin ‘Çağdaş Yaşam’ adını çıkarmasını ‘protokole ve hakkaniyet ilkelerine aykırı’ bulan mahkeme kararında şu görüşlere yer verdi: “Dava konusu olayda taraflar arasında imzalanan protokolün 5’inci maddesinde ‘Okulun adı Çağdaş Yaşam Nuri Güresen İlköğretim Okulu olarak yazılacak ve değiştirilmeyecektir’ hükmünün yer aldığı ancak daha sonradan Çağdaş Yaşam Destekleme Vakfı Başkanı Türkan Saylan’ın talebi doğrultusunda okulun isminin Çağdaş Yaşam İsmet Güresen İlköğretim Okulu olarak değiştirildiği anlaşılmıştır. Dolayısıyla da değiştirilen isimle ilgili olarak taraflar arasında yeniden bir anlaşmanın sağlandığı, davalı idarenin iddia ettiğinin aksine, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği yöneticilerinin isteği doğrultusunda söz konusu protokol maddesinin hükümsüz kaldığının ileri sürülemeyeceği, öte yandan birleştirilen okullara verilen isimden sadece ‘Çağdaş Yaşam’ kelimesinin çıkarılarak yeni ismin Dağpınar İsmet Güresen İlköğretim Okulu olarak belirlendiği tespit edilmiştir. Ancak protokole konu olan okul için yapılan yardımların finansmanını sağlayan hayırseveri bulan ve onarım ile alakalı koordinasyonu sağlayan ve davalı idare ile imzalanan protokolde taraf sıfatına sahip olan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği isminin birleştirilen yeni okulda yer almamasının hakkaniyete ve protokol hükümlerine açıkça aykırı olduğu sonucuna varılmıştır. Dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.” ÇYDD Kars Şube Başkanı Vedat Akçayöz ise Erzurum 2'nci İdare Mahkemesi'nin verdiği karara saygı duyduklarını belirterek, “Hak yerini bulmuştur” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.