1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yavru kurtlar doğaya salındı
Yavru kurtlar doğaya salındı

Yavru kurtlar doğaya salındı

Tedavileri tamamlanan yavru kurtlar doğaya salındı...

A+A-

Kars’ın Selim ilçesi ve Iğdır’da geçtiğimiz Temmuz ayında önce köylüler tarafından öksüz olarak bulunan 3 yavrukurt, Kafkas Üniversitesi bünyesinde kurulan Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde bakıma alındı.

Yavrukurtlar, Su ve Orman İşleri Bakanlığı bünyesinde kurulan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Kafkas Üniversitesi (KAÜ) bünyesinde kurulan Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi ile Kars’ı ve Kuyucuk Gölü’nü Dünyaya tanıtan KuzeyDoğa Derneği arasında daha önce imzalanan üçlü protokol gereği 6 ay boyunca rehabilite edilerek doğal hayatta kendi yaşamlarını idame edecek duruma getirildi.

Bulunduklarında 2 aylık olan yavrukurtlar, bu merkezde yapılan ilk tedavilerinin ardından ilk önce kuduz aşıları yapıldı. Daha sonra da iç ve dış parazitlerinden arındırıldıktan sonra rehabilite edilmeğe başlandı.

İmzalanan üçlü protokol kapsamında tüm Doğu Anadolu’da bu şekilde yaralanan, yetim veya korumasız kalan, rehabilitasyon tabi tutulması gereken hayvanlar bu merkezde toplanıyor. Diğer yaban hayvanları gibi yavrukurtlarda bu merkezde doğal ortama uygun olarak beslenmeye ve çeşitli yöntemlerle doğada ki gibi beslenmeleri ve avlanma becerilerini kazanmaları sağlandı. Bu yavruları tam olarak rehabilite ettikten sonra dün geniş aileli kurt sürülerinin bulunduğu Sarıkamış ormanlarında doğaya salındı. Bu kurtlar Sarıkamış Ormanlarında başka sürülere dahil olacaklar.

Bununla birlikte bugün bir ilkte gerçekleşti. Türkiye’de ilk defa rehabilitasyonları tamamlanan kurtların doğadaki hareketlerini takip etmek için boyunlarına Zagreb Üniversitesinden Prof. Dr. Josip Kusak tarafından hediye edilen radyo vericileri takıldı. Bu sayede kurtlar KuzeyDoğa Derneği ve Kafkas Üniversitesi işbirliğinde Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü koordinasyonunda izlenmeye başladı.

Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi sorumlu hekimi Ayşegül Karaahmetoğlu, iki aylıkken kendilerine getirilen kurtların 4 ay boyunca rehabilite edildiğini ve doğal yaşama uygun hale getirildikten sonra da doğadaki hareketlerini izlemek için boyunlarına radyo verici çip takarak doğaya bıraktıklarını ve ilk sinyali aldıklarını söyledi.

Boyunlarına takılan radyo vericisi sayesinde kurtların doğada ki hareketlerini izleyebileceklerini söyleyen KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban,“Rehabilitasyon Merkezimizde rehabilite edilmiş üç yavru kurdu doğaya saldık. Şuan Türkiye de bir ilk olarak üzerlerinde radyo vericileri var. Bu vericileri bize Zagreb Üniversitesi’nden Prof. Dr. Josip Kusak hediye etti. Zaten kendiside daha önce Türkiye’de ilk defa kurtları yakalayıp, uydu vericisi takan projenin içerisinde bizim ile birlikte yer almıştı. Şuan üç yavru kurdumuz doğaya dönmüş durumdadırlar. Ve artık bunları üzerlerinde ki vericilerden izleyerek her hafta takip edeceğiz.” diye konuştu.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü orman Mühendisi Yusuf Üstündağ; “Daha önce elimize geçen yavru kurtlarımızın gerekli bakım ve tedavisi, yapıldıktan sonra Bakanlığımız, Genel Müdürlüğümüz ve KuzeyDoğa Derneği arasında yapılan protokol neticesinde gerekli rehabiliteleri yapılarak doğaya bırakıldılar” dedi.

Kafkas Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Burhan Özbay’da “Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, KuzeyDoğa Derneği ve Kafkas Üniversitesi işbirliğinde oluşturulan program çerçevesinde bize getirilen kurtlar, rehabilitelerinin başarılı bir şekilde gerçekleşmesiyle doğaya bırakıldılar.” şeklinde konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.