1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yıldırım Öztükkan : Bu Yanlışları Kim Düzeltecek
Yıldırım Öztükkan : Bu Yanlışları Kim Düzeltecek

Yıldırım Öztükkan : Bu Yanlışları Kim Düzeltecek

Araştırmacı yazar, fotoğraf sanatçısı Yıldırım Öztükkan'ın kaleminden...

A+A-

Mustafa Lala Paşa’nın 1579 yılında yaptırdığı Beylerbeyi Sarayı her geçen gün biraz  daha şekillenmeye başladı. Ama gelin görünüz ki  şu ana kadar  bekleyip te göremediğimiz güney cephesindeki balkon henüz yapılmadı. Yapılacağını da zannetmiyorum.

25 Nisan 1918’de Ermeniler tarafından yakılan iki katlı sarayın eski fotoğraflarında balkon  görülmektedir. Koruma Kurulu’nun  bu konuya hassasiyet göstereceğine inanıyorum. Eski fotoğraflarda görülen balkon İnşallah çok geçmeden yapılarak  tarihi özelliğini korur. Öte yan dan  CUMA Hamamı’nın da  kuzey batısın da bir balkonu var (Bu ismi kimin  uydurduğu belli olmayan) Mazlum Ağa onun da yapılmasını bekledik ama onun da yapılacağını  zannetmiyorum. En önemli konulardan biri olan bu hamamın ismini de  bir türlü  düzeltmediler.  Bu hamamın adını Büyük harfle yazıyorum belki ilgililerin dikkatini çeker de düzeltme yoluna gider. Bilinen ilk adı CUMA hamamı, ikinci adı ASRİ hamam, üçüncü adı  ABİD’in hamamıdır.  Ama ne hikmetse bir türlü bu isimleri kullanmayıp Mazlumağa denilip işin içinden çıkmışlar.

Şimdi şu Mazlumağa kimdir? Evvela onu tanıyalım.

Mazlumağa Kars’ın önemli zenginlerinden biridir. Simer Oteli önünden başlayıp  Bayındırlık binasına kadar olan Kars Çayı kenarındaki  çayırlar Mazlumağa’nın  bostanlarıdır. Bu şahısın hamamıdır. Yer olarak ta   İstihkam  Bahçesi’nin batısında beton köprünün solundaki  hamamdır. Biz yıllarca  öyle bildik  ve o hamamlar da yıkandık,  sonradan Topçu adında  bir şahıs aldı  ismi  TOPÇU’nun hamamı oldu. Mazlumağa  bu hamamdır ve Rus yazar Aleksandr Puşkin’in de yıkandığı hamam bu hamamdır.

Taş köprünün batı solundaki hamam da en son ismi ile Abid’in hamamıdır. Şimdi  niye ısrarla bu hamamların ismi değiştirilir. Bu Şehirde yaşı 40 üzerinde kime sorarsanız  bu  isimleri alacaksınız ama bir türlü bu isimleri kimseye anlatamadık. Şehrimiz de Tapu Dairesi var  oradan rahatça sorgulanabilir. 27 Eylül 2017 de yazdık. Kimse umursamadı, umursayacağını da sanmıyorum. Gerçek isimleri ortaya çıkar. 1863 yılında yapılmıştır 1829 da Kars’a gelen Puşkin’in bu hamam da yıkanması da mümkün değildir.

a-059.jpgb-046.jpg

27 Eylül 2017 tarihli "Yanlış İsimler Düzeltilsin" başlıklı yazıyı okumak için lütfen tıklayınız...

https://www.gazetekars.com/yanlis-isimler-duzeltilsin-21178h.htm

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.