1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. Yanlış İsimler Düzeltilsin
Yanlış İsimler Düzeltilsin

Yanlış İsimler Düzeltilsin

​​​​​​​Araştırmacı Yazar ve Fotoğraf Sanatçısı Yıldırım Öztürkkan, Kars merkez Kaleiçi mevkiinde bulunan, hamam ve köprülerin isimlerin kaynaklara yanlış yazıldığını, hatta restorasyon tabelalarında bir yanlış isimlerle adlandırıldığını ifade etti.

A+A-

Mazlum Ağa Hamamı ve Taş Köprüsü’nün isminin yazılı kaynaklarda ve tabelalarda düzeltilmesini isteyen Yıldırım Öztürkkan, hamam ve köprülerle ilgili şu bilgileri verdi:

MAZLUM AĞA : Kars’ın zengin ailelerinden biridir. Sim-Er Otel’inin önünden Bayındırlık Müdürlüğ’üne kadar olan  arazi Mazlum Ağa’nın bostanlarıdır. Kendisi Hicri 1155’te, Miladi 1742’de bu hamamı yaptırmıştır. 70’li yıllarda Topçu adında bir şahıs alınca “Topçu’nun Hamamı” adını aldı ve yaşı 40’ın üzerinde  olan her Karslı bunu böyle bilir. 1829’da Aleksandr Puşkin Kars’a geldiğinde  bu hamamda yıkanmıştır. Bir nokta da ismi “Puşkin Hamamı” olarak kalmıştır. Ruslar 1877’den 1920’ye kadar hamamdaki bir odayı “Puşkin Müzesi” yapmışlar, el yazması ve kitapları ve 8 cm büyüklüğündeki heykelcikleri satışa sunmuşlardır.

ASRİ HAMAM - CUMA  HAMAMI  ve ABİDİN HAMAMI: (Abid Dağlar) Bu  hamam Hicri 1280, Miladi  1863 yılında  yapılmıştır.

Zamanın en modern hamamı olmasından dolayı Asri (moderin hamam  denmiş. Eskiler bilir Perşembe günü Millet Bahçesi ve Kale gezilir, Cuma günü bayanlara olduğu için “Cuma Hamamı” denirdi. Zaman içerisinde Rahmetli Abid Amca alınca “Abidin Hamamı” oldu  elimizdeki 1855 yılına ait Taş Köprü’nün gravüründe 3 ismi olan: İlbeyoğlu-Balkonlu ve Muradiye  Hamamı  varken  Cuma Hamamı yok. Durum böyle olunca ; şu soru aklımıza geliyor:  Puşkin, 1855 yılında olmayan hamamda 1829 da nasıl yıkandı?

KARAHANOĞLU TAŞ KÖPRÜSÜ

1579 yılında Kars’ın imarı sırasında yaptırılan Taş Köprü 1715  yılında sel taşkını ile yıkılmıştır. Kars’ın zengin eşrafından Hacı Ebubekir  Karahanoğlu  Hicri 1131 - Miladi 1719 yani 4 sene sonra yıkılan  köprünün 50 metre  batısına 4200 kuruşa yeniden yaptırmıştır.  Oysa internete girip sorgulayınız ısrarla 1579  Osmanlı  Köprüsü yazılmaktadır.

Oramiral Yener KARAHANOĞLU 26.08.2005 - 24.08.2007. Türkiye Cumhuriyeti'nin 21'nci Deniz Kuvvetleri Komutanı’nın dedelerinin bu eşsiz  köprüsü  1990 yıllarda Karahanoğlu Taş Köprüsü  olarak tescillenmişken neden ismi ile anılmaz? Bu da ayrı bir merak konusu.

thumbnail_lutfen-yanlisi-duzeltiniz.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.