1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. YİBO'nun sahibini arıyorlar
YİBOnun sahibini arıyorlar

YİBO'nun sahibini arıyorlar

Kars'ın Susuz ilçesine bağlı İncesu Köyü'nde yaşayan Malakan Mehmet Ali ve Davut Eker adlı kardeşler, kamulaştırma yapılmadan 27 dönümlük tapulu tarlaları üzerine kurulan YİBO'nun sahibini arıyor.

A+A-

Mukadder YARDIMCIEL

Susuz ilçesine 8 kilometre mesafedeki İncesu Köyü'nde yaşayan ve çiftçilikle geçinen Malakan kardeşlerin davası, Aziz Nesin'in kitaplarına konu olacak türden. Mehmet Ali ve Davut Eker adlı Malakan kardeşlerin dedeleri 1961 yılında Rusya'ya göç etti. Anneleri Danke (Fatma) Eker (90) adına kayıtlı olan köyün yanındaki 27 dönümlük tarlalara Hazine tarafından el konuldu. Malakanlardan alınan tarlalar köylülere kiraya verildi. Bunun üzerine iki Malakan kardeş, 1970 yılında arazilerinin kendilerine iade edilmesi için dava açtı. Dava 36 yıl süren duruşmaların ardından 2006 yılında sona erdi. Susuz Asliye Hukuk Mahkemesi, tarlaların Malakan kardeşlere iade edilmesine karar verdi. Malakan kardeşlerin tarla davası devam ederken Kars Valiliği, 1999 yılında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) tarafından finanse edilen 720 öğrenci kapasiteli Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nu davalı tarlaların üzerine yaptırdı. 27 dönümü Malakan kardeşlere, 34'ü de Hazineye ait olan 61 dönümlük alan üzerinde yapılan İncesu İMKB YİBO, kamulaştırma yapılmaksızın Milli Eğitim Bakanlığı'na devredildi.

 

YİBO'NUN SAHİBİ BELLİ DEĞİL

 

2006 yılında davayı kazanan Eker kardeşler ise, kendilerine ait olan arazileri 2007 yılında Tapu Sicil Müdürlüğü'nde tescil ettirdikten sonra İl Özel İdaresi ile Milli Eğitim Bakanlığı aleyhine Susuz Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı. Malakan kardeşler, kamulaştırma yapılmadan ellerinden alınan tarlaları için 10 bin TL tazminat talebinde bulundu. Dosyayı inceleyen Mahkeme, İl Özel İdaresi ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın davalı sıfatı bulunmadığı gerekçesiyle davayı husumetten reddetti. Mahkemenin gerekçeli kararında şöyle denildi: "Bir davada taraf olarak gösterilen kişiler, taraf ve dava ehliyetine ve davayı takip yetkisine sahip olsalar bile, taraflardan birinin o davada gerçekten davacı ve davalı sıfatı yoksa, davanın esası hakkında bir karar verilemez, dava sıfat yokluğundan (husumetten) reddedilir. Somut olayda, dava konusu taşınmazlar ilçemiz İncesu Köyü sınırları içerisinde olup, taşınmaza köy ilköğretim okulunca tecavüz edildiği belirlenmiştir. Yasal düzenlemeye göre, Milli Eğitim Bakanlığı'nın davalı sıfatı bulunmayıp,gerçek hasım İncesu Köyü tüzel kişiliğidir. Bu nedenle davanın husumetten reddine karar vermek gerekmiştir."

 

MALAKANLAR: SIKINTILAR GAYRİMÜSLÜM OLMAMIZDAN KAYNAKLIDIR

 

İncesu Köyü'nde yaşayan Malakan kardeşlerden Mehmet Ali Eker (Mihail Palonin), gayrimüslim oldukları için bu tür sorunları yaşadıklarını ileri sürdü. Eker, şunları söyledi: "Tapularımızı aldıktan sonra istimlak davası açtık. İl Özel İdaresi'ne ve Milli Eğitim Bakanlığı'na açtık reddedildi. Peki kime müracaat edeceğiz? Hepsi reddediliyor. Peki kim yaptı bu binayı? Buna bir çare bulunması gerekir. Biz gayrimüslim olarak dışlanıyor muyuz? Türkiye Cumhuriyeti hukuku bize işlemiyor mu? Arazilerimizin bir kısmını da Karayolları aldı. Elimizde arazi kalmadı. Biz istimlak edilen arazilerimizin bedelini istiyoruz. Burası benim özel mülkiyetim. Hukuk çare bulmazsa burayı kapatmak mecburiyetinde kalacağım. Özel mülkiyetime tecavüz edilmiştir." Davut Eker (David Eker) ise, "Hazine 40 yıl boyunca arazimizi kullandı. Onun kirasını istiyoruz. Ben 20 ay askerlik yaptım. Bu memlekete çalıştım. Bu araziler bize miras kaldı. Zaten mahkeme de bize verdi. Yaşamak bizim de hakkımız. Malakan olduk diye Allah'ın kulu değil miyiz" diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.