1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Yerli otomobil üretilecekse, Bu şehir Kars olmalı.
Yerli otomobil üretilecekse, Bu şehir Kars olmalı.

Yerli otomobil üretilecekse, Bu şehir Kars olmalı.

​​​​​​​Muharrem YERLİ

A+A-

Yerli otomobil üretilecekse,

Bu şehir Kars olmalı

Not: Bu yazı Sayın cumhurbaşkanı ve Ulaştırma Bakanımıza açık mektuptur!

Kim çıkmış gurbete ilk Kim su dökmüş ilk? Kim su dökmüş ilk gidenin ardından bilinmez…

Ama…

Bu şehrin bildiği bir gerçek var; hala bu şehirden gidenler var, hala sular dökülüyor gidenlerin ardından ve hala gurbetteki gurbette, sıladaki sılada ağlıyor.

Çok göç verdi bu şehir, bu bölge Kars, Ardahan ve Iğdır’ın dışında yaşayan 5 milyondan fazla insanı var.

Devletin Kars Şeker Fabrikasının bacası yoksul evin dumanı gibi tütüyor. Yıllar önce uygulanan kota fabrikayı kapanacak duruma getirdi.

İşsizlik ve yoksulluk köylüyü köyünden, şehirliyi evinden etti.

Türkiye’yi heyecanlandıran yerli otomobil fabrikası tüm ülkeyi yerinden kaldırdı. Şimdi göç olan, yaşadıkları kenti yaşanılmaz hale getiren sanayi kentleri yarışa girdiler.

Oysa, ülkeyi heyecanlandıran bu yatırım doğu illerinden birine yapılmalıdır!

Kars”a yapılacak bu fabrika Kars, Ardahan, Iğdır, Ağrı, Bayburt illerine dahi yansıyacak ve göçe fren koyacaktır. Türkiye yönünü ekonomik ve siyasi olarak Doğuya döndürmüştür.

Daha dun açılan Bakü Tiflis Kars Demiryolu Çin“den, Avrupa’nın göbeğine kadar gidecektir. Demiryolunun daha ucuz ve daha güvenli olduğunu buna katarsak…

Kars bu işe kına ile kaşık gibi yaraşır. Türkiye’nin yeri artık Doğu ve Kafkasya’dır. Türkiye’nin pazarı artık buradır.

Kars“in Azerbaycan, Nahçıvan, İran ve Gürcistan kapılarını ve karayolunu da buna eklersek; bu yatırım Kars’a gelin ile kına gibi yakışır.

Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sayın Ulaştırma Bakanımız Ahmet Arslan, bu iş Kars“ta dillendirdikten sonra dönümlerce arsasını karşılıksız verecek üç insanımız daha şimdiden bu sözü verdiler.

Yıllardır sizin de özel teşebbüse, “Doğu’ya gidin’ çağrınızın tam da şimdi zamanıdır. Bu Devletin elinin sıcaklığını bölgeye hissettirme anıdır. Bu göçün geriye dönmesi, büyük kentlerimizin rahatlama anıdır. Bu yıllardır uygulanan bölgeler arası dengesizliğin ekonomi terazisinde düzelme, eşitlenme anıdır. Ege’ye, Trakya’ya ve Güney’e sıkışan sanayi, Doğu’da nefes alır bronşları rahatlar.

Kars Ticaret ve Sanayi Odamız, esnaf odalarımız, STK temsilcilerimiz, esnafımız, Batıdaki sanayici işadamlarımız. Yani 3 şehrin tüm katmaları sizden çıkacak ve alınacak bu kararı bekliyor. Bu durum özel teşebbüsün de Anadolu’ya açılmasında bolduzer olacak ve örnek teşkil edecektir. Bu konuda davet çıkaran sanayi kentlerimiz bile Kars’ı, Anadolu’yu işaret edip çekilmelidir. Bu ülkenin Doğu’su da bizim.

Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Bakanımız biriniz elinizi yüreğimize diğeriniz elimize verin elinizi.. Kalbimiz birinizin avucunda canlansın. Soğuk elimiz diğerinizin avucunda ısınsın. İşte o zaman bu kent, bu halk sizin tunçtan, granitten sarılmaz heykellerinizi yüreğinin orta yerine dikecektir…

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum