1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. "Yerel gazeteler bitme noktasına geldi"
"Yerel gazeteler bitme noktasına geldi"

"Yerel gazeteler bitme noktasına geldi"

Türkiye ve Avrupa Birliği tarafından yapılan proje kapsamında düzenlenen çalıştayda en çok konuşulan konulardan biri, ihalelerin doğrudan temin yoluyla yapılması oldu.

A+A-

Ercüment DAŞDELEN
İhalelerin doğrudan temin yoluyla yapılması nedeniyle yerel gazetelerin birçoğunun kapanma noktasına geldiği belirtildi.
Aralarında Kars'ın da olduğu bölge illerden basın mensuplarının katıldığı çalıştayda, yerel gazetelerin sıkıntıları dile getirildi.
Iğdır, Kars, Ağrı, Bitlis, Van, Erzurum, Muş, Trabzon, Ordu, Gümüşhane ve Ardahan gibi illerden birçok gazetecinin katıldığı ve üç gün süren toplantı, Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda gerçekleşti.
Çalıştayın ilk gününde konuşan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Teşkilatlardan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir, ihalelerin doğrudan temin yoluyla yapılması sonucu yerel gazetelerin büyük sıkıntılar yaşadığını söyledi.
"YEREL GAZETELER BİTME NOKTASINA GELDİ"
Özdemir, son yıllarda yerel gazetelerin büyük ekonomik sıkıntılar yaşadığını, buna paralel olarak birçoğunun kapandığını, ihalelerin doğrudan temin yoluyla yapılması sonucu yerel gazetelerin adeta tükendiğini anlatarak, "2 yıl önce yapılan seçimde bin 180 civarında yerel gazete varken, şuan 900'lere kadar düşmüştür. Her yıl 200-250 derken bitirme noktasına getirecekler” dedi.
"REKLÂM GELİRLERİNİN KESİLMESİYLE SIKINTILAR ARTTI"
Doğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu Başkanı Feridun Fazıl Özsoy ise yerel gazetecilerin son yıllarda ekonomik sorunlarla boğuştuğunu, pandemiden dolayı reklâm gelirlerinin kesilmesi sonucu sıkıntıların arttığına dikkat çekti.
Toplantıda konuşan Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu üyesi, Çorum Hâkimiyet Gazetesi Sahibi Şevket Erzen ise, Anadolu'daki gazetecilerin hakkını korumak için çabaladıklarını dile getirdi.
Medya İşçileri Sendikası Genel Başkanı Sezai Ballı, yeni üyelere ferdi kaza sigortası başlattıklarını söyledi ve hayırlı olmasını diledi.
Daha sonra çalıştaya katılan gazeteciler yaşanan sıkıntıları anlatarak, sorunların bir an önce giderilmesi gerektiğini dile getirdiler.
Doğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu Başkanı Feridun Fazıl Özsoy, Basın İlan Kurumu tarafından şubesi olan illerdeki gazetelerden kesilen yüzde 15'lik payın, şube olmayan illerdeki gazetelerden kesilmemesi gerektiğini belirtti.
"GAZETELER HABER YAPMA KONUSUNDA BİRAZ DAHA ÇABALAMALI"
Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu üyesi, Çorum Hâkimiyet Gazetesi Sahibi Şevket Erzen ise ikinci gün yapılan çalıştayda yaptığı konuşmada yerel gazetecilerin bazılarının haber yapma konusunda daha çok çabalaması gerektiğini söyleyerek, "Gazetelerimizi içerik olarak geliştirelim. 'Yerel gazeteler okunmuyor, ihale ilanları yayınlamasalar da olur' algısını ortadan kaldırmalıyız" dedi.
Iğdır gibi bazı küçük şehirlerde abone ve bayii satışlarındaki satış rakamlarının düşürülmesini isteyen bazı gazeteciler, BİK'in bu konuda kendilerine kolaylık sağlaması gerektiğini belirtti.
"TAŞINMAZ İCRALAR BAZI YEREL GAZETELERDE YAYINLANMIYOR" TGK Teşkilat Başkanı Sefa Özdemir, bazı şehirlerde yerel gazetecilerin kendi şehirlerindeki gazeteciler cemiyeti yönetimi ile birlikte, başsavcılık ve icra müdürlerini ziyaret ederek bu sorunu çözmeye çalıştıklarını belirtti.
Özdemir, diğer şehirlerdeki yerel gazetelerin de birlikte hareket ederek, bu tür sıkıntıları giderebileceklerini ifade etti.
Çalıştayda söz alan Iğdır Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Aydın Deniz, katılım gösteren tüm gazetecilere teşekkür ederek, yerel gazetelerin sorunlarının giderilmesi gerektiğini dile getirdi.
"EKONOMİK SORUNLARLA BOĞUŞAN BİRÇOK YEREL GAZETE KAPANDI"
Çalıştayın kapanış konuşmasını yapan Iğdır Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı İsmail Aras, "Ben 34 yıldır Iğdır'da bu mesleği yapıyorum. Son yıllarda ekonomik sorunlarla boğuşan birçok yerel gazete kapandı. Birçoğu birleşti. İnşallah bu sorunlar hükümetimizin de desteğiyle çözülür. Umarım çalıştayımız iyi geçmiştir. Katılan herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.