1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yeni Hayvan Pazarı Pazartesi açılıyor
Yeni Hayvan Pazarı Pazartesi açılıyor

Yeni Hayvan Pazarı Pazartesi açılıyor

Yıllardan beridir Kars’ın kanayan yaralarından biri olan ve bir türlü faaliyete geçirilemeyen yeni hayvan pazarı Pazartesi günü açılıyor.

A+A-

Vali Hüseyin Atak Bulvarında Ardahan Yolu üzerinde DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Kars Belediyesi tarafından 57 bin 800 metrekare alanda yapımı tamamlanan hayvan pazarında, Pazartesi günü itibariyle alış ve satış işlemleri gerçekleştirilecek.

Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, Eşbaşkan Şevin Alaca, Başkan Yardımcıları Muzazzes Çağrıtekinci, Mehmet Boçnak ve belediye meclis üyeleri ile birlikte hayvan pazarına giderek son incelemelerini yaptı.

İncelemelerin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Başkan Bilgen, hayvan pazarı yerleşkesinde idari bina, müşteri hizmet binası, lokanta, ilaç satış noktası, veteriner odası, kontrol ve güvenlik odası, kantar binası, sosyal tesis ve idari ofis binaların olduğunu söyledi.

Şehrimizin en önemli gelir kaynaklarının başında hayvan pazarının olduğunu açıklamasında belirten Bilgen: “Hayvan pazarımızda 300 büyükbaş ve 2 bin küçükbaş hayvan kapasiteli olarak hizmet verecek. Dolayısıyla şehrimizin en önemli gelir kaynaklarından birisini oluşturan hayvan ticareti ile ilgili daha nezih daha temiz bir yerde alış – satış satış işlemlerinin yapılmasını önemli ve değerli görüyoruz. Tabiî ki hayvan pazarımızın bazı eksikleri var. Mülkiyeti Kars Belediyesine ait olan DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan bu tesisin öncelikle bize tesliminin gerçekleşmesi gerekiyor. DAP tarafından belediye tesliminden sonra burasını kullanacak olan tüccarların ve hayvan yetiştiricilerinin talepleri yönünde ne türlü eksiklikler varsa o eksikleri onların talepleri doğrultusunda karşılayacağız. Biz sadece bizim yaptığımız kantar ve yükleme noktaları gibi işlerin genel projedeki boyutunu bozmadan bugüne kadar bütün hazırlıkları tamamladık. Pazartesiden itibaren artık bu pazar kullanılmaya başlanacak. Dolayısıyla da burada elbette ki ilk defa kullanımının zorlukları olacaktır. Bazı sıkıntılar olacaktır.”dedi.

BAZI ALIŞKANLIKLARIMIZI GÖZDEN GEÇİRMEMİZ GEREK

Kars hayvan pazarında yıllardır süre gelen sorunların olduğuna işaret eden Başkan Bilgen; “Bu şehirde hepimiz eski alışkanlıklarımızı ve eski tarzımızı gözden geçirmemiz gerekiyor. Bu şehrin daha temiz bir hayvan pazarına sahip olması, daha düzgün, daha nizami, daha kanunlara uygun bir hae gelmesi gerekiyor. Bu şehrin, şehir dışından gelenlerin de memnun olduğu, temiz bir ortama kavuşma hakkı var.

HAYVAN PAZARINDA BİR DANIŞMA KURULU OLACAK

Artık bundan sonrasında hayvan pazarında bir danışma kurulu olacak. Bütün hayvan pazarları yönetmeliğinde ifade edildiği gibi bu danışma kurulu belediyenin koordinesinde ildeki hem Ticaret Borsası hem Ticaret Odası gibi birliklerin de içinde temsil edildiği bir mekanizmadır. Bu mekanizma borsa ile ilgili bundan sonraki kararları alacak, düzenlemeleri yapacak. Burada özellikle çay ocakları ile ilgili bir eksiklik olduğunun farkındayız. Ama bunlar yeni bina yapımı gerektirdiği için yani projeyi üstlenen firma ile herhangi bir sıkıntı yaşamamak için teslimattan sonrasında gidereceğiz. Yine yan taraftaki alanda boşaldı yani tahliye oldu. Dolayısıyla eğer arazide bir eksiklik olursa yani bir tamamlama ihtiyacı duyulursa burasının da hizmete sokarak burası ile birleştirerek yapacağız. Giriş kapısı ile ilgili bir talep vardı. Bize şimdiye kadar yansıyan özellikle sahanın arkasındaki çiftliklerin ana yola çıkmadan, trafiği aksatmadan içeriye girebilmesi ile ilgili.  Onunla ilgili de Danışma Kurulumuz kendi arasında bir değerlendirme yaptı. Yani benzinlik yanından eğer bir yol açılması çok büyük bir külfet oluşturmuyor olacaksa yan tarafından girişi sağlayıp böylece trafiğe hiç girmeden de arka tarafta pazara ulaşmasını sağlayacağız. Burada hayvanların kalıcı olarak da durabileceği bir sistem olacak.

GİRİŞ ÜCRETİ YERİNE 2 TL ÇIKIŞ ÜCRETİ ALINACAK

Eski hayvan pazarından farklı olarak standart bir satış ücreti değil, giriş ücreti daha doğrusu çıkış ücret uygulaması yapacağız. Yani şimdiye kadarki üretici birlikleri ile yaptığımız görüşmelerde, hayvan borsası ile yaptığımız görüşmede böyle bir neticeye vardık. Diğer illerde olduğu gibi satılan - satılmayan ayrımı yapmaksızın ama küçük sembolik bir ücret büyük ihtimalle bugün netleşecek ama 2 lira gibi bir ücret uygulanacak. Yani çıkış yaparken eğer satılmışsa hayvan satın alan ve diyecek yok. Satılmamış da sahibi ödeyecek. Bu ücret eski ücretin yaklaşık altıda biri gibi bir ücret olacak. Çünkü bu ücret buradaki düzeni sağlamak açısından zorunlu hem de burada hizmetlerin sürekliliğini sağlamak açısından gerekli bir durumdur. “dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.