1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. “Yarın hava nasıl olacak?”
“Yarın hava nasıl olacak?”

“Yarın hava nasıl olacak?”

Küresel iklim değişikliğine karşı kamuoyundaki farkındalığı arttırmayı amaçlayan Aygaz’ın “Gökyüzü Tırı” eğitimlerine Kars’ta devam ediyor.

A+A-

Çevre ve Orman Bakanlığı’nın himayesinde, Türkiye’nin lider enerji şirketlerinden Aygaz’ın, “Yarın Hava Nasıl Olacak?” isimli yeni çevre projesi kapsamında oluşturduğu, içinde “planetaryum” ile “sihirli küre”nin bulunduğu “Gökyüzü Tırı” eğitimlerine Sivas, Urfa ve Van’dan sonra Kars’ta devam ediyor.

 

Aygaz, “Yarın Hava Nasıl Olacak?” projesi kapsamında Gökyüzü Çadırı’nı Kars Hükümet Konağı Karşısındaki meydanda kurdu.

 

Gökyüzü Çadırı’nda dört gün boyunca Karslılara iklim değişikliğinin Türkiye ve dünyaya etkileri konusunda bilgiler verilecek. Avrupa Birliği’nin 2010 yılını “Hava Yılı” ilan etmesi ile daha da önem kazanan projede amacın iklim değişikliği konusunda kamuoyunun farkındalık düzeyini ve duyarlılığını yükseltmek olduğu kaydedildi.

 

DETAYLI EĞİTİMLERLE HERKES BİLGİLENECEK

 

Kurulan çadırda gezici bir planetaryum ile “sihirli küre” olarak adlandırılan küresel simülasyon cihazını birleştiren ve her seansı 90 dakika sürmesi planlanan eğitimler, etkileşimli olarak tasarlandı. Öğrencilerin katılımcılığını esas alan eğitimlerin ilk bölümünde, dünyadan uzaya bakılarak yeryüzü ve insanlığın, daha büyük bir bütünün parçası olduğu anlatılacak. Bu bölümde, “hayat”ın gezegenimize özel büyük bir zenginlik olduğu vurgulanacak ve dünyadaki atmosferin, diğer gezegen atmosferlerine göre farkının “hayatı mümkün kıldığı” karşılaştırmalı örneklerle paylaşılacak.

 

Eğitimin ikinci bölümünde, “sihirli küre” ile katılımcıların uzaydan dünyaya bakarmış gibi yerküreyi gözlemlemeleri sağlanacak. 61 santim çapındaki küresel görüntüleme sistemiyle, Dünya üzerindeki yalnızca hava olaylarının değil, aynı zamanda yanardağ patlamalarının, tsunamilerin ve daha birçok doğa olayının simülasyonu gerçekleştirilecek.

 

Kampanyayla ilgili açıklamalarda bulunan Aygaz Genel Müdürü Yağız Eyüboğlu, “Yarın hava nasıl olacak?” sorusuyla kampanyaya başladıklarını, çünkü bir yerden başlamak gerektiğini, iklim değişikliğinin “yarın havanın nasıl olacağından” öte, derin, kapsamlı bir değişimi beraberinde getirdiğini; yer küreyi paylaştığımız tüm canlı türleri için bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

 

Eyüboğlu; “Bizler, “Yarın hava nasıl olacak?” sorusuyla düşünmeye ve karşı karşıya olduğumuz sorunu daha iyi anlamaya çalışıyoruz. “Yarın hava nasıl olacak?” bir farkındalık kampanyası. Amacımız, iklim değişikliğine karşı çözüm yollarını beraberce aramak.

 

Bu proje, çevre ve iklim değişikliği üzerine kamuoyu farkındalığını ölçen araştırmaların sonuçlarından doğdu. Ülkemizde ne yazık ki bu konudaki farkındalık, hem dünya, hem de Avrupa ortalamalarının altında Yeterince farkında olmadığımız sorunun çözümü için, topyekun seferberlik yaratmanın güç olduğuna inanıyoruz” dedi.

 

Yağız Eyüpoğlu; “Bu nedenle, gelecek üç yılda “Yarın hava nasıl olacak?” sorusuyla, ülkemizin dört bir köşesine giderek ve iklim değişikliğiyle ilgili duyarlılığı arttırmak için çaba göstereceğiz. Bu mücadelenin uzun bir yolculuk olduğunu biliyoruz. “Yarın hava nasıl olacak?” diyerek attığımız küçük adımın, sizlerin ve halkımızın da katılımıyla daha da büyüyeceğine, büyüdükçe güçleneceğine ve çözüm yolunda önemli mesafe kat edeceğimize inanıyoruz. Çünkü sizler gibi biz de, bulduğumuzdan daha temiz, daha sağlıklı ve daha yaşanabilir bir dünya bırakmak istiyoruz. Çocuklarımıza... Çocuklarımızın çocuklarına” diye konuştu.

 

KARS SONRASI 7 İL DAHA ZİYARET EDİLECEK

 

Tura Sivas’tan başlayarak Sivas ve sonrasında Urfa’da ve Van’da yüzlerce öğrenciyi ve halkı bilgilendiren Gökyüzü Tırı’nın, Kars’tan sonra sırasıyla, Trabzon, Samsun, Kastamonu, Eskişehir, Antalya, İzmir ve Tekirdağ’ı ziyaret etmesi sonucunda vatandaşlarımızın iklim değişikliğine “görerek” tanıklık etmeleri, ona “dokunarak” ikna olmaları ve harekete geçmeleri hedefleniyor.

 

Her ilde bir hafta süreyle kalacak Gökyüzü Tırı’yla, lise öğrencilerinin yanı sıra halka da iklim değişiklikleri hakkında, kısa adı REC olan, Bölgesel Çevre Merkezi tarafından hazırlanan eğitimler verilmeye devam edecek.

 

Herkesin kendisine bu soruyu sormasını sağlayarak kamuoyunun bu konuda daha duyarlı olmasını hedefleyen ve üç yıl sürmesi planlanan projeyle, gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakılmasına katkıda bulunulması amaçlanıyor.

 

Kars’ta dört gün kalacak olan “Gökyüzü Çadırı” ve “Gökyüzü Tırı” daha sonraki haftalarda 7 ili daha ziyaret edecek.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.