1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yakıt Filtresi
Yakıt Filtresi

Yakıt Filtresi

Yakıt filtresi, içten yanmalı motora sahip araçlar içerisinde yer alan ve motor sağlığını koruyan en önemli bileşenlerden biridir.

A+A-

Yakıt Filtresi

Yakıt filtresi, içten yanmalı motora sahip araçlar içerisinde yer alan ve motor sağlığını koruyan en önemli bileşenlerden biridir. Araç yakıt sisteminde tıkanma ve hasar oluşmaması için kullanılan ve yakıtı fitrasyon surecinden geçiren parçadır. 

Kötü bir şekilde gerçekleştirilen filtrasyon işlemi ile aracın yakıt tüketimi artar, motor performansı düşer ve motorda istenmeyen arızaların oluşmasına neden olur.

Yakıt filtresi, motora ve yakıt sistemine zarar vermesi muhtemel partiküllerin temizlenmesini sağlar. Kir, toz ve kalıntıları toplayarak, aracın çok daha performanslı bir şekilde çalışmasını sağlar.

Yakıt Filtresi Nedir?

Yakıt filtresi nedir? Sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Yakıt filtresini bir süzgeç olarak da değerlendirmek mümkündür. Filtre yakıt içerisinde yer alan parçacıkları süzme işlevi görmektedir.

Araç enjeksiyon sistemi son derece hassas ve oldukça dar borulardan oluşmaktadır. Bu neden ile yakıtın süzgeçten geçirilerek enjeksiyon sistemine verilmesi olası arızaların önüne geçilmesi noktasında son derece büyük bir öneme sahiptir.

Araç motor çeşidine göre farklı isimler ile anılan yakıt filtresi benzinli motora sahip araçlara da benzin filtresi, dizel motora sahip olan araçlarda ise mazot filtresi olarak adlandırılmaktadır.

Araç için son derece büyük öneme sahip olan yakıt filtresi fiyatları araç sahipleri tarafından sıklıkla araştırılmaktadır.  Aracın çok daha iyi bir şekilde performans göstermesi için kontrol edilmesi ve belirli periyodlar ile değiştirilmesi gereken yakıt filtresinin fiyayatları araçlara göre farklılık göstermektedir.

Yakıt filtresi 30 ila 40 bin kilometrede bir kontrol edilmeli bir problem ile karşılaşılması durumunda temizlenmeli ya da değişimi yapılmalıdır. Yakıt filtresinin maksimum iki yılda bir değiştirilmesi araç sağlığı açısından önemlidir. Değiştirilen filtreler tehlikeli atıklar arasında yer alır ve uygun  atık filtre geri dönüşüm tesisine iletilmesi gerekir.

Yakıt filtresinin değiştirilmemesi neticesinde;

  • Araçta tekleme yaşanır.
  • Araç rölantide durmaz.
  • Araçta stop etmeler yaşanır.
  • Araç çok daha uzun bir sürede çalışır.
  • Araç benzin sarfiyatı artar.
  • Enjektörlerin bozulmasına neden olur.
  • Paslanmalar yaşanmasına neden olur.
  • Aracın sık arızalanmasına sebep verir.

Filtrenin değiştirilmesi ile bu sorunlar ortadan kalkar. Değiştirilen atık filtre uygun şartlarda saklanarak geri dönüşüm tesisine teslim edilir.

Yakıt Filtresi Ne İşe Yarar?

Yakıt filtresi ne işe yarar ve araç içerisinde ki önemi oldukça fazla şekilde araştırılmaktadır. Yakıt filtresi araç için oldukça önemli parçalar arasında yer alır. Araç için gerekli olan yakıt içerisinde pek çok yabancı madde bulunur. Özellikle yakıt içerisinde yer alan partiküller enjeksiyonun tıkanmasına ve aracın çalışmamasına neden olur.

Yakıt filtresi araç içerisindeki yakıtı üzerek aracın sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Ayrıca filtre kendisine gelen yakıtı filtrasyon işleminden geçirerek gerekli kadar yakıtı enjeksiyona gönderir ve bu sayede çok daha az yakıt ile çok daha üstün performans sağlanır.

Yakıt filtresinin değiştirilmesi ve filtrenin uygun geri dönüşüm tesisine verilmesi ile filtre içerisinde kalan  yakıt geri dönüşüm işlemine tabi tutularak ekonomiye tekrar kazandırılır. Atık filtre aracılığıyla yakıt geri dönüşümünü en iyi şekilde sağlayabilirsiniz.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.