1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Tazminat Davası
Tazminat Davası

Tazminat Davası

Kişinin karşılaşmış olduğu haksız fiil karşısında uğradığı maddi ve manevi zararın karşılanması için isteyebileceği değere tazminat adı verilmektedir.

A+A-

Tazminat Davası

Kişinin karşılaşmış olduğu haksız fiil karşısında uğradığı maddi ve manevi zararın karşılanması için isteyebileceği değere tazminat adı verilmektedir. Ancak tazminat talebinde bulunabilmek için tazminatı doğuran şartların yerine getirilmiş olması gerekir.

Tazminatı doğuran şartlardan;

  • Borca aykırı bir davranışta bulunulması
  • Sözleşmenin ihlali
  • Nedensellik bağı
  • Kusur
  • İhlal
  • Zararın meydana gelmesi

Bir tanesinin dahi vuku bulması ile tazminat hakkı ortaya çıkmaktadır.

Bireyin haksız fil nedeni ile uğradığı zararın karşılanması amacı ile açılan davaya, tazminat davası adı verilmektedir. Açılan dava ile birey, maddi ya da manevi olarak uğramış olduğu zararın maddi bir şekilde karşılanmasını talep etmektedir.

Tazminat  davaları pek çok farklı nedene bağlı olarak açılabilmektedir. Tazminat davalarının açılma nedenleri arasında;

  • Boşanma nedeni ile maddi ve manevi tazminat
  • Nişan atma nedeni ile maddi ve manevi tazminat
  • İş kazası nedeni ile maddi ve manevi tazminat
  • Doktor hatası nedeni ile ortaya çıkan tazminat
  • Hakaret ve kişilik haklarına saldırı nedeni ile maddi ve manevi tazminat
  • Sözleşme ihlali nedeni ile tazminat
  • Telif haklarının ihlali ile tazminat
  • Trafik kazasına bağlı olarak tazminat davası

Gibi pek çok farklı neden yer alır.

Tazminat Davası Nasıl Açılır?

Tazminat davası,  davalının gerçek kişi olması durumunda davalının ikametgahının bulunduğu yerdeki asliye hukuk mahkemesinde, davalının tüzel kişi olması durumunda ise tüzel kişi merkezinin bulunduğu yerdeki asliye hukuk mahkemesinde açılabilmektedir. Davalı sayısının birden fazla olduğu durumlarda ise; herhangi bir davalının yerleşim yerinde tazminat davası açılabilmektedir. Sözleşme ihlali nedeni ile açılacak olan tazminat davası; sözleşmenin gerçekleştirildiği yerdeki asliye hukuk mahkemesinde de açılabilmektedir.

Tazminat davası açma sürecinde İzmir iş avukatı davaya konu olan eyleme ilişkin delilleri hazırlayarak, ilgili mahkemeye başvuru gerçekleştirir. Talep edilecek olan tazminatın çeşidinin belirlenmesi önemlidir. Maddi tazminat davalarında değer belirlenebilmektedir. Manevi tazminat taleplerinde ise uzman görüşü alınmakta ve varsa şahitlere başvurulmaktadır.

Tazminat davası haksız fiilin gerçekleştiğinin öğrenilmesi ile 1 yıl içerisinde açılabilmektedir. Haksız fiilin üzerinden 10 yıl geçmesi durumunda dava açılamamaktadır.

Tazminat davası nasıl açılır? Noktasında ilgili mahkemeye başvurulması ile ve davalıya tebligatın ulaşması ile süreç başlamış olmaktadır.

Maddi Manevi Tazminat Davası Nasıl açılır?

Tazminat davasına neden olan haksız fiilin konusu ne olursa olsun kişi, maddi ya da manevi tazminat açma hakkına sahip olmaktadır. Bu neden ile maddi manevi tazminat nasıl açılır? Hakkında  avukatlık bürolarından yardım alınabilmektedir.

Maddi, manevi tazminat davası ya da davaları haksız fiilin ortaya çıkmasına neden olan gerçek ya da tüzel kişilere karşı açılabilmektedir. Genel olarak tazminat davası haksız fiile neden olan kişiye karşı açılıyor olsa da bazı durumlarda üçüncü kişiye karşı da tazminat davası açılabilmektedir. Örneğin trafik kazalarında şoföre karşı tazminat davası açılabileceği gibi araç sahibine de tazminat davası açılabilmektedir.

Maddi tazminat davalarında haksız fiili uğrayan kişinin maddi zarara uğraması, zararın doğmuş olması gerekir. Uğranılan haksız fiil nedeni ile oluşan giderin tazmini için zaman aşımı süresi içerisinde dava açılması gerekir.

Manevi tazminat davalarında ise oluşan zararın ispatı gerekmektedir. Bu neden ile bilirkişi incelemesi ve ilgili delillerin mahkemeye sunulması gerekir.

Tazminat davaları sonucunda ağır yaptırımlar ortaya çıkabilmektedir. Bu neden ile ister davalı olsun ister davacı alanında uzman bir avukat ile sürecin yönetilmesini sağlamak oldukça sağlı bir seçimdir. Bu çerçevede iş avukatı İzmir bölgesinde müvekkillerine danışmanlık ve dava avukatlığı noktalarında hizmet sunmaktadır.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.