1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yabancı öğrenciler İftar Çadırında
Yabancı öğrenciler İftar Çadırında

Yabancı öğrenciler İftar Çadırında

Yabancı öğrenciler Harakani İftar Çadırında buluştu

A+A-

Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programı tarafından kabul edilen ve desteklenen Gençlik projesinin faaliyetlerinin “Kalbinizi İncitmeyin” projesi kapsamında İtalya, Bulgaristan, Hırvatistan ve Litvanya’dan Kars’a gelen öğrenciler, Harakani İftar çadırında Müslümanlarla birlikte iftar açmanın heyecanını yaşadılar.

Kars Kafkas Gençlik Grubu’nun koordine ettiği projede Kalp sağlığı, Sağlıklı Yaşam ve Spor konuları üzerine verilen eğitimlerin yanı sıra kültürel kaynaşmayı da hedefleyen proje kapsamında 20 yabancı öğrenci 15 Temmuz’da Kars’a geldi. 21 Temmuz’da sona erecek olan etkinlik çerçevesinde Kars ve çevresindeki tarihi ve turistik mekanları gezdiler. Öğrenciler dün de Anadolu’nun manevi Fatihi, Mevlana’nın manevi hocası Şehit Ebu-l Harakani Hazretlerinin türbesini ziyaret ettikten sonra Harakani İftar Çadırında Müslümanlarla birlikte iftar açmanın mutluluğunu yaşadılar.

Proje Koordinatörü Vahit Aytekin, “Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi tarafından finansa edilen Gençlik Eylem 4.3 projesi kapsamında Kars’tayız. Bu proje kapsamında başta kalp sağlığı, sağlıklı yaşam ve spor üzerine bir hafta sürecek olan bir eğitim kursumuz var. Kars Öğretmenevi’nde faaliyetlerimizi gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda Hırvatistan, Bulgaristan, Litvanya ve İtalya’dan gençler projemize katılıyorlar. Ayrıca bizim kendi ülkemizden Türkiye’den de katılımcılarımız var. Programın temel amacı başta kültürel etkileşimin sağlanması, farklı kültürlerin, farklı dinlere mensup insanların birbirleriyle iletişime geçmesi, birbirlerini daha yakından tanıması ve bunun yanında da sağlık gibi herkesi ilgilendiren kalp sağlığı gibi bir konuda daha çok bilincin artırılmasına yönelik faaliyetin yapılacağı bir program için buradayız. Bu kapsamda protokol ziyaretlerimiz oldu artı Kars içerisindeki gezilecek tarihi ve turistik mekanları da geziyoruz. Şu anda programımız bu şekilde ilerliyor. İçerinde oruç tutanlar olmadı ama oruçla ilgili o kadar çok soru aldık ki ve halen sorular devam ediyor. Oruç nasıl olurda gün boyu, uzun süre bir şey yemeden, içmeden kalınabilir, bunun hikmeti nedir? Nasıl oluyor? Gibi fazlaca oruç üzerine soru geliyor. Çok meraklılar bu konuda. Gelmeden önce Ramazanın ne olduğunu az çok genel olarak biliyorlar ama hiçbir şey yenmediğini bilmiyorlar mesela. Azda olsa bir su içilir falan diye düşünüyorlar. Ama burada gelip gördüler. Gerek Öğretmenevi’nde gerekse Kars’taki diğer yerel kişileri, hiçbir şey yiyip içmediğini, Ramazan’ın böyle bir ay olduğunu, dolayısıyla bizzat yakından görme imkanı yakaladılar.” dedi.

Öğrenciler hem ziyaret ettikleri Harakani Türbesinden hem de Müslümanlarla birlikte bir iftar çadırında yer almanın ayrıcalığını yaşadıklarını belirttiler.

Hırvatistan’dan Ivana Ribic, “Benim için aslında iyi bir şanstı bu, Ramazan ayında Türkiye’de bir projeye katılmış olmak. Çünkü; daha önce Hırvatistan’da görmediğim şeyleri burada görüyorum. İnsanların yemek ve içmekten uzak kalıp böyle bir ayı bu şekilde geçiriyor olan insanları bizzat gelip görmek benim için ilk olan bir şey. Hırvatistan’da böyle bir organizasyonumuz yada dinimizde  böyle bir şey yok. O yüzden ben bir yönüyle kendimi şanslı hissediyorum. Böyle bir şeyi bizzat yaşamaktan dolayı.” diye konuştu.

Bulgaritan’dan Georgi Peshev, “Benim ilginçti burası şöyle ki,  bir çok insanın Ramazan ayında ramazan oruçlarını tuttuklarını gördüm. Bizim ülkemizde de insanlar kendi inançlarımız doğrultusunda Ramazana benzer bir takım şeyler yapıyorlar ama bunu yapan, bunu hayatına geçiren insan sayısı çok az ama burada bir çok insanın oruç tuttuğunu gördüm bu beni oldukça şaşırttı. Öncelikle o kadar çok dindar olduğumu düşünmüyorum, oruç tutacak kadar. Birde gördüğünüz üzere çok zayıf bir yapıya sahibim gün boyu böyle bir açlığa dayanabileceğime çok ihtimal vermiyorum. O yüzden düşünmedim hiç.” şeklinde konuştu.

Bulgaritan’dan Maria Dimitrova da, “İnsanların inandıkları şeyleri hayatlarında uygulamaya geçirmeleri ve bu kapsamda 1 gün boyunca aç kalmaları beni gerçekten çok etkiledi. Ben, çok şaşırdım böyle bir şeye. Dolayısıyla böyle bir şeyi burada yaşamak, bunları görmek bni fazlasıyla memnun etti. Bir şeye gerçekten inanıyorsanız, inandığınız değerler çok çok önemliyse kesinlikle bunu yapabilirsiniz diye düşünüyorum. Sizin yaptığınızı da saygıyla karşılıyorum. Gerçekten inanılırsa hem mutlu da gözükebilir hem de o açlık hissedilmeden 1 aylık süreç bu şekilde oruçla geçirilebilir. Şaşırmıyorum, sizin bu şekilde 1 ayı oruçlu geçiriyor olmanız beni çok çok şaşırtmıyor. Çünkü gerçekten inanın bunu başarabileceğini düşünüyorum.” dedi.

Hırvatistan’dan Milos Hrvatsko ise, “Ben Ramazanın çok güzel bir gelenek olduğunu düşünüyorum. Gelmeden önce çok fazla bilgim yoktu Ramazana dair ama burada geldiğimde gördüm ki insanlar gayet mutlu şekilde bu alışkanlıklarını Ramazan ayında devam ettiriyorlar. Ben böyle bir atmosferi tatmaktan, görmekten memnunum.” İfadelerini kullandı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.