1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 2 metrelik ramazan pidesi
2 metrelik ramazan pidesi

2 metrelik ramazan pidesi

Kars’ta 2 metrelik ramazan pidesi açık artırmayla satıldı...

A+A-

Kars’ta bir fırında pişirilen 3 metre uzunluğundaki ramazan pidesi açık artırmayla satışa sunuldu. Pideyi 200 TL’ye satın alan vatandaş kalabalık nüfusunu doyurabilmek için iftar öncesi sevinçle evinin yolunu tuttu.

Ramazan ayı tüm İslam aleminde olduğu gibi Kars’ta renkli görüntülere devam ediyor. Mübarek Ramazan ayının başlamasıyla birlikte hemen hemen her gün gündemdeki yerini koruyan Ramazan pidesi iftar öncesi vatandaşların iştahını da kabartıyor. Özel hazırlattırılan pideler fırında pişirildikten sonra iftar sofralarına sunuluyor. Ramazanın en çok konuşulan pidesi zaman zaman da fırıncıların hünerli elleriyle metreleri bulan uzunlukta yapılıyor.

Kars’ta da bir fırında Kasım Topçu ve arkadaşları tarafından yapılan 2 metrelik Ramazan pidesi, vatandaşların büyük dikkatini çekti. Fırına ekmek almaya gelenler, vitrindeki 2 metrelik pide ile hatıra fotoğrafı çektirmeyi de ihmal etmediler. Kırmızı kurdeleyle süslenen pideye et sürmek bile yasaklandı.

Susamlı, yumurtalı pide iftar öncesi açık artırma usulüyle satışa sunuldu Müşterilerden nüfusu çok olanlar iştah kabartan pideyi görünce açık artırmaya katıldılar. 6.5 kilogram ağırlığında, normal büyüklükteki 20 pidenin bir araya getirilmesiyle hazırlanan 2 metrelik pidenin açık artırmayla satışı 50 TL’den başlatıldı. Kıyasıya süren fiyat artışını 200 TL ile noktalayan 16 nüfuslu Coşkun Alp açık artırma sonucu pidenin sahibi oldu. Alp, pideyi bıçakla parçalara ayırdıktan sonra sevinçle evinin yolunu tuttu.

Fırıncı Kasım Topçu, “Bu pideyi arkadaşlarımla beraber, ustalarımla beraber 20 tekli pide ile yaptık. İçine 1 kilo çörek otu kullandık, 2.5 kilo normal susam kullandık, 15 tane de yumurta kullandık ve Kars’ta ramazan dolayısıyla böyle bir şey yaptık. Satışı da ihale usulü ile yapacağız. Açık artırma ile satacağız. Şu an açık artırma ile alacak müşteriler var. Kim fazla verirse ona kalacak. Taban fiyatı 60 TL. Arık müşteriler kendi aralarında olacak olan bir şey.” dedi.

Müşteri Tekin Demir, “Köyde oturmaktayım. Kars’a geldim ve böyle bir pide ile karşılaştım. Yapan ustanın eline koluna sağlık, güzel yapmış. Hem de Ramazan’dan dolayı böyle bir pidenin yapılması güzel oldu. Bende talibim. İnşallah ihale bizde kalır. Teşekkür ederiz, eline koluna sağlık, yapan ustaların.” diye konuştu.

Ekmeği 200 TL’ye satın alan Coşkun Alp, “Evet bende bu ihaleye tabilim. Nüfusum kalabalık. İlk defa Kars’ta ramazan ayında böyle bir ekmek, 2 metre boyunda bir pide gördüm. İnşallah ihalesi bende kalır. Çoluk çocuk da çok ve iftarda güzel bir ekmek yemiş oluruz. İhalede iddialıyım inşallah ben alacağım, benden başka kimse alamaz. Açık artırma 100 TL’den de başlasa alacağım. Bu pide hoşuma gitti, ustalarımız böyle bir özveride bulunmuş. Ustalarımızın emeği boşa gitmesin diye alacağım.”

Alp, 200 TL’ye pideyi satın aldıktan sonra da şunları söyledi: “Baştan geldim zaten ekmeği gördükten sonra alacağıma karar verdim. Nüfusta kalabalık, 16 tane nüfus var. Ancak onlara yeter, karar da vermiştim, iddiamdan da dönmedim, aldım. Akşam iftarda çocuk çocuk hepimiz inşallah nasip olursa yiyeceğiz. İnşallah lezzetli de olur.”

Fırın ustası Şaban Öztekçe, ekmeğe lezzet verenin hamurun ustalıkla hazırlanması gerektiğini söyledi. Hamur hazırlanırken geçtiği aşamaların önemini de anlatan Öztekçe, en ufak bir aksaklığın ve eksikliğin ekmeğin tadını değiştirebileceğinin unutulmaması gerektiğini ifade etti. Öztekçe, “ (Önce kazana unu döküyoruz, buzdolabından soğuk su veriyoruz. Her hangi katkı maddesi de yok tamamen organik. Kazanı da çalıştırdıktan sonra kazan dönmeye başlıyor. Tam şekline geldiği zaman kazana tuzumuzu. Bir süre döndükten sonra mayamızı atıyoruz. Mayamızı da verdikten sonra tekrar suyumuzu veriyoruz. Kazan güzel bir şekilde şerbetini aldıktan sonra kazanı durduruyoruz ve fırına sunuyoruz.” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.