1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. VHO : ‘Antibiyotikler her derde deva değildir’
VHO : ‘Antibiyotikler her derde deva değildir’

VHO : ‘Antibiyotikler her derde deva değildir’

Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ercan Ödül, "Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası" nedeniyle yaptığı açıklamada, antibiyotikler her derde deva olmadığını hatırlattı.

A+A-

Toplumda farkındalık oluşturmak adına her 18-24 Kasım tarihlerinin ‘Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası’nda bir dizi etkinlikler düzenlendiğini belirten Ödül, “Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün(FAO) ortak düzenledikleri etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Bu etkinliklerle tüm dünyada halk sağlığını ve hayvan sağlığını tehdit eden antimikrobiyal dirençlilik farkındalığını arttırmak ve antimikrobiyallere dirençli enfeksiyonların yayılmasını önlemek için toplumun teşvik edilmesi amaçlanmaktadır.’ dedi.

Ülkemizin dünyada antibiyotiği en çok kullanan ülkelerden biri olduğuna dikkat çeken Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ercan Ödül açıklamasında; "Antibiyotikler her derde deva değildir. 2020 yılı Eylül itibariyle Ülkemizde Veteriner hekimliğinde ruhsatlı ürün sayısı 1853’tür. Bunlarında 848’ü antibakteriyel ilaçtır. İnsan hekimliğinde antibiyotik kullanımı noktasında Türkiye ilk sırada yer almaktadır. Antibiyotik direnci konusunda ise Yunanistan’dan sonra 2. sıradadır. Antibiyotiklere dirençli bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlar nedeniyle her yıl Avrupa’da 30 bin kişiden fazla, dünya çapında ise yaklaşık 700 bin kişinin hayatını kaybettiği, antimikrobiyal direnç gelişimi önlenemez ise 2050 yılında yaklaşık 10 milyon insanın öleceği rapor edilmektedir. Antibiyotikler hayvanlara sadece veteriner hekimler reçetesiyle ve hekim kontrolünde verilmeli, büyüme faktörü olarak veya hastalık önleme amacıyla antibiyotik kullanılmamalıdır. Antibiyotik ihtiyacını azaltmak için koruyucu hekimlik uygulamaları olan dezenfeksiyon, karantina, aşılama gibi uygulamalardan yararlanılmalıdır.

"TEK SAĞLIK İÇİN TEK SES"

Antibiyotikler sadece hekimler tarafından reçete edildiğinde kullanılmalı, hiçbir zaman başkalarına reçetelendirilmiş antibiyotikleri kullanılmamalı ve antibiyotikler başkalarına verilmemelidir. Enfeksiyonlar; ellerin düzenli yıkanarak, yiyeceklerin hijyenik olarak hazırlanarak, hasta insanlarla yakın temastan kaçınarak ve aşılar düzenli yaptırılarak engellenebilir. Dolayısıyla hastalıkların önlenebilmesi için temel hijyen bilinci arttırılmalıdır. Sadece ihtiyaç duyulduğunda antibiyotikler reçetelenmeli ve uygulanmalı, hastalara antibiyotiklerin doğru şekilde alınması, antibiyotik direnci ve yanlış kullanımın tehlikeleri hakkında bilgi verilmelidir. Antibiyotikler hayvanlara sadece veteriner hekimlerin kontrolü altında verilmeli, büyüme faktörü olarak veya hastalıkları önlemek için antibiyotik kullanılmamalıdır. ‘

‘Türk Veteriner Hekimleri Birliğine bağlı Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası olarak ülkemizde veteriner hekimlik hizmetlerinin standartlarının yükseltilmesi, hayvancılığımızın ve hayvansal gıda üretiminin ileri seviyelere taşınması arzusu ve gayreti içerisindeyiz. Antimikrobiyal direncin İnsan ve Hayvan Sağlığı için her geçen gün büyüyen küresel bir tehdit olduğunu görüyoruz. Bu duygularla Antimikrobiyal Farkındalık Haftası’nın tüm canlılar için daha sağlıklı günlerin yaşanmasına vesile olmasını temenni ediyorum.’ dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.