1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Veriler İç Açıcı Değil
Veriler İç Açıcı Değil

Veriler İç Açıcı Değil

Kars Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanlığı verilerine göre, 2010 yılında Temmuz ayı sonuna kadar kapanan işyerinin açılan işyerinden fazla olduğu gözdendi.

A+A-

Kars Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Zakir Bayraktar, hükümetten beklentilerine değinerek, esnaf kesimin ekonomi açısından önemine vurgu yaptı.

 

Esnafın önemli sıkıntıları olduğunu belirten Bayraktar, 'Kars'ta 2010 yılı verilerine göre Ocak 2010 tarihi ile Temmuz 2010 tarihleri arasında kapanan işyerinin açılan işyerinden fazla olduğu gözdendi. İş bulamayan vatandaşların işyeri kurmaya yönelmesi de konuyla ilgili önemli bir durum olarak karışımıza çıkıyor.   Kapanan işyerlerinin büyük çoğunluğu yaz sezonundaki durgunluktan dolayı kapanıyor. Alım gücü düşüklüğü bu konuda önemli bir faktör.  Halkın alım gücünün düşük olması doğrudan esnafa olumsuzluk olarak yansıyor. Hükümetin ayrıca alım gücünün düzeltilmesine yönelik kararlar almasını istiyoruz. Piyasalardaki durgunluk kredi taleplerini önemli ölçüde artırmış, piyasalarda tahsilat soru                           oluşmasına neden olmuştur." dedi.

 

AÇILAN İŞYERLERİ DEĞERLENDİRMESİ

 

İşi olmayan, köyünde istenilen üretimi gerçekleştiremeyenlerin esnaflık mesleğine yöneldiğini belirten Bayraktar, "Bu konuda hiç bir deneyimi olmayan kişilerin, esnaflık yaptığına tanık oluyoruz. Daha sonra işyeri kapanmaları ve iflaslar artıyor. Esnaflık sanıldığı kadar kolay bir meslek değil ve çekirdekten yetiştirilmeyi esas alınması gerekiyor. İyi bir esnaf halkla ilişkiler prensibine önem vererek, bu işi satış aşamasından itibaren tüm yönleriyle öğrenmeli daha sonra işyeri açmalıdır. Bu işi baba mesleği olarak öğrenenlerin daha başarılı olduğunu görüyoruz. Bundan dolayı, Kars'ta açılan ve kapanan işyeri sayısı, ekonomik göstergelerle ilgili tam bir belirleyici olamıyor, esnaflık son dönemlerde işsizlerin yöneldiği bir meslek haline geldi" dedi.

 

ESNAF DAHA ÇOK DESTEKLENMELİ

 

Hükümetten beklentilerine de değinen belirten Bayraktar, "Esnaf kredileri ile ilgili düzenlemeler geciktirilmeden yapılabilmelidir.  Kredi limiti artırılarak, vade uzatılmalıdır. Ne yazık ki AKP hükümeti esnafla ilgilenmemektedir, verilen vaadler hep boş çıktı" dedi.

 

Bayraktar, "Ekonominin düzlüğe çıkması açısından özelleştirme çok önemli, özelleşti rilen kurumlar değerinde satılmalı ve ehil kişilere verilmelidir.  Bu konuda kamunun elinde bulunan lokal, misafir hane ve kafe tarzı işletmeler küçük esnafa büyük darbeler vuruyor. Özelleştirme daha rasyonel yapılmalıdır, hiç pahasına satılmamalıdır" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.