1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Vali,Serası ve Köpeği ile...
Vali,Serası ve Köpeği ile...

Vali,Serası ve Köpeği ile...

Kars Valisi Ahmet Kara, konağının kapısını gazetecilere açtı. Vali köpeğiyle oynayıp, yetiştirdiği sebzeleri gazetecilere tattırdı.

A+A-

İlk olarak, bahçesinde beslediği Kars köpeğinin özelliklerini gazetecilere anlatan Vali Ahmet Kara, Kars köpeğinin Kangal köpeğinin atası olduğunu da iddia etti.

 

Kars köpeğini Karslıların da beslemesi için kendisinin de örnek olsun diye Kars köpeği beslediğini söyleyen Kara, “Ben Karslılara örnek olsun diye konağımın bahçesinde Kars köpeği besliyorum. Bu köpek aslında Kafkas türü bir köpektir. Yalnız Kars çoban köpeği olarak tescil edildiği için adı Kars çoban köpeği olarak kalmıştır. Aslında bu köpeğin genel adı Kafkas köpeğidir. Bu köpeklerin özelliği hiçbir saldırgan hayvandan, ayıdan ve hiçbir şeyden korkmazlar. Sahibi saldır dedi mi hiç korkmadan saldırır. Köpeğimizi geceleri bağlamıyoruz ve açık olarak bahçede dolaşıyor. Konağın her tarafını özellikle tilkilerden koruyor. Şu anda yaptığı en önemli görev etrafta bolca bulunan tilkileri konağın bahçesine sokmamaktır. Köpeğimizin bir diğer önemli özelliği de soğuğa son derece dayanıklı olmasıdır. Sıcak havada ve güneşte dolaşamıyor ama geceleri muhtemelen eksi 40 dereceğe kadar dışarıda durabiliyor. Neden bu köpekte kangal köpeği gibi meşhur olmasın? Çünkü Kangal köpeğinden çok daha cesurdur.” dedi.

 

KARS KÖPEĞİ, SİVAS KANGAL KÖPEĞİNİN ATASIDIR

 

Kars köpeğini bir zamanlar Kars’ta görev yapan bir memurun Sivas’a götürerek çoğalttığını ve bu nedenle Kars köpeğinin Kangal köpeğinin atası olduğunu belirterek, “Sivas’ın Kangal ilçesi Kangal köpeği ile Dünyada ve Türkiye’de markalaşmıştır. Bu köpeği tanımayan, bilmeyen yoktur. Bir rivayete göre zamanın birinde Kars’ta görev yapan Sivaslı bir memur, bu köpeği Sivas’a götürmüş ve orada çoğaltmıştır. Dolayısı ile Kars köpeği Kangal köpeğinin atasıdır. Aslında önümüzde ki günlerde çiftliğini de kurmak istiyorum. Bu benim kafamda bir fikir olarak yer almış durumdadır. Ben Sivas’ta Kangal ilçesinde kangal köpeklerinin çiftliğini gördüm. Başına bayan veterineri olan bir çiftlik ve bu çiftlikte kangal köpekleri üretiliyor ve satıyorlar. Bir rivayete göre de bu Kars köpeği Sivas Kangal köpeğinin atasıdır. Ama Kangal köpeği artık tam bir marka olmuş ve sadece Türkiye’de değil Dünya biliniyor.” diye konuştu.

 

KARS’TA BAZI TAHILLAR SÜRESİ İTİBARİ İLE YÖREYE UYGUN DEĞİL

 

Vali Ahmet Kara, daha sonra konağının bahçesinde oluşturduğu serada yetiştirdiği 30 çeşit sebzeyi basın mensuplarına tanıttı.

 

Kars’ta kısa geçen yaz mevsiminde tahıl yerine sebze ekilmesi durumunda 40 ile 60 ürün alınacağını ve Kars’ın tahıl ekimi için yaz aylarının kısa geçmesi nedeni ile yöreye uygun bitkiler olmadığının altını çizerek önemli açıklamalarda bulundu.

 

Vali Kara, sebzeciliğin Kars’ın en önemli tarımsal ürünleri olması gerektiğini belirterek, “Aslında Kars, tahıl ekimi için uygun bir il değildir. Çünkü Kars’ın yazı kısa ve kışı çok uzundur. Kars’ta seraya ihtiyaç kalmadan 40 ile 60 gün arasında sebze yetişir. Fasulye ve domatesin yetişme süresi 40 gündür. Bu sebzelerde konağın bahçesinde 40 ile 60 günde yetişti. Sebzecilik Kars’ın ovası iki açıdan çok uygundur. Hem sebzenin burada yetişme süresi kısa hem de Kars’ın toprağı potasyum yönünden son derece uygundur. Bu nedenle Kars’ta tamamen gübresiz ve organik sebze yetiştirmek mümkündür. İlimize gelen doğal gaza dönüşüm nedeni ile yakacak olarak kullanılmayan hayvan gübreleri ve tezekler de doğaya doğal gübre olarak geri dönecektir. Ben bunları ziraat mühendisleri ve profesörlere de anlatım onlarda bu kabul ediyorlar. Kars organik sebze için bulunmaz iklim ve toprağa sahiptir. Hatta sebzenin çoğunu sulamaya bile gerek yoktur. Kars’ta yağmur ve yer altı suları boldur. Çünkü burası Kafkaslardır. Çam ağacı gibi hiçbir zaman su istemez. Sarıkamış’taki ormanı kim suluyor, Allah tarafından sulanıyor. Kışın sonunda toprağın içine çektiği kar suları da başka bir zenginliktir. Buradaki ağaçlar zamanında kesilmesiymiş Sarıkamış’tan Ermenistan’a kadar ormanmış. Sarıkamış ormanlarında buna göre de yaban hayatı da ona göre daha zenginmiş. Ama şimdi Sarıkamış’ta ayı ve vaşak gibi hayvanlar yaşam alanları daralmış ve zaman zaman insanlara saldırmaya çalışırlar.” diye konuştu.

 

TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ HER KÖYDE BİR SERA KURULACAK

 

Vali Kara, daha sonra sebzecilik Kars’ın en önemli tarımsal alanı olması gerektiği için Tarım İl Müdürlüğü’ne her köye bir sera kurulması için talimat verdiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Tarım İl Müdürlüğü’ne de bu konuda talimat verdim. Tarım danışmanları gelecek yıl her biri bulundukları köyde birer sera yapacaklar. Temel amacımız köylerde sebzeciliği yaygınlaştıracağız. Arpaçay’da Karadenizliler gelip sebze ekiyorlar. Bu serada 30 çeşit sebze var ve 60 çeşit sebze ekseniz de hepsi ürün verir. Kars’ın tarımsal geleceğini sebzecilikte görüyorum. Sebzeciliğin mutlaka gelişmesi ve benimsenmesi gerekir. Sulama konusun da ise ben Erzincanlıyım ve orada karpuz tarlaları da dahil olmak üzere damla sulama ile sulanır. Ayrıca damla sulama yöntemine de devletin teşviki vardır. Devlet destek ve hibe veriyor. Artık Kars’ta Kısal Kalkınma Ajansı, TARGET projesi, SODES projeleri vardır. İddia ediyorum Kars’ta sebzecilik ileride en önemli ve verimli bir tarımsal alan olacaktır.”

 

vali-ve-kopegi.jpg

vali,-kopegini-beslerken.jpg

vali-serasinda.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.