1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Vali Türker Öksüz, Kars Barajı’nda incelemelerde bulundu
Vali Türker Öksüz, Kars Barajı’nda incelemelerde bulundu

Vali Türker Öksüz, Kars Barajı’nda incelemelerde bulundu

​​​​​​​Vali Öksüz: “Kars Barajı, her yıl 92 Milyon TL gelir sağlayacak”

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Kars Valisi Türker Öksüz, Kars’ın yüz akı projelerinden birisi olan ve yüzde 25 oranında su tutmaya başlayan Kars Barajındaki çalışmaları yerinde inceledi. Vali Öksüz, DSİ 24. Bölge Müdürü Mahmut Dündar’dan çalışmalar ile ilgili olarak bilgi aldı.

Çalışmalar hakkında Vali Öksüz’e bilgi veren DSİ 24. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, Kars Barajının tamamlandığında Kars’a her yıl yaklaşık 92 Milyon TL getirisi olacağını söyledi. Barajın aynı zamanda tarımsal alanda yaklaşık 7 bin 241 kişiye istihdam sağlayacağını da belirten Dündar, barajın sadece gövdesinin 80 Milyon TL’ye mal odluğunu ve 132 Milyon TL’nin de kamulaştırma bedeli olarak vatandaşlara ödendiğini açıkladı.

Bölge Müdürü Dündar Vali Öksüz’e verdiği birifing’de: “Kars Barajı, 11.11.2010 tarihinde imzalanan sözleşmenin akabinde 20.12.2010 tarihinde yer teslimi yapılarak işe başlanmıştır. Kars ilinin 14,5 km Kuzeydoğusunda Kars-Ardahan Yolu üzerinde yer almaktadır. Kars Barajı göl alanında su tutma işlemi 19.07.2018 tarihinde gerçekleştirilmiştir.10.12.2018 tarihi itibariyle göl su kotu 1688,60 olup, 52,4 milyon m3 su depolanmış olup %29 doluluk oranına ulaşmıştır. Bu kottaki göl yüzey alanı 5 milyon m2 dir. Muhtemelen Nisan-2019 sonuna doğru bu depolama kapasitesi 182,07 milyon m3 ‘e erişmek suretiyle dolusavaktan su deşarjına başlanacaktır. Bu kottaki göl yüzeyi alanı yaklaşık 12,2 milyon m2 olacaktır.

Kars Barajı göl alanında depolanacak toplam 182,07 milyon m³ su ile, Kars ovasında 260.030 da, Digor ovasında 215.750 da olmak üzere toplam 475.780 da sahanın cazibeli borulu sistem sulama şebekesi ile sulanması sağlanacaktır. 2,24 MW Kurulu gücündeki etek santrali ile yıllık 9,76 GWh/yıl enerji üretilerek ülke ekonomisine katkı sağlanacaktır. Sulama alanı tam faaliyete geçinceye kadar depolanan su ile Arpaçay barajı takviye edilmek suretiyle 710.000 dekar sulama alanına sahip Iğdır Ovası Sulamasına katkı sağlayacaktır. Sulama alanın tamamı sulamaya açıldığında yıllık sulama faydası 92 milyon TL olacaktır. Yıllık tarımsal istihdam 7.241 kişi olacaktır.

Barajın maliyeti 81 milyon TL, ödenen kamulaştırma bedeli ise 132 milyon TL olmak üzere toplam 213 milyon TL’ye mal olan Kars Barajı, Merkezi Kil Çekirdekli Kum-Çakıl Dolgu Baraj tipinde olup, gövde dolgu hacmi 1,2 milyon m3, kret uzunluğu 511 m ve temelden yüksekliği 56 metredir.

Rezervuar alanında kalan 7 Köyün ulaşımını sağlayan 12 km’lik rölekasyon yolu, kurumumuz ile İl Özel İdaresi arasında yapılan protokol çerçevesinde, 11 milyon TL maliyeti kurumumuz tarafından karşılanmak suretiyle bitümlü sathı kaplama ve gerekli koruyucu emniyet tedbirleriyle birlikte tamamlanarak hizmete alınmıştır.

Kars Barajı göl alanında kalan Elektrik İletim Hatları (EİH), Elektrik Nakil Hatları (ENH) ve Telekom Hatları ile köy yolları rölekasyon çalışmaları tamamlanmıştır.

Göl alanında kalacak ağaçların kesilerek taşınması görevi, İl Özel İdaremizin talebi doğrultusunda bedelsiz olarak devredilmiş olup, İl Özel İdaremiz tarafından ihale edilmek suretiyle kesimin gerçekleştirildiği bildirilmiştir.

Bu projenin Kars ilimize kazandırılmasında desteği ve emeği geçen başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, bakanlarımıza, milletvekillerimize, valilerimize, DSİ Genel Müdürlerimize, DSi ve yüklenici firma çalışanlarına teşekkür ederim. Dedi.

VALİ ÖKSÜZ: “KARS BARAJI, KARS’IN YÜZ AKI PROJELERİNDEN BİRİSİDİR”

Bölge Müdürü Mahmut Dündar’da aldığı bilgilendirme sonrası gazetecilere açıklamada bulunan Kars Valisi Türker Öksüz, Kars Barajı’nın Kars’ın yüz akı projelerinden birisi odluğuna dikkat çekerek, ilimiz ekonomisinin büyük ölçüde tarıma ve hayvancılığa dayalı olduğunu ve özellikle hayvancılıkta belli bir potansiyeli yakalamış olduğunu söyledi.

Kars’ın tarımsal alanda da potansiyeli olduğunu ve bu potansiyeli en iyi şeklide değerlendirmesi gerektiğine de vurgu yapan Vali Öksüz: “Kars Barajı sulama, tarımsal ve hayvan sulamaya dönük işleviyle hem de ülkemize enerji ihtiyacına katkıda bulunması nedeniyle önemli bir projedir. Tabi bu projenin bitmiş olması en azından su tutması sevindirici bir gelişmedir. Tabi bundan sonra da yapmamız gereken sulama imkanlarından bölgemizin insanını, çiftçisini, hayvansal ve tarımsal ürünlerde çeşitli ürünlere imkan verecek şekilde bu sulama imkanını kullanmaktır. Yıllık 92 Milyon TL’lik bir katkı ilimiz için çok önemli bir rakamdır. Bunun tabi dolaylı etkileri de olacaktır. Gördüğüm kadarıyla buradaki sulama imkanlarından Arpaçay Barajını da besleyerek Iğdır Ovasına da katkıda bulunması projenin önemini bir kat daha arttırıyor. Demek ki bölgesel çapta katkı sunan katma değer yaratan bir proje ile karşı karşıyayız. Yıllık tabi 7 bin 241 istihdam yaratacak olması da önemlidir. İlimizin nüfusu düşünülünce bu da projenin önemini gözler önüne çıkartıyor. Bize düşen bu projeyi bundan sonra çok yakın takip etmek bundan sonra ki etap etap yapılacak yatırımları biran önce tamamlanmasına katkıda bulunmak, bir yandan da bu projenin başka bir yönü var, bu bölgeyi cazibe merkezi haline getirmemiz lazım. Kars için bu bölge sulama ve enerji yanında Karslı hemşerilerimizin, vatandaşlarımızın dinlenebileceği, istifade edebileceği görsel olarak güzel, kentimizin estetiğine katkıda bulunabilecek bir yer haline de getirmek. Bunu yapabilirsek bence önemli bir iş yapmış oluruz.” dedi.

Vali Öksüz ve beraberindekiler daha sonra Kars Barajı şantiyesini gezdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.