1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Vali töreni iptal etti
Vali töreni iptal etti

Vali töreni iptal etti

Köylü su açılışına katılmayınca Vali töreni iptal etti...

A+A-

Kars’ın merkeze bağlı Ermenistan sınırındaki Anı Harabelerini de içine alan Ocaklı (Anı) Köyü’nün su açılış törenine köylüler katılmayınca Vali Ahmet Kara töreni iptal etti. Sadece kurdele kesen Vali Kara, daha sonra Anı Harabeleri girişinde köylülerle bir araya gelerek erkeklerden, eşlerine çamaşır ve bulaşık makinesi almalarını istedi.

Kars’ın merkeze bağlı Ermenistan sınırındaki Ocaklı Köyü, 10 yıldır su ihtiyacını tarihi alan içerisinde bulunan kaynaktan sağlıyordu. Dünya turizminin önemli bölgelerinden birisi olan 300 hane ve 800 nüfuslu Ani Köyü sakinleri, bu dereden sularını yaz-kış eşeksırtında evlerine ve ahırlarına taşıyorlardı. Köyün kuruluşundan bu yanda da köylüler su isyanını zaman zaman basın aracılığıyla kamuoyuna duyurmaya çalışıyorlardı. Komşu köy ile arazi muhalefeti olan Ocaklı (Ani) Köyü, bu nedenle su alamazken de Devlet köy içerisine açtığı kuyu marifetiyle ve sondajla su sağlayarak köylünün ayağına götürdü. Fakat köylü bu kez bu sondajdan su sağlanması için gerekli olan elektrik faturalarını ödemeyince de suyu alamaz oldu. Bu kuyudan çıkan suyun acı ve kullanılmaz olduğunu ileri sürdü. Gazetelerde de sık sık ‘Ani’de su isyanı’ diye haber yaptı. Ani’de su sorunu devam edince Devlette yine kolları sıvayarak köyün yakınında bir bölgede 266 bin TL para harcayarak yeniden cazibeli bir kaynak bularak iki ay içerisinde susuz köye su ulaştırdı.

KÖYLÜ FATURAYI VALİ YARDIMCISI’NA KESTİ

Köye ilk kez cazibeli su verilmesi nedeniyle Vali Yardımcısı Karahan Daşdan koordinesinde suyun kaynağının bulunduğu yerde bir tören düzenlendi. Köye 3 kilometre mesafedeki tören yapılacak yerde çadır kurularak protokol düzeni oluşturuldu. Daha sonra Kars Valisi Ahmet Kara ve beraberindekilerin tören alanına gelmesi beklendi.

Fakat köylüler, yıllardır su hasreti çekmeleri ve derelerden eşeklerle evlerine su taşımalarına ve günlerdir tören yapılacağı anonsu yapılmasına rağmen açılış törenine katılmadılar. Bu sırada tören alanına gelen Kars Valisi Ahmet Kara, yıllardır su sıkıntısı çektikleri için isyan eden köylüleri tören alanında görmeyince sitemini gizleyemedi ve “Köylü gelmiyorsa neden tören yapalım” diyerek töreni iptal etti.

Az sayıdaki köylünün alkışlarıyla karşılanan Vali Ahmet Kara, “Gerek yok, tören yapmaya gerek yok. Bu kadar adamla tören yapılmaz. Tören yapmayalım. Açalım ve gidelim.” dedi ve tören görevlilerine dönerek, “Tören yapmıyoruz” işareti verdi. “Köyle gelmiyorsa ben niye tören yapacağım” şeklinde sitemini sürdüren Vali Kara, birkaç köyle kadının traktörle tören alanına geldiği sırada yerine oturarak suyla ilgili gelişmeleri anlattı.

Vali Kara’nın suyun nasıl ve ne şekilde kullanılması, suyun insan vücuduna önemi gibi bilgileri verdikten sonra yeniden törendeki sıkıntıya değinmesi üzerine köylüler, iş-güç zamanını gerekçe göstererek, törenin bugün yapılıp yapılmayacağı yönünde köylülerin çelişki içinde olduklarını ve bu sabah işleri için tarlalara gittiklerini söylediler. Köylüler bu iddialarıyla topu Vali yardımcısı Karahan Daştan’a attılar ama Daştan da, gün boyu köylüye megafon ve Cami hoparlörleri ile su açılışının yapılacağı ve köylülerin tören alanına gitmeleri yönünde duyuruların defalarca yapıldığını söyledi.

Vali Kara daha sonra kurdeleyi keserek suyun açılışını yaptı ve bu sırada da köyün erkeklerine seslenere, bunca yıl su taşıyarak sıkıntı çeken eşlerine ve kızlarına çamaşır ve bulaşık makinesi almaları çağrısında bulundu.

Açılışı yapılan sudan kana kana içen köyün kadınları da Vali Kara’ya bu önerisi ve köye su getirttiği için teşekkür ettiler.

50 yaşındaki Türkan Çelik de 60 yaşındaki Hakkı Çelik’ten eskimiş olan çamaşır makinesini yenilemesini ve ayrıca bulaşık makinesi almasını istedi. Çelik çiftinin çamaşır ve bulaşık makinesi muhabbeti ilginç diyaloglara sahne oldu.

Vali Ahmet Kara ve beraberindekiler iptal edilen törenin ardından köyün girişine giderek vatandaşlarla bir araya gelip sohbet ettiler. Vali Kara daha sonra Ani Harabeleri’nde yakında açılması planlanan tesisleri ve Ani girişinde yapımı süren çeşmeyi gezdikten sonra Kars’a döndü.

Su açılışına; Vali Ahmet Kara, Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Osman Uçar, Vali yardımcısı Karahan Daştan, İl Genel Meclis Başkanı Muzaffer Yağcı, İl Genel Sekreter vekili Ömer Bolat, Muhtar Abdurrahman Aydın, Müteahhit Binali Aksu ve daire amirleri katıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.