1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Vali Öksüz : “Aydınlıkevler Mahallesi taşkınlardan koruncak!”
Vali Öksüz : “Aydınlıkevler Mahallesi taşkınlardan koruncak!”

Vali Öksüz : “Aydınlıkevler Mahallesi taşkınlardan koruncak!”

Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, Aydınlıkevler Mahallesinde 3 Nisan 2022 tarihinde ani ve yoğun kar erimesi sonucu yaşanan taşkınların bir daha oluşmaması için projenin hayata geçirileceğini söyledi.

A+A-

Vali Öksüz,  Kars, Ardahan, Iğdır Aras Havzası Havza Yönetim Heyeti 2022 yılı toplantısında konuyu gündeme getirdi. Vali Öksüz açıklamasında, DSİ Bölge Müdürlüğünün Aydınlıkevler Mahallesinde bir daha taşkınların yaşanmaması için ilk günden beri tespitler yaptığını ve hazırlanan projenin 2022 yılı ek yatırım programına alındığını söyledi.

DSİ Bölge Müdürlüğünün birçok bölgede taşkın kontrol sistemi kurduğunu ve Aydınlıkevler Mahallesi ile Molla Ömer Deresi çevresinde yapılsal ve yapısal olmayan tedbirler geliştirildiğini de söyleyen Vali Türker Öksüz, taşkın riski olan havzalarda yerleşim yerlerini, sanayi tesislerini ve tarım arazilerini taşkınlardan korumak için taşkın koruma tesislerinin yapılacağını anlattı.

BÖLGE SAĞLI SOLLU YERLEŞİME AÇILDIĞI İÇİN DERE YATAĞI ÖZELLİĞİNİ KAYBETMİŞ

Toplantında DSİ 24. Bölge Müdürlüğü Havza Yönetimi İzleme ve Tahsisler Şube Müdürlüğünde görevli İnşaat Mühendisi Emre Türk, Aydınlıkevler Mahallesi’nde Nisan ayında yaşanan taşkın ile ilgili olarak yapılan ve yapılacak olan çalışmaları anlatan bir sunum gerçekleştirdi

Sağlı sollu yerleşime açılmış olması nedeniyle bölgenin dere yatağı özelliğini kaybetmiş olduğuna dikkat çeken Emre Türk sunumunda şu bilgileri verdi:

“Bilindiği gibi 3 Nisan’da ani kar erimesi sonucu akan suların bölgede yoğunlaşması sonucu Aydınlıkevler Mahallesinde taşkın oluştu. Taşkının oluşmasıyla birlikte bölgede ilk andan itibaren çalışmaya başladık. O andan itibaren tespitlerimizi yapmaya başladık ve gerekli raporu hazırladık. Zemin tabanının beton ile kaplanmasına karar verildi. Tren hattının altından geçen menfezin rehabilite edilmesi gerektiğini ilgili kuruma bildirdik. Kanalın duvarları yükseltilecek. Çünkü zamanla bölgede derenin sağında ve solunda yerleşim olduğu için dere yatağı özelliğini kaybetmiş durumdadır. Mahallede bulunan alabalık tesisinin memba havzasından akan suyu da kontrollü olarak Molla Ömer Deresine taşkın kontrol tesisine bağlanacak. Konu ile ilgili olarak ilgili kurum ve kuruluşlarla resmi yazışmalar yapılarak, işletme envanterinde bulunan sanat yapılarının da rehabilite edilmesi sağlanacak. İlgili çalışmalar 2022 yılı ek yatırım programında alındı. 2023 yılında da ihalesi yapılarak tesisin hayata geçirilmesi için çalışmalar başlayacak. Bölgede bulunan Karayolları Bölge Müdürlüğüne ait menfez de rehabilite edilecek. Memba kısmında 1422 metre taban beton kaplama kargir duvarlı kanal yapılacak.” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.