1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Özbey : “Asgari ücretli açlığa mahkûm edilemez!”
Özbey : “Asgari ücretli açlığa mahkûm edilemez!”

Özbey : “Asgari ücretli açlığa mahkûm edilemez!”

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Kars İl Başkanı Ersin Özbey, Genel Başkanları Mehmet Balık’ın asgari ücretin belirlenmesi çalışmaları ile ilgili olarak yaptığı açıklamayı Kars kamuoyu ile paylaştı.

A+A-

Özbey açıklamasında asgari ücretlilerin açlığa mahkum edilemeyeceğini belirterek Türk-İş’in açıkladığı 7 bin 785 lira asgari ücret rakamının milyonlarca asgari ücretlinin hayalini suya düşürdüğünü söyledi.

Çalışma Bakanlığı’nın ve işçi temsilcilerinin asgari ücret görüşmelerinde yaşanılan ekonomik krizi ve yüksek enflasyon oranlarını göze önüne alarak hakkaniyetli bir şekilde karar vermesi gerektiğini açıklamada belirten Ersin Özbey şu ifadeleri paylaştı:

“Asgari ücret görüşmeleri bugün itibarıyla başladı. Asgari ücret görüşmeleri öncesinde AKP iktidarının açıklamalarında işçilerin maaşlarına gereken zammın yapılacağı ve yüksek enflasyon oranına ezdirilmeyeceği müjdesi verildiği sırada, Türk-İş’in açıkladığı 7 bin 785 lira asgari ücret rakamı milyonlarca asgari ücretlinin hayalini suya düşürdü. 

Seçim dönemine girildiği bu günlerde, AKP iktidarının yandaş sendikaları ile kapalı kapılar ardında iyi polis kötü polis oyunu oynadığı ve yurttaşları manipüle ederek talep edilen rakamı vermiş gibi göstermeye çalıştığı açık bir şekilde ortadadır.

AKP’nin iktidara geldiği yılda asgari ücret ile 6,96 adet çeyrek altın alınırken, 2022 yılında 3,16 adet çeyrek altın alınabilmektedir. Bu duruma göre, asgari ücret bugünkü değeri ile 12.103 lira olması gerekmektedir. Emekçinin kazanımların geliştirilmeyen AKP iktidardan giderken hiç olmazsa o günkü yaşam koşullarına getirerek gitsin.

Kamu-Ar’ın açıkladığı açlık sınırının 8 bin 657 lira olduğu ve bu rakamın her geçen ay daha da artacağına şüphe olmamasına rağmen, açlık sınırında talep edilen 7 bin 785 lira asgari ücretliyi bir yıl daha katlanarak açlığa mahkûm edecektir.

Kamu-Ar’ın kasım ayı açlık ve yoksulluk rakamlarına göre açlık sınırının 8 bin 657 lira yoksulluk sınırının ise 25 bin 422 lira olduğu bu dönemde, hızla yükselen enflasyon oranları da hesaba katıldığında, asgari ücretlinin ortalama bir hayat sürebilmesi için açlık ve yoksulluk rakamlarının orta aralığında belirlenmesi ve enflasyon oranlarına göre 6 ayda bir güncellenmesi gerekmektedir.

Açlık sınırında talep edilen bu teklife göre dört kişilik bir aileden iki kişinin asgari ücrette maaş aldığı düşünülürse, yoksulluk sınırının 25 bin lirayı aştığı bu dönemde asgari ücretliler yoksul bile olamayacaktır."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.