1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Vali Öksüz açıkladı; Koronavirüs aşısı Kars’a ne zaman gelecek?
Vali Öksüz açıkladı; Koronavirüs aşısı Kars’a ne zaman gelecek?

Vali Öksüz açıkladı; Koronavirüs aşısı Kars’a ne zaman gelecek?

Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, aşıların Kars’a geldiğini ve toplamda 43 sağlık tesiste gönüllülük esasına ve öncelik sırasına göre önümüzdeki günlerde aşılama çalışmasının yapılacağını söyledi.

A+A-

Volkan KARABAĞ / Tacettin DURMUŞ

Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü dolayısıyla gazeteciler ile bir araya geldiği toplantıda, halkın ve tüm kesimlerin merak ettiği konularda açıklamalarda bulundu.

Kars Belediye Başkanlığına vekil olarak atanmasının ardından geçen yaklaşık 3 aylık sürenin ardından geniş kapsamlı değerlendirmelerde bulunan Vali Öksüz, doğru ve tarafsız olarak kamuoyunu bilgilendiren gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününü kutladı.

Başkan Vekili olarak atandığı Kars Belediyesi ile ilgili olarak da ilk kez gazeteciler marifetiyle açıklamalarda bulunan Vali Öksüz, il genelinde yapılan ve yapılmakta olan tüm projeleri tek tek açıkladı.

KARS’TA VAKA SAYILARI YÜZDE 80 AZALDI

Öncelikli olarak  tüm dünyayı, ülkemizi ve ilimizi etkisi altına alan ölümcül Koronavirüs salgını ile il genelinde tüm ilgili kurumlar ile birlikte vatandaşların da önemli bir savaş verdiğini vurgulayan Vali Öksüz, Kars’ta vaka sayısının yüzde 80 civarında gerilediğinin müjdesini verdi.

Zor bir yılı geride bıraktığımızı hatırlatan Vali Öksüz, “2021 yılı İnşallah 2020 yılının zorluklarını ve olumsuzluklarını yaşamayacağımız bir yıl olur. Hepiniz biliyorsunuz. 2020 yılla afet tanımı içerisinde ne yer alıyorsa onların gerçekleştiği bir yıl oldu. Maalesef hem dünyada hem de ülkemizde depremleri, sel baskınlarını, yangınları ve ne önemlisi de Koronavirüs salgının yaşadık ve yaşamaya a devam ediyoruz. Halen de bu salgınla mücadele ediyoruz. Tabii bu salgın sürecinde maalesef bazı vatandaşlarımızı kurban verdik. Onları Allah'tan rahmet diliyoruz. Şu anda hastanelerde tedavi gören vatandaşlarımıza şifa diliyoruz. Evlerinde şu anda tedavi sürecini geçiren hastalarımız var, onların da inşallah bir an önce sağlıklarına kavuşmalarını diliyoruz. İl genelinde aldığımız tedbirler çok önemliydi. Halen de çok önemli. Bunu tekrar ifade edeyim; bizler karantina tedbirlerinden tutun da filiyasyon çalışmalarına kadar işletmelerin, ticarethanelerin denetimlerinden tutun pozitif olan hastaların günlük kontrollerine kadar her türlü faaliyet,  gerek kamu kurum ve kuruluşlarımız da gerek filyasyon ekiplerimiz de gerek sağlık çalışanlarımızla gerilik kolluk güçlerimizle ve bütün kamu personeliyle, vefa destek gruplarıyla salgın denetim merkezimizde yer alan bütün personelimiz ile bu mücadeleyi başından beri yürütüyoruz ve yürütmeyi devam ediyoruz. Allah'a hamdolsun geldiğimiz nokta oldukça iyi. Kars’ta vaka sayıları Ekim ayının 15’inden bu yana yaklaşık yüzde 80’den fazla biz azalma söz konusu. Bu bizim için son derece sevindirici ve mutluluk verici bir rakamdır. Ama tüm Kars halkına çağrıda bulunuyorum. Sakın ola ki rehavete kapılmayalım. Ki bu takamlar bize tekrar yükselmiş olarak geri dönmesin. Onun için rehavete kapılmadan mesafe maske ve temizlik kurallarına mutlaka uyumaya devam etmemiz gerekiyor. Buradan ben vatandaşlarımıza sesleniyorum; sağ olsunlar kurallara uydular. Özellikle sokağa çıkma yasağında da vatandaşlarımız kurallara üst düzeyde uymuş oldu. Her bir vatandaşımıza teşekkür ediyorum. Ama bundan sonra da uyumaya devam edelim kurallara. Aksi takdirde bu can kayıplarını ve sıkıntıları tekrar yaşayabiliriz.” Dedi.

AŞILAR GELDİ

Aşılama sürecinin de başlayacağını açıklayan Vali Öksüz, “Aşı Kars’a da geldi. Bir yandan da tabii aşılama süreci ilimizde de başlayacak. Cumhurbaşkanımız bunu ifade etti. Önümüzdeki günlerde inşallah bu süreç başlayacak. Aşı ilimize de bir miktar geldi ve peyderpey de gelmeye devam edecek. Aşılama programı başlayınca, gönüllülük esası göz önünde bulundurularak, önce sağlık çalışanlarımızdan ve yaşlılara hizmet veren kurumlarımızdan yani huzurevinden başlayacağız. Daha sonra da 65 yaş üstü kronik rahatsızlığı olanlar ve güvenlik görevlilerimiz öncelikli olarak aşılanacak. İl genelinde toplamda 43 sağlık tesisimizde olmak üzere, 7 devlet hastanemiz, Kafkas Üniversitesi Hastanemiz, 28 tane aile sağlığı ile 5 toplum sağlığı merkezi ile 2 ilçe sağlık müdürlüğümde aşılama çalışmaları yapılacak. Aşılama çalışmalarımız 28 gün arayla 2 doz şeklinde bahsettiğimiz merkezlerde sabah 08 ile akşam 24 saatleri arasında yapılacak. Tabii ki süreç basına yansıdı ama ben bir kez daha söyleyeyim hastanelerde ve aile sağlığı merkezlerinde özellikle işlemler gerçekleştirilecek. E-nabızdan bir SMS ile bilgilendirme mesajı alınacak, ondan sonra randevu alınarak aşılama yapılacak. Biz hastanelerinde aşı uygulama alanlarımızı oluşturduk. Şu anda her şey hazır. Aşılama çalışması başladığı andan itibaren aşılamayı hızlı bir şekilde yapmaya başlayacağız.

HASTANELERİMİZDE BİR SORUN YOK

Şu anda dediğim gibi hastanelerdeki yatan hasta sayılarımızda önemli düşüşler var yoğun bakımlarımızda da düşüşler var. Yani normal hasta normal servislerdeki doluluk oranımız yüzde 27, yoğun bakım servislerinde ise doluluk oranı yüzde 41 civarındadır.  Bir sıkıntımız yok çok şükür. İnşallah bu şekilde devam ederiz.

ŞU ANDA 6 KÖYÜMÜZDE KARANTİNA UYGULAMASI VAR

Şu anda 6 köyümüzde karantina uygulaması var. Bu köylerimiz Sağlık İl Müdürlüğümüz tarafından sıkı bir şekilde takip ediliyor. Tabii ki vaka sayılarını düşürülüp kontrol altına aldığında karantinayı kaldırıyoruz. Karantina uygulamasını dışında yurtlarda da izolasyona tabii tuttuğumuz kişiler var. Onlar da artıyor ve azalıyor şu anda azalmış durumda inşallah bundan sonra onlara da hiç ihtiyaç kalmaz.

SALGIN DENETİM MERKEZİMİZ GÖREV BAŞINDA

Salgın Denetim Merkezimiz de görevini aralıksız sürdürüyor. Bu merkez özellikle izolasyonda olan hasta ve temaslı vatandaşlarımızın denetimlerini yapıyorlar. Şu ana kadar 145 bin 537 tane denetim yapmışız. Bunlar çok ciddi rakamlardır. İl genelinde denetimlerimiz devam ediyor. İhbarlar alıyor ve değerlendiriyoruz. Şu ana kadar 999 ihbar geldi ve bunlara müdahale ettik. Sokağa çıkma yasağında 312 vatandaşımıza işlem yaptık be bu rakam vatandaşın sokağa çıkma yasağına uyduğunu gösteriyor. 80 tane filyasyon ekibimiz var. Günlük sahada çalışan 31 tane ekibimiz var. Bunlarda çalışmalarına devam ediyor. Ortalama filyasyon süremiz 4 saattir. Bunun standardı 6 ile 8 saattir. Bu yönde de iyi durumdayız. Bu salgında temel felsefenin kurallara uymak olduğunu tekrar ifade edeyim. Kurallara uyarsak vaka sayılarının düştüğünü görüyoruz. Çünkü günlük olarak rakamlara bakıyorum ben her gün kontrol ediyorum. İl merkezi, ilçeler, köyler itibariyle bakıyorum. Eğer denetimlerde bir sıkıntınız yoksa vatandaşımız uymuşsa düşüyor. o dönemlerde ama rehavete kapıldığımız ama rakamlar yükseliyor. Onun için bir süre daha en azından şu aşılama faaliyetleri bir noktaya gelene kadar bunu sürdürmemiz lazım. Ondan sonra gelecek günlerde İnşallah bu tedbirlere gerek kalmaz. Ama öyle görünüyor ki daha bir süre daha bu tedbirlerle yaşayacağız. Aşağı olsak daha iyi yani maskeyi çıkaralım aşı oldu böyle bir şey mümkün değil. Bir süre daha bu tedbirleri sürdüreceğiz. Bende sıramız geldiğinde aşı yaptıracağız. Bu salgından korunmak için de başka bir çaremiz yok. “dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.