1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Vali İran Gezisini değerlendirdi
Vali İran Gezisini değerlendirdi

Vali İran Gezisini değerlendirdi

İran’da düzenlenen “Türkiye-İran Sınır İlleri Arasında Ticaret İşbirliği Toplantısı”ndan dönen Kars Valisi Ahmet Kara, geziyle ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, İran Urumiye’den Kars’a uçak seferlerinin yapılacağını müjdeledi.

A+A-

Kars, Iğdır, Ağrı, Hakkari ve Van Valilileri ile birlikte geziye Ticaret Sanayi Müdürlüğü, Kültür Müdürlüğü yetkilileri, Esnaf Odaları Birliği, Ticaret Odası, turizmciler, süt ürünleri işletme sahipleri, müteahhitler ile işadamlarının da iştirak ettiğini söyleyen Kars Valisi Ahmet Kara, “Sadece Kars’tan 18 kişi ile İran’ın Urumiye kentine gittik. Urumiye Genel Valisi ile birlikte diğer İl Valileri de vardı. Onlarda eyalet sistemi olduğu için Urumiye Genel Valisinin başkanlığında ve Urumiye’nin eyaletine bağlı Valiler de vardı. Onlarla birlikte onlarında yine ticaret heyetleri vardı. Daha çok sınır illerindeki, sınır kapılarındaki rahatsızlıklar ve problemlerle bir de “sınır illeri Kars’ı da kapsayacak şekilde ticaret, sanayi ve turizm alanında ne yapabiliriz”i genişçe konuştuk. Çeşitli kararlar alındı ve bu alınan kararları akşam imzaladık ve oradan ayrıldık.” dedi.  

 

İRAN URUMİYE’DEN KARS’A UÇAK SEFERLERİ YAPILACAK

 

Kararlarda Kars’ı ilgilendiren iki bölüm olduğunu belirten Vali Kara, bunların hayvancılık, süt ve süt ürünleri olduğunu ifade ederek, “Bunlarla ilgili iş birliği ve ortak şirketler kurulması anlamında antlaşma tutanağına hükümler kondu. Birde Urumiye’den Kars’a uçak seferlerinin başlatılması için girişimlerde bulunulması şeklinde iki taraf mutakabata vardı. İnşallah bunlar gelecek zamanlarda gerçekleşir.” şeklinde konuştu.  

 

AYNI TOPLANTI 6 AY SONRA KARS’TA YAPILACAK

 

Bu tür toplantıların 6 ayda bir tekrarlanması gerektiğini de vurgulayan Vali Kara, şöyle konuştu: “Altı ay sonra ki toplantının Kars’ta yapılması için hazırlıklarımızı yapacağız. İnşallah bizde İranlıları burada misafir etmeyi düşünüyoruz. Tabi İranlılar derken Urumiye Vilayeti biliyorsunuz. Azeri Türk kardeşlerimizin çoğunlukta olduğu bir vilayet. Kürt vatandaşlar da var. Ama genel de şunu anlatmak istiyorum: Urumiye Eyaleti bize en yakın, özümüze en yakın eyalet. Urumiye Eyaleti ile birlikte olmaktan da fevkalade mutlu olduk. Bizi çok iyi ağırladılar, ilgilendiler sağ olsunlar. Valileri geldi Gürbulak sınırından aldılar. Tam sınır noktasında tokalaştık. Bu tarafa yaya geçtik. Gelirken de yine gelene kadar refakat da getirdiler bizi. Onlar bizi nasıl misafir ettilerse biz de onların misafirliğine layık olarak burada ağırlayacağız. Umut ediyorum öyle olur. Kars’ımız da tabi çok güzel bir kent gelirlerse bizim de güzelliklerimizi bizim de yöremizi Kars’ı tabi fazla bilmiyorlar. Iğdır’ı biliyorlar da biraz “İğdir” diyorlar. Ama Kars’ı fazla bilmiyorlar. Valiler biliyorlar da vatandaş genel de bilmiyor. Ama Urumiye tabi 512 bin nüfuslu bir şehir. Yüksek binalar olmadığı için yerleşim yeri de çok yaygın bir şehir. Yani olduğundan biraz daha büyük görünen bir şehir. Orada böyle bir 3 günümüz geçti. Güzel, yararlı antlaşmalar yaptığımızı düşünüyorum.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.