1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Uzmanlardan 'Mantar' Uyarısı
Uzmanlardan Mantar Uyarısı

Uzmanlardan 'Mantar' Uyarısı

Uzmanlardan Mantar Zehirlenmesine Karşı Uyarı...

A+A-

Selim Hastanesi Başhekimi Dr. Turgay Sevinç, mantar zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyararak, kültür mantarları tüketilmesini tavsiye etti.

Her mantarın yenmemesi gerektiğini belirten Selim Hastanesi Başhekimi Dr. Turgay Sevinç, özellikle ilkbahar ve yaz aylarında fazla yağmur ve güneşin etkisiyle yeşillik alanlarda bol miktarda mantarın yetiştiğini, öldürücü etkiye sahip mantarlara karşı dikkatli olunmasını istedi.

Sevinç, zehirli mantarların karaciğer, böbrek metabolizmasını bozarak kişiyi öldürebileceğini belirtti.

Sevinç, zehirli mantarın çok etkili zehrine karşı henüz ilaç geliştirilemediğini ifade ederek, zehirli mantarın bir kişiyi öldürmesi için 20 gram tüketilmesinin yeterli olduğunu söyledi. Mantarların genelde birbirlerine benzediğini, bu nedenle aradaki ayrımın pek fark edilemediğini dile getiren Sevinç, mantarın sadece bu konuda bilinçli kişiler tarafından toplanması gerektiğini vurguladı."Yalancı dede" mantarı diye adlandırılan bir tür zehirli mantarın yenilebilir mantarlarla karıştırılabildiğini ve 3,5

santimetrelik kırmızı renkte bir şapkaya sahip olan bu mantarın yaz ve sonbaharda otların arasında, yaprak altlarında ve çayırlarda bulunabildiğini söyleyen Dr. Sevinç, bu mantarı yiyenlerde 6-24 saat arasında ortaya çıkan rahatsızlıkların karın ağrısı, bulantı, kusma ve ishal şeklinde kendini belli ettiğini söyledi. Sevinç, mantar zehirlenmesi durumunda hastanın kusturulması ve baygınsa yüzüne su serpilmesi, ardından en yakın hastaneye gidilmesi geretiğini kaydetti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.